Směs listových salátů s mangem a krevetami v křupavé krustičce
Suroviny: 3 plátky toastového chleba, po 1/2 lžičce strouhané pomerančové a citronové kůry, 1 vejce, 12 vařených vyloupaných krevet, 1 mango, 2 mandarinky, 100 g listových salátů, 200 ml rostlinného oleje, 2 lžíce sójové omáčky, 1/2 lžičky červené kari pasty (nebo 1/2 lžičky pokrájené čerstvé chilli papričky), 1 lžička hnědého cukru, 1 lžíce limetkové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, 4 větvičky koriandru
Postup:
1. V sekacím strojku nasekáme plátky chleba na jemnou drť. V hlubší pánvi ji při střední teplotě nasucho opražíme, aby byla křupavá. Potom ji v misce promícháme s nastrouhanou pomerančovou a citronovou kůrou. Ve druhé misce rozšleháme vejce, postupně v něm máčíme krevety a pak je obalíme v připravené citrusové krustě.
2. Mango opláchneme a osušíme. Asi 1 cm od středu dužinu podélně odřízneme z obou stran od pecky. Potom poloviny podélně rozkrojíme a naplocho seřízneme slupku. Dužinu manga nakrájíme na plátky. Mandarinky oloupeme, překrojíme na polovinu a nakrájíme na plátky. Listy salátů důkladně propláchneme a necháme okapat.
3. Připravené krevety usmažíme v malém kastrůlku ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje. Osmažené přendáme na ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk.
4. V misce smícháme sójovou omáčku s kari pastou, přidáme cukr, limetkovou šťávu, olej, lžičku nasekaného koriandru a dobře promícháme. Do misek rozdělíme saláty, přidáme mandarinky, plátky manga, krevety a přelijeme dresinkem. Ozdobíme lístky zbylého koriandru.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1140 kJ/272 kcal
Počet porcí/kusů 4
Cizrnovo-bramborová polévka se špenátovými lístky
Suroviny: 3 menší cibule, 3 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžičky červené papriky, špetka chilli, sůl, 2 kostky zeleninového bujónu, 400 g uvařené cizrny, 400 brambor, čerstvě mletý černý pepř, podle chuti šálek smetany, vlašské ořechy na ozdobu, čerstvé špenátové lístky
Postup:
1. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme, cibuli na měsíčky, česnek na plátky a orestujeme na oleji. Přidáme koření, sůl a necháme krátce zpěnit. Zalijeme asi 1200 ml horké vody, přidáme kostky bujónu, cizrnu a oloupané, na kostičky nakrájené brambory. Vaříme asi 15 minut do změknutí brambor.
2. Pak asi třetinu polévky odebereme a rozmixujeme ponorným mixérem.
Přecedíme zpátky do polévky a tím ji zahustíme. Dochutíme solí, čerstvě mletým papřem a smetanou. Na talířích zdobíme lehce opraženými kousky vlašských ořechů a mladými špenátovými lístky.
Tip: Místo ořechů můžeme použít opražená dýňová semínka. Místo kravské smetany můžeme použít i smetanu sójovou nebo ovesnou. Špenátové lístky nahradíme kadeřávkem, mangoldem, nakrájeným pórkem.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1530 kJ/365 kcal
Počet porcí/kusů 4
Medové kuře se šafránovou rýží
Suroviny: 2 kuřecí prsa s kůží, sůl, 2 lžíce oleje, 1 lžíce tekutého medu, 1 lžíce světlé sojové omáčky, drcený barevný pepř
?Rýže: 150 g rýže, 1/2 menší cibule, 1 lžíce rozinek, 1 lžíce oleje, špetka mletého šafránu, ?sůl
Postup:
1. Prsíčka očistíme, osolíme a necháme 30 minut odležet. Potom je zprudka v pánvi na rozehřátém oleji z obou stran opečeme. Přendáme je do pekáčku a potřeme medem smíchaným se sójovou omáčkou a pepřem. V troubě vyhřátě na 160 °C je upečeme doměkka.
2. Rýži propláchneme a nasypeme do 220 ml vroucí osolené vody. Pod pokličkou ji na velmi mírném ohni podusíme doměkka.
3. Oloupanou cibuli nasekáme najemno. V pánvi s výpekem po kuřeti ji orestujeme. Přidáme rozinky, šafrán a ještě vše krátce opečeme. Potom přilijeme asi 100 ml vody a necháme ji pomalu odvařit. Nakonec přimícháme rýži. Podáváme ji k pečenému kuřecímu masu. Pokrm můžeme doplnit orestovanou zeleninou.
Doba přípravy 50 (bez doby odležení) minut.
1 porce obsahuje 2724 kJ/651 kcal
Počet porcí/kusů 2
Skořicový krém s datlemi
Suroviny: 200 g sušených datlí, 400 ml pomerančového džusu, špetka mleté skořice, 1 lžička pomerančové kůry, 2 lžičky vanilkového pudinkového prášku, 100 g smetanové lučiny, 300 g smetanového jogurt, asi 4 lžičky nesolených pistácií
Postup:
1. Datle vypeckujeme. Pomerančovou šťávu svaříme se skořicí a pomerančovou kůrou. Přidáme do ní datle a jen chvilku je povaříme. Šťávu zahustíme pudinkovým práškem rozmíchaným v troše vody a odstavíme.
2. Čerstvý sýr dáme do misky a trochu ho našleháme. Pak k němu po částech a za stálého šlehání přidáme jogurt.
3. Datlový kompot rozdělíme do pohárků. Každou porci doplníme jogurtovým krémem a posypeme nasekanými pistáciemi.
Tip: Poněvadž je datlový kompot dosti sladký, nabíráme ho lžičkou vždy s trochou neslazeného krému.
Doba přípravy 20 minut.
1 porce obsahuje 1525 kJ/364 kcal
Počet porcí/kusů 4
Perníková káva
Suroviny: 4 lžíce hnědého cukru, 2 hřebíčky, 1 hvězdička badyánu, 20 ml rumu, špetka pomerančové kandované kůry, špetka muškátového květu, 4 lžíce rozpustné kávy, 100 ml mléka, 1 lžička skořice
?Postup:
1. Ve 100 ml vody rozpustíme cukr, krátce povaříme, přidáme hřebíček, badyán a při střední teplotě vaříme asi 10 minut.
2. Z rozvaru vyjmeme koření, přilijeme rum, přidáme pomerančovou kůru, špetičku muškátového květu a zředíme 300 ml vody. Znovu přivedeme k varu. Odstavíme a vmícháme kávu. Hotovou kořeněnou kávu rozdělíme do šálků, pokryjeme pěnou vyšlehanou z horkého mléka a ozdobíme mletou skořicí.
Doba přípravy 25 minut.
1 porce obsahuje 326 kJ/78 kcal
Počet porcí/kusů 4