Doporučujeme

Připravte se na jaro náloží zdravých jídel

Jaro pomalu klepe na dveře, začněte vařit zdravě, tělo vám poděkuje.

Lilková pomazánka

Suroviny:
1 velký lilek (asi 300 g), 2 červené feferonky, 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, 2 jarní cibulky, 100 g majonézy, sůl, mletý černý pepř



Postup:

1. Lilek dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme ho ve vyhřáté troubě při 190 °C asi 20 minut. Pak ho vyjmeme a necháme zchladnout. Upečený lilek zbavíme slupky a nakrájíme nadrobno.


2. Feferonky zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a pokrájíme najemno. Očištěnou jarní cibulku pokrájíme na kolečka a společně s feferonkou, cibulí, česnekem a lilkem vložíme do mísy.


3. Vmícháme majonézu a nakonec dochutíme solí a pepřem. Pomazánku necháme odležet asi hodinu v chladničce. Podáváme ji např. s pita chlebem.


Doba přípravy 40 (bez chladnutí a odležení) minut.

1 porce obsahuje 600 kJ/143 kcal

Počet porcí/kusů 4



Jarní bramborová polévka

Suroviny: 1 cibuli, 500 g brambor, 100 g anglické slaniny, 2 lžíce olivového oleje, asi 1200 ml zeleninového vývaru, 2 svazky ředkviček, 150 ml smetany ke šlehání, sůl, mletý černý pepř, hrst sekané pažitky



Postup:

1. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Brambory oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky. Anglickou slaninu pokrájíme na nudličky.


2. V hrnci na oleji orestujeme slaninu. Vyjmeme ji a ve výpeku necháme zesklovatět cibuli. Přidáme brambory a také je osmahneme. Vše zalijeme vývarem, přivedeme k varu a asi 15 minut povaříme.


3. Ředkvičky očistíme a nakrájíme nadrobno. Asi 3/4 jich vmícháme do polévky a asi 2 minuty povaříme. Polévku rozmixujeme a zjemníme smetanou. Dochutíme ji a na talíři dozdobíme zbylými ředkvičkami, slaninou a pažitkou.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1096 kJ/262 kcal

Počet porcí/kusů 4



Jarní zelenina na asijský způsob

Suroviny: 250 g mladých hráškových lusků, 250 g fazolek, 1 baby cuketa, 4 jarní cibulky, 4 mladé karotky, 4 lžíce oleje, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, sůl, 1 stroužek česneku, 4 lžíce sladké chilli omáčky



Postup:

1. Hrášek s fazolkami opláchneme a odkrojíme špičky a stopky. Fazolky překrojíme podélně na poloviny. Cuketu opláchneme a nakrájíme na dlouhé špalíčky, stejně jako jarní cibulku. Karotky oloupeme a nakrájíme na šikmé plátky.


2. V hluboké pánvi nahřejeme olej, přidáme karotku a krátce ji orestujeme. Přidáme fazolky s hráškem a jarní cibulku a krátce společně orestujeme.


3. Přidáme cuketu a když je osmahnutá, směs osolíme, přidáme usekaný česnek, šťávu vymačkanou z čerstvě nastrouhaného zázvoru a pečeme zvolna asi půl minuty. Nakonec zeleninovou směs přelijeme omáčkou a už jen prohřejeme.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 828 kJ/198 kcal

Počet porcí/kusů 4



Jarní salát s pažitkovým dipem

Suroviny: 1 salát lollo biondo, 1/2 ledového salátu, 1 červená čekanka, 100 g rukoly, 2 kedlubny, 1 svazek ředkviček, 100 g cukrového hrášku

Dip: 1 svazeček pažitky, 100 g majonézy, 200 g zakysané smetany, 2 lžíce bílého vína, sůl, drcený pepř



Postup:

1. Saláty, čekanku a rukolu důkladně opereme a necháme okapat. Kedlubny oloupeme, ředkvičky a hrášek očistíme, omyjeme a nakrájíme.


2. Vše dáme do mísy, přidáme rukolu a na menší kousky natrhané listy salátů a čekanky. Zlehka promícháme.


3. Pažitku nasekáme nadrobno, promícháme s majonézou, zakysanou smetanou a bílým vínem. Dochutíme solí a pepřem. Hotovým dipem přelijeme připravený salát.


Doba přípravy 15 minut.

1 porce obsahuje 1075 kJ/257 kcal

Počet porcí/kusů 4



Vepřové maso s lahodnou kůrčičkou a kuskusem

Na maso: 3 snítky tymiánu, 3 lžičky dijonské hořčice, 3 lžíce medu, 1 pomeranč, 4 ks vepřové kotlety s kostí, sůl, mletý černý pepř, 2 lžíce olivového oleje

Na kuskus: 3 jarní cibulky, 300 g kuskusu, 450 ml kuřecího vývaru, 1 lžíci olivového oleje, 200 g keříkových rajčátek, 1/4 svazku petrželové nati, 2 stroužky česneku, 3 lžíce hrášku, 1 lžíci rozinek



?Postup:

1. Tymián omyjeme, poklepáním osušíme, otrháme lístečky a nasekáme je. V míse smícháme hořčici s medem a šťávou z pomeranče.


2. Vepřové kotlety očistíme, omyjeme a osušíme. Lehce je naklepeme, dle chuti osolíme a opepříme, posypeme je tymiánem a vložíme do marinády. Maso necháme asi 30 minut odpočinout.


3. Pánev na grilování rozpálíme, snížíme teplotu, na pánev nalijeme olej a maso opékáme asi 4 minuty z každé strany.


4. Jarní cibulku očistíme a nakrájíme na drobná kolečka. Do mísy nasypeme kuskus, zalijeme horkým vývarem s olivovým olejem, mísu zakryjeme a necháme kuskus asi 5 minut odpočinout.


5. Rajčátka nakrájíme na čtvrtiny, petržel nasekáme nadrobno, česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. V pánvi rozehřejeme olej, česnek orestujeme a poté přidáme hrášek, rajčata a rozinky. Vše promícháme a chvíli restujeme.


6. Kuskus vidličkou načechráme a přidáme k orestované zelenině spolu s nasekanou petrželí, promícháme a dochutíme solí a pepřem.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 3111 kJ/743 kcal

Počet porcí/kusů 4



Zázvorové osvěžení

Ingredience: 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, 2 lžíce hnědého cukru, 2 limetky, 150 g malin, 800 ml perlivé vody, máta na zdobení



Postup:

1. Nastrouhaný zázvor promícháme s cukrem a šťávou z poloviny limetky. Necháme asi 20 minut odležet.


2. Pak zalijeme vodou, přidáme na kousky nakrájené zbylé limetky a maliny. Rozlijeme do sklenek, přidáme led a ozdobíme mátou.


Doba přípravy 10 minut.

1 porce obsahuje 221 kJ/53 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás