Doporučujeme

Závitky a rolády z hovězího masa

Hovězí maso je u nás velmi oblíbené. Vyzkoušejte nejrůznější způsoby závitků a rolád.

Hovězí závitky s dýní

Suroviny:
600 g zadního hovězího masa, sůl, mletý černý pepř, 400 g dužiny dýně hokkaido, 80 g pórku, 100 g anglické slaniny (plátky), 2 lžíce oleje, 1 cibule, 1-2 lžičky hladké mouky, vývar dle potřeby



?Postup:

1. Hovězí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Naklepeme je, osolíme a opepříme. Dužinu dýně i pórek očistíme a oboje nakrájíme na delší špalíčky.


2. Plátky masa poklademe slaninou a rozdělíme na ně pórek s částí dýně. Svineme je do závitků a upevníme párátky nebo provázkem.


3. V pánvi rozehřejeme olej a závitky na něm ze všech stran opečeme. Pak je přendáme do pekáčku, podlijeme trochou vody, zakryjeme poklicí a necháme dusit ve vyhřáté troubě při 180 °C asi hodinu.


4. Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a necháme zesklovatět ve výpeku. Přisypeme zbylou, nadrobno pokrájenou dýni a orestujeme ji. Zeleninu zaprášíme moukou, zalijeme trochou vývaru, rozmícháme a necháme provařit. Nakonec směs osolíme a opepříme. Podáváme společně s rýží k závitkům.


Doba přípravy 105 minut.

1 porce obsahuje 1982 kJ/473 kcal

Počet porcí/kusů 4



Hovězí roláda s vejci

Suroviny: 4 vejce, 700 g hovězí kýty,  ?sůl, mletý černý pepř, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 červená paprika,  ?1 malý pórek, 1 svazeček petrželové nati, 200 g mletého masa, 2 lžičky kaparů, asi 1 lžíce strouhanky, 1 velká cibule, 50 ml oleje, 1 lžíce hladké mouky



Postup:

1. Tři vejce uvaříme natvrdo. Zchladíme je ve studené vodě a oloupeme. Kýtu očistíme a rozřízneme tak, abychom z ní získali co největší plát. Rozložíme ji na pracovní plochu a dobře rozklepeme. Osolíme ji, opepříme a potřeme hořčicí.


2. Papriku s pórkem a petrželkou očistíme. Papriku nakrájíme na malé kostičky, pórek na tenká kolečka, petrželku nasekáme. Mleté maso dáme do mísy a promícháme se zbylým syrovým vejcem, paprikou, pórkem, petrželovou natí a kapary. Směs zahustíme strouhankou, osolíme a opepříme.


3. Připravenou směs rozetřeme na plát masa a poklademe ji vařenými vejci. Vše stočíme do rolády.


4. Roládu převážeme provázkem. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. V hlubší pánvi rozpálíme olej a roládu ze všech stran opečeme spolu s cibulí.

Pak vše přendáme do pekáčku a podlijeme vodou. Roládu pečeme v troubě při 190 °C doměkka. Hotovou ji vyjmeme, zabalíme do alobalu a necháme odpočinout. Vypečenou šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody, dle potřeby rozředíme a asi 10 minut povaříme. Dle potřeby ji dochutíme.


Doba přípravy 100 minut.

1 porce obsahuje 1797 kJ/429 kcal

Počet porcí/kusů 6



Hovězí závitky s houbovou nádivkou

Suroviny: 800 g hovězího zadního, mletý černý pepř, 2 lžíce nasekaných bylinek (tymián, petrželka, rozmarýn), ?200 ml bílého vína, slunečnicový olej, ?1 cibule, 300 g hub (podle sezóny), sůl, 2 lžíce strouhanky, 2 žloutky, 8 plátků slaniny, 2 lžíce hladké mouky



Postup:

1. Hovězí maso odblaníme a nakrájíme na plátky. Naklepeme je přes potravinářskou fólii, opepříme a vložíme do misky. Posypeme je lžící nasekaných bylinek a zalijeme vínem a trochou oleje. Dáme do chladničky odpočinout.


2. Cibuli nakrájíme najemno, houby očistíme a nakrájíme na plátky. Cibuli necháme zesklovatět na oleji, přidáme dvě třetiny hub, osolíme, opepříme a krátce podusíme. Pak houby odstavíme a vmícháme strouhanku, zbylé bylinky a žloutky.


3. Plátky masa vyndáme z marinády, osušíme a osolíme. Na každý plátek položíme slaninu, houbovou směs a dobře zabalíme. Závitky převážeme provázkem, vložíme do pekáče a podlijeme marinádou. Vložíme do rozehřáté trouby a dusíme doměkka. Zbylé huby si orestujeme na pánvi.


4. Měkké závitky vyjmeme, šťávu z masa vyrestujeme, zaprášíme moukou, zalijeme vodou a za stálého míchání přivedeme k varu. Provaříme a scedíme na závitky, přidáme orestované houby a prohřejeme. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rýží.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1994 kJ/476 kcal

Počet porcí/kusů 4



Hovězí roláda s tvarohovou nádivkou

Suroviny:
600 g hovězí kýty, sůl, mletý černý pepř, 2 lžíce nasekané petrželky, 200 g tvarohu, 1/2 červené a 1/2 žluté papriky, 1-2 lžičky strouhanky, 50 g másla, 600 ml masového bujónu, 400 g mražených fazolek, 80 g červené čočky, 2 lžíce červeného vinného octa, 50 ml olivového oleje



Postup:

1. Hovězí maso očistíme a podélně rozkrojíme na plát. Přes fólii ho opatrně naklepeme, osolíme a opepříme. Papriky nasekáme na malé kostičky. Vmícháme je do tvarohu, přidáme petrželku, zahustíme strouhankou a osolíme.


2. Nádivkou potřeme plát masa. Stočíme do ho rolády, převážeme potravinářským provázkem a vložíme do pekáčku. Maso poklademe kousky másla, podlijeme vodou a zakryjeme poklicí. Dusíme při 180 °C asi 40 minut. Během dušení podléváme masovým bujónem Kucharek (200 ml).


3. Pak roládu odklopíme za občasného přelití vypečenou šťávou a dopečeme doměkka. Měkkou roládu zabalíme do alobalu a necháme odpočinout. Šťávu přecedíme a udržujeme teplou.


4. Propláchnutou čočku dáme vařit do zbylého masového bujónu Kucharek. Po 10 minutách vaření k ní přidáme fazolky a vaříme ještě asi 5 minut doměkka. Fazolky s čočku slijeme, dochutíme octem, solí, pepřem a zakapeme olivovým olejem. Roládu nakrájíme na plátky, přelijeme šťávou a doplníme čočkou s fazolkami. Podáváme s bramborami.


Doba přípravy 90 minut.

1 porce obsahuje 2397 kJ/573 kcal

Počet porcí/kusů 4



Hovězí ptáčci

Suroviny: 4 plátky hovězí kýty, 1 lžíce plnotučné hořčice, sůl, mletý černý pepř, 2 vejce, 100 g uzené slaniny, 1 párek, 2 kyselé okurky, 1 cibule, 5 lžic oleje, 2 lžíce hladké mouky



Postup:

1. Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí, Vejce uvaříme natvrdo a zchladíme ve studené vodě. Oloupeme je a překrojíme na polovinu.


2. Slaninu nakrájíme na špalíčky, nožičky párku a okurky na polovinu. Vše rozdělíme na plátky kýty, přidáme půlky vajíček. Maso přehneme přes náplň, pevně stočíme a převážeme provázkem


3. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V kastrolu nahřejeme 3 lžíce oleje a osmažíme na něm pokrájenou cibulku dozlatova. Zalijeme ji vodou a krátce provaříme.


4. Ptáčky opečeme ze všech stran na pánvi na zbylém oleji. Pak je přendáme do kastrolu na cibulový základ a necháme dusit.


5. Když jsou závitky téměř měkké, vyndáme je a šťávu necháme vyvařit. Šťáva vypraženou na tuk zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou a rozšleháme.


6. Šťávu za stálého míchání přivedeme k varu, osolíme a necháme zvolna 10 minut povařit. Přidáme zpět ptáčky a společně dodusíme doměkka.


Doba přípravy 90 minut.

1 porce obsahuje 2185 kJ/522 kcal

Počet porcí/kusů 4



Pražská hovězí roláda s hráškem

Suroviny: 1000 g hovězího zadního, sůl, mletý pepř, 2 lžíce oleje, 75 g šunky, 200 g vařené rýže, 100 g mraženého hrášku, 3 vejce, 400 ml vývaru, ?1 cibuli, 2 lžíci hladké mouky



Postup:

1. Očištěné maso rozkrojíme na plát, který přes folii rozklepeme do stra. Maso po povrchu osolíme a opepříme.


2. Na oleji osmahneme na nudličky nakrájenou šunku. Přidáme vařenou rýži, hrášek, rozšlehané vejce a osolíme. Vaječnou směs mícháme, až se srazí.


3. Směs rozložíme na plát masa, který stočíme do rolády a převážeme pevně nití. Na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibulku a na tom základu opečeme zprudka roládu ze všech stran. Podlijeme trochou vody a dusíme v troubě při 180 °C asi hodinu doměkka. Podle potřeby podléváme.


4. Měkkou roládu vyjmeme a šťávu zaprášíme hladkou moukou. Chvíli restujeme a podlijeme vývarem a necháme provařit. Roládu nakrájíme na plátky a přeléváme šťávou.


Doba přípravy 90 minut.

1 porce obsahuje 2633 kJ/629 kcal

Počet porcí/kusů 4



Hovězí závitky s brusinkami

Suroviny: 4 plátky hovězího masa, ?sůl, pepř, 200 g sýra, 1 cibule, 4 lžíce oleje, 250 ml brusinkového kompotu, 4 lžíce koňaku, bazalka na ozdobení



Postup:

1. Hovězí plátky očistíme a po obou stranách naklepeme paličkou na maso. Osolíme je a opepříme. Sýr nakrájíme na hranolky, položíme je na plátky masa a stočíme do závitku. Párátkem maso spojíme, aby se závitek nerozbalil.


2. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozpáleném oleji do zlatova. Vložíme závitky a ze všech stran je opečeme.


3. Přidáme brusinkový kompot a zalijeme koňakem. Podle potřeby lehce podlijeme vodou, přiklopíme pokličkou a dusíme doměkka.


4. Hotové závitky podáváme s brusinkovou omáčkou, vhodnou přílohou jsou pečené brambory. Ozdobíme čerstvou bazalkou.


Doba přípravy 80 minut.

1 porce obsahuje 2502 kJ/598 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás