Každý druh čokolády i sektu má svá určitá specifika, která se výborně doplňují.
Jak degustovat?
Při degustaci nespěchejte, kousek čokolády vložte do úst, nechte ji lehce zahřát a rozplývat na patře. „Teprve ve chvíli, kdy je čokoláda téměř rozpuštěná, se napijte sektu a vychutnejte si každou vteřinu tohoto nevšedního zážitku,“radí sommeliér David Král, trojnásobný vítěz Mistrovství sommelierů ČR.
„Společnou vlastností hořké čokolády a červeného vína je obsah tříslovin, proto hořká čokoláda nejlépe vynikne v kombinaci s červeným Bohemia Sektem. Sladší mléčná čokoláda potřebuje rovnocenného partnera a toho najde jedině v Bohemia Sekt demi sec. Bílou čokoládu si nejvíce vychutnáte společně s výrazným aromatickým Bohemia Sekt La Fleur,“ doporučuje sommeliér.
Výběr čokolády
http://gty.im/174677387
Pro dokonalou degustaci potřebujete také kvalitní čokoládu. U hořké čokolády vybírejte druhy, které obsahují pouze čokoládovou hmotu, kakaové máslo, cukr, případně sójový lecitin.
Čím více procent čokoláda má, tím méně bude sladká a naopak. Hořká čokoláda musí obsahovat minimálně 35 % kakaové hmoty, mléčná 25 %. Ve složení mléčné čokolády naleznete navíc sušené mléko nebo mléčný tuk. Bílá čokoláda se skládá především z kakaového másla o minimálním obsahu 20 %, cukru a sušeného mléka.
Nevšední zážitek si nejlépe vychutnáte ve dvou. Naplánujte si degustaci na několik večerů a užívejte naplno společné chvíle.