Koření mělo v minulosti cenu zlata a bylo vzácným obchodním artiklem. Vedly se o něj líté boje a byla obsazována celá území. Encyklopedie označují jako koření různé části rostlin – listy, květy, oddenky, plody apod., sušené nebo čerstvé, které se díky silicím vyznačují specifickými vůněmi, chutěmi i barvami. Koření to vše dodává jídlu a ovlivňuje i jeho vzhled. Ačkoliv dnes již není nejdražší položkou domácího rozpočtu a už se dávno nezamyká, hraje stále důležitou roli v našich kuchyních. V případě koření ovšem platí, že méně někdy znamená více...
Drahocenná surovina
Podle archeologů znali koření už v době kamenné. Používalo se po tisíciletí v Arábii, Asii, Středozemí. Po několik staletí představovalo tak výnosný obchod, že se o úrodná území dokonce válčilo a budovaly se koloniální říše. Některým kořením byla přisuzována dokonce magická moc. Obchod s kořením velmi dobře prosperuje také dnes, avšak na jiných principech. Díky tomu si v našich kuchyních můžeme přikořenit takřka vším, čím je libo, a za přiměřenou cenu.
chilli papričky
dodají jídlům říz díky palčivému kapsicinu. Jednou z nejostřejších odrůd je Bird’s eye. Opatrně dávkujte, doporučují se maximálně 2 ks na čtyři porce.
sečuánský pepř
Staré, velmi ostré a aromatické čínské koření.
rozmarýn
Typicky středomořské koření, dodá chuť zvěřiny.
pískavice
Bývá součástí směsí koření jako indické karí či čubrica.
nové koření
Má palčivou, kořeněnou chuť a všestranné využití.
estragon
Aromatizuje octy, bylinková másla, nádivky...
kardamom
Ochucuje sladká i slaná jídla, kávu, horké víno...
kurkuma
Hodí se na maso, do salátů, v severoindické kuchyni je nepostradatelná.
kmín
Silně aromatické staré koření, nepostradatelné třeba v žitném chlebu či pečivu...
koriandr
U nás se používá zejména při nakládání hub či zeleniny, při uzení nebo dušení masa, do omáček, likérů i cukrovinek.
harisa
Pálivá směs, oblíbená zejména v severní Africe. Ochucuje nejen originální omáčky.
černucha
Dodá chuť zelenině a luštěninám. Opražením zvýrazníte její chuť.
zázvor
Jeho silné aroma i chuť využívají nejen cukráři. Hodí se také k ochucování masa nebo ryb.
fenykl
Má příjemné, zvláštní aroma a široké využití v kuchyni, vaří se z něj i čaj na dobré zažívání.
paprika
Národní koření Maďarů a Španělů ovládlo výraznou sladkou chutí celý svět.
fish masala
Směs koření, používaná ke grilování, dušení, pečení ryb, ale i do zapečených těstovin, brambor a omáček.
tandoori masala
Aromatická směs, používaná zejména při úpravě masa ve zvláštních pecích, tzv. tandoori.
garam masala
Zvaná královské koření, jedna z nejznámějších indických směsí. Ochutí masitá i zeleninová jídla.
arabské koření
Hodí se zejména na dochucování masitých pokrmů, ale i luštěnin nebo sójových jídel.
Známé vůně z kuchyně
1. Badyán pochází z Číny, kde ho znají přes tři tisíce let. Provoní vánoční cukroví, likéry...
2. Muškátový oříšek podporuje trávení. Je aromatický, okoření slané i sladké pokrmy.
3. Čerstvý zázvor je jedním z nejstarších koření. Má silné aroma a pálivou chuť.
4. Skořice má jemné, intenzivní aroma. Šmrnc dodá nejen sladkým jídlům, ale i masu.
5. Bobkový list pochází z vavřínu. Má velmi výrazné aroma, které se kvěle snoubí s chutí octa, výborně se tak uplatní při konzervování. Pomáhá vylučovat odpadní látky z těla.