Logicky předpokládáte, že největším rezervoárem bakterií a choroboplodných zárodků je záchodová mísa. Proto si také po použití toalety pečlivě vydrhnete ruce mýdlem, možná dokonce i dezinfekčním. Stačí to? Zdaleka ne! Zveme vás mezi nejšpinavější předměty vaší domácnosti. Budete se divit.
1. Houbička na nádobí
Teplo, permanentní vlhko a přítmí. Kdyby si bakterie a choroboplodné zárodky mohly vybrat destinaci na ideální dovolenou, rozhodně by sáhly po vaší houbičce na nádobí. Podle výzkumu, který udělala organizace NSF (National Science Foundation) v roce 2011, je z hlediska počtu choroboplodných zárodků houbička na nádobí tím nejšpinavějším předmětem ve vaší domácnosti. Jejich analýzy ukázaly, že jsou osídlené celými koloniemi kvasinek, plísní i bakteriemi salmonely a E.coli, způsobujícími závažné zdravotní problémy. Chcete-li minimalizovat riziko, odborníci doporučují dát ji ideálně každý den na dvě minuty do mikrovlnné trouby a každé dva týdny vyměnit.
2. Kuchyňský dřez
Většina lidí vůbec netuší, že v kuchyňském dřezu se nachází až desetkrát víc bakterií (podle odborníků víc než půl milionu), než kolik jich najdete v záchodové míse. Prý je to hlavně tím, že u záchodu očekáváme, že bude líhní choroboplodných zárodků, takže jej mnohem lépe čistíme a dezinfikujeme. Řešení je tedy nasnadě, pořídit si dezinfekční prostředek a mýt a mýt...
http://gty.im/sb10069452a-001
3. Zubní kartáček
Představte si, že byste vzali svůj zubní kartáček, namočili ho do záchodové mísy a pak si s ním začali vehementně čistit zuby. Nechutná představa? Ale přesně to děláte několikrát denně, pokud máte záchod a koupelnu společně v jedné místnosti. I když si to většina lidí neuvědomuje, při spláchnutí záchodu se kapičky vody rozstřikují několik metrů od okolí toalety. A bohužel váš kartáček na zuby poskytuje útočiště bakteriím i v případě, že máte koupelnu oddělenou. Opět je tu totiž problém s vlhkým a teplým místem, navíc na štětinách kartáčku mohou zůstávat mikroskopické částečky jídla, které jsou pro bakterie ideální potravou. Měnit kartáček se proto doporučuje 1–2x do měsíce.
Další nebezpečná místa? Čtěte dál, budete překvapeni:
4. Kuchyňské prkénko
Pravidlo, že je nezbytné mít jedno prkénko na maso a jiné na čerstvé potraviny, asi znáte. Ovšem nezaškodí si připomenout proč. Zatímco bakterie (například listerie, E. coli, salmonela...) přítomné v mase zničíte tepelnou úpravou, zeleninu (kterou byste na prkénko po mase položili) servírujete syrovou a spolu s ní zkonzumujete i choroboplodné bakterie. Ideálně byste si měli pořídit kuchyňské prkénko, které můžete mýt v myčce, nebo ho alespoň po každém použití umyjte prostředkem na mytí nádobí a nechte ho dokonale vyschnout.
5. Polštář
Pravděpodobně si vůbec neuvědomujete, že vaše hlava každou noc spočívá mezi miliony roztočů, prachových částic, plísní, bakterií a samozřejmě šupinek mrtvé kůže. Výzkum z roku 2011, jehož závěry byly publikovány v magazínu Daily Mail, zjistil, že v polštářích se nachází bakterie E. coli, chřipkové viry, ale dokonce i zárodky neštovic, stafylokoky nebo bakterie způsobující infekce močových cest a ledvin. A to ještě nemluvíme o roztočích. Právě jejich výměšky jsou tím, na co tak silně reagují alergici. I když máte antibakteriální ložní prádlo a matrace, převlékat byste je měli minimálně dvakrát měsíčně a prát na 90 stupňů.
http://gty.im/589408049
6. Kabelka
Občas ji dáte na podlahu, zavěsíte na opěradlo židle v restauraci či položíte na sedadlo v autobuse. A pokaždé sbírá vaše kabelka bakterie a další mikroby. Na jejím dně pak spolu vegetují bakterie E. coli, salmonela nebo stafylokok. Našli byste tu i původce očních a kožních infekcí. A víte, co se stane, když něco v kabelce hledáte a pak si neumytýma rukama sáhnete na obličej, promnete oči či olíznete prsty?