Doporučujeme

Koření pro ďábelsky dobrá jídla

Bůh prý vymyslel jídlo, ďábel koření. A přidáme-li do jídla koření přesně tak akorát, můžeme si čertovsky dobře pochutnat.

Koření mělo v minulosti cenu zlata a bylo vzácným obchodním artiklem. Vedly se o něj líté boje a byla obsazována celá území. Encyklopedie označují jako koření různé části rostlin – listy, květy, oddenky, plody apod., sušené nebo čerstvé, které se díky silicím vyznačují specifickými vůněmi, chutěmi i barvami. Koření to vše dodává jídlu a ovlivňuje i jeho vzhled. Ačkoliv dnes již není nejdražší položkou domácího rozpočtu a už se dávno nezamyká, hraje stále důležitou roli v našich kuchyních. V případě koření ovšem platí, že méně někdy znamená více...



Drahocenná surovina


Podle archeologů znali koření už v době kamen­né. Používalo se po tisíciletí v Arábii, Asii, Středozemí. Po několik staletí představovalo tak výnosný obchod, že se o úrodná území dokonce válčilo a budovaly se koloniální říše. Některým kořením byla přisuzována dokonce magická moc. Obchod s kořením velmi dobře prosperuje také dnes, avšak na jiných principech. Díky tomu si v našich kuchyních můžeme přikořenit takřka vším, čím je libo, a za přiměřenou cenu.



chilli papričky


dodají jídlům říz díky palčivému kapsicinu. Jednou z nejostřejších odrůd je Bird’s eye. Opatrně dávkujte, doporučují se maximálně 2 ks na čtyři porce.



sečuánský pepř


Staré, velmi ostré a aromatické čínské koření.




rozmarýn


Typicky středomořské koření, dodá chuť zvěřiny.



pískavice


Bývá součástí směsí koření jako indické karí či čubrica.



nové koření


Má palčivou, kořeněnou chuť a všestranné využití.



estragon


Aromatizuje octy, bylinková másla, nádivky...



kardamom


Ochucuje sladká i slaná jídla, kávu, horké víno...




kurkuma


Hodí se na maso, do salátů, v severo­indické kuchyni je nepostradatelná.



kmín


Silně aromatické staré koření, nepostradatelné třeba v žitném chlebu či pečivu...



koriandr


U nás se používá zejména při nakládání hub či zeleniny, při uzení nebo dušení masa, do omáček, likérů i cukrovinek.



harisa


Pálivá směs, oblíbená zejména v severní Africe. Ochucuje nejen originální omáčky.



černucha


Dodá chuť zelenině a luštěninám. Opražením zvýraz­níte její chuť.



zázvor


Jeho silné aroma i chuť  využívají nejen cukráři. Hodí se také k ochucování masa nebo ryb.



fenykl


Má příjemné, zvláštní aroma a široké využití v kuchyni, vaří se z něj i čaj na dobré zažívání.



paprika


Národní koření Maďarů a Španělů ovládlo výraz­nou sladkou chutí celý svět.




fish masala


Směs koření, používaná ke grilování, dušení, pečení ryb, ale i do zapečených těstovin, brambor a omáček.



tandoori masala


Aromatická směs, použí­vaná zejména při úpravě masa ve zvláštních pecích, tzv. tandoori.



garam masala


Zvaná královské koření, jedna z nej­známějších indických směsí. Ochutí  masitá i zeleninová jídla.



arabské koření


Hodí se zejména na dochucování masitých pokrmů, ale i luštěnin nebo sójových jídel.



Známé vůně z kuchyně


1. Badyán pochází z Číny, kde ho znají přes tři tisíce let. Provoní vánoční cukroví, likéry...

2. Muškátový oříšek podporuje trávení. Je aromatický, okoření slané i sladké pokrmy.

3. Čerstvý zázvor je jedním z nejstarších koření. Má silné aroma a pálivou chuť.

4. Skořice má jemné, intenzivní aroma. Šmrnc dodá nejen sladkým jídlům, ale i masu. 

5. Bobkový list pochází z vavřínu. Má velmi výrazné aroma, které se kvěle snoubí s chutí octa, výborně se tak uplatní při konzervování. Pomáhá vylučovat odpadní látky z těla.



  • Vybrali jsme pro Vás