Doporučujeme

Chuť Asie na vašem stole

Nebojte se experimentovat. Vyzkoušejte i trochu netradiční kuchyni. Změna vám jistě udělá radost.

Sečuánská polévka

Suroviny:
5 kousků černé houby (Jidášovo ucho), ?1 menší cibule, ?2 stroužky česneku, ?10 g čerstvého zázvoru, ?2 mrkve, ?1 chilli paprička, ?100 g konzervovaných bambusových výhonků, ?150 g vepřové kýty, ?3 lžíce oleje, ?1000 ml vývaru, ?2 lžíce sójové omáčky, ?150 g tofu, ?1/2 pórku, ?2 vejce



Postup:

1.
Houby namočíme do vlažné vody a necháme je nabobtnat. Pak je nakrájíme na drobné kousky. Cibuli, česnek a zázvor oloupeme, mrkev a chilli papričku očistíme a omyjeme. Cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky, mrkev na kostičky, chilli papričku a zázvor nasekáme nadrobno.

2. Bambusové výhonky vyjmeme z plechovky a necháme je okapat. Pak je nakrájíme na plátky. Vepřové maso očistíme, omyjeme a nakrájíme na úzké nudličky.

3. V hrnci rozpálíme olej a orestujeme na něm houby se zeleninou. Pak přidáme vepřové maso. Vše zalijeme vývarem, ochutíme sójovou omáčkou a asi 10 minut povaříme.

4. Tofu nakrájíme na špalíčky. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka. Vše spolu s výhonky přidáme do polévky a necháme prohřát. Nakonec vmícháme do polévky rozšlehaná vejce. Když se srazí, polévku odstavíme.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 773 kJ/185 kcal

Počet porcí/kusů 4



Salát s hovězím masem v thajském stylu

Suroviny:
1 salát little gem nebo 1/2 římského salátu, ?1 růžový grapefruit, ?1 mrkev, ?1 jarní cibulka, ?1 žlutá paprika, ?1 steak z nízkého roštěnce (nebo palec svíčkové) o váze asi 250 g, ?2 lžíce oleje, ?sů,l ?1 lžíce drceného černého pepře

?Dresink: ?4 lžíce rybí omáčky, ?3 lžíce limetkové šťávy, ?1/2 lžičky krystalového cukru, ?30 g čerstvého zázvoru, ?2 cm stonku citronové trávy, ?1 malá červená cibule, ?2 chillli papričky, ?1 lžička rajského protlaku



Postup:

1.
Listy salátu omyjeme a nakrájíme na silné pruhy. Grep oloupeme a z očištěné dužiny vykrájíme po obvodu jednotlivé dílky. Mrkev oloupeme a škrabkou nakrájíme na tenké plátky. Ty potom nakrájíme na dlouhé nudličky a vložíme do studené vody.

2. Cibulku opláchneme a nakrájíme na jemné nudličky, papriku omyjeme, odstraníme semínka a nakrájíme také na jemné nudličky.

3. Maso zprudka opečeme na rozpáleném oleji z obou stran a poté pečeme z každé strany asi 4 minuty. Osolíme, opepříme a necháme na teplém místě asi 15 minut dojít. Pak ho nakrájíme na tenké plátky.

4. V misce smícháme rybí omáčku, limetkovou šťávu, cukr, šťávu z nastrouhaného zázvoru, velmi jemně nakrájenou citrónovou trávu a cibuli, protlak a pokrájené chilli papričky. Do dresinku namícháme plátky masa a necháme chvíli marinovat.

5. Na talíře rozdělíme pokrájenou zeleninu, dílky grepů, přidáme marinované hovězí plátky a přelijeme zbylým dresinkem.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 785 kJ/187 kcal

Počet porcí/kusů 4



Vietnamské rýžové nudle s krevetami

Suroviny:
120 g šalotky (nebo 1 červená cibule), ?1 červená paprika, ?2 jarní cibulky, ?2 stroužky česneku, ?250 g jemných rýžových nudlí, ?sůl, ?2 lžíce oleje, ?250 g předvařených krevet, ?2 lžíce rybí omáčky, ?1 lžíce světlé sojové omáčky, ?1 lžíce ústřicové omáčky, ?4 snítky koriandru



Postup:

1.
Šalotku oloupeme a nakrájíme na proužky. Papriku očistíme a nakrájíme na kostičky. Jarní cibulky očistíme a nakrájíme na špalíčky. Česnek oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky.

2. Nudle vložíme do hrnce s vařící se osolenou vodou. Vaříme 2-3 minuty, scedíme, dobře propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

3. V pánvi nahřejeme olej, přidáme šalotku, papriku a krátce orestujeme. Pak přidáme krevety a česnek a znovu krátce opečeme. Přilijeme omáčky a podle potřeby ještě přisolíme.

4. Nakonec krevety smícháme s nudlemi a prohřejeme. Rozdělíme do talířů a a ozdobíme lístečky koriandru.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1490 kJ/356 kcal

Počet porcí/kusů 4



Závitky s krabími tyčinkami a omáčkou

Suroviny:
300 g krabích tyčinek ?kousek, čerstvého zázvoru, ?50 g hráškových klíčků, ?5 jarních cibulek, ?1 lžíce sójové omáčky, ?1 lžíce rybí omáčky, ?8 plátků rýžového papíru

?Omáčka: ?2 lžíce rýžového octa, ?1 lžíce nasekaného nakládaného zázvoru, ?3 lžíce rostlinného oleje, ?1 lžíce sójové omáčky, ?3 lžíce nasekaného koriandru, ?1 lžíce práškového cukru, ?1 nadrobno nasekaná chilli paprička



Postup:

1.
Krabí tyčinky nakrájíme na menší kousky, závor usekáme nadrobno, klíčky a jarní cibulky taky nakrájíme. V misce vše smícháme s oběma omáčkami.

2. Rýžový papír krátce ponoříme do vlažné vody. Vyndáme, rozložíme na pracovní desku, navrstvíme část náplně a zabalíme do závitku. Závitky rozložíme na pařáček a uvaříme v páře 5-6 minut.

3. V jiné misce důkladně smícháme všechny suroviny na omáčku. Uvařené závitky podáváme teplé s omáčkou.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1032 kJ/246 kcal

Počet porcí/kusů 4



Indonéská jehněčí směs s papájou

Suroviny:
400 g jehněčí kýty, ?2 cibule, ?4 stroužky česneku, ?25 g kořene zázvoru, ?2 chilli papričky, ?1 menší papája, ?4 lžíce oleje, ?1 lžička kurkumy, ?1 lžička hnědého cukru, ?400 ml kokosového mléka, ?1 lžíce pokrájené máty, ?2 lžíce limetkové šťávy, ?sůl, ?2 lžíce kokosových chipsů a lístky máty na ozdobu



Postup:

1.
Maso očistíme a nakrájíme na kostky. Cibuli, česnek i zázvor oloupeme a najemno nasekáme. Chilli papričky očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme na jemné nudličky. Papáju podélně rozkrojíme a odstraníme semínka. Poté ji oloupeme, 3/4 dužiny nakrájíme na kostky, zbytek na plátky.

2. V hluboké pánvi rozehřejeme 1/2 oleje a opečeme na něm maso. Potom ho vyjmeme a uchováme v teple. Pánev otřeme a rozehřejeme v ní zbylý olej. Orestujeme na něm cibuli s česnekem. Přidáme zázvor, kurkumu, chilli, cukr a kokosové mléko. Směs necháme přejít varem.

3. Poté do směsi vrátíme maso, ochutíme ji mátou a limetkovou šťávou. Nakonec do ní vmícháme kostičky papáji a prohřejeme je. Směs podle chuti osolíme. Rozdělíme ji na talíře, ozdobíme plátky papáji, kokosovými chipsy a mátou. Podáváme s vařenou rýží smíchanou s rozinkami.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 1549 kJ/370 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kuře kung-pao

Suroviny:
600 g kuřecích prsou, ?1 vejce, ?sůl, ?1 lžíce solamylu, ?4 chilli papričky, ?1 lžíce rýžového vína, ?2 lžíce sójové omáčky, ?1 lžička cukru, ?2 lžíce oleje, ?100 g pražených arašídů bez slupky, ?1/2 lžičky wej-su (lze nahradit glutamanem sodným), ?proužky papriky na ozdobení



Postup:

1.
Kuřecí prsa omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky asi 1x1 cm. Vejce rozklepneme do misky, osolíme a promícháme se škrobem (solamylem) na hustou kašičku, v níž obalíme kousky masa. Necháme je několik minut odležet.

2. Chilli papričky očistíme, odstraníme semínka a nakrájíme nadrobno. V kastrůlku smícháme víno, sójovou omáčku a chilli papričky, ochutíme cukrem a špetkou soli. Zálivku převaříme a odstavíme.

3. Ve větší pánvi (nejlépe ve woku) rozpálíme olej a maso na něm zprudka rychle orestujeme a vidličkou rozdělíme na jednotlivé kousky. Pak přidáme arašídy, po 2 minutách přilijeme připravenou omáčku a povaříme, až omáčka obalí jednotlivé kousky masa. Ochutíme wej-su nebo glutamanem sodným. (Pokud bude na dně omáčka řídká, zakápneme ji špetkou škrobu rozmíchaného ve vodě.) Ozdobíme proužky papriky. Jako příloha je vhodná vařená rýže.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1722 kJ/411 kcal

Počet porcí/kusů 4



  • Vybrali jsme pro Vás