Doporučujeme

Chuť a vůně moře

Mořské plody jsou zdravé a obsahují minimum tuku, jsou zdrojem minerálů a nenasycených mastných kyselin potřebných pro náš organismus.

Salát z chobotnice

Suroviny:
600 g malých chobotnic, 100 ml olivového oleje, 50 ml vinného octa, 5 stroužků česneku, 50 g petrželové natě, sůl, čerstvě mletý bílý pepř, citron



Postup:

1. Chobotnice očistíme a omyjeme. Vložíme je do osolené vody a uvaříme doměkka. Pak je scedíme a necháme okapat.


2. Připravíme si marinádu. Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Petrželku omyjeme a jemně usekáme. Do misky vlijeme ocet, rozmícháme společně s olejem, přidáme sůl, trochu čerstvě mletého pepře, plátky česneku a usekanou petrželku. Vše dobře promícháme.


3. Okapané chobotnice pokrájíme, vložíme do misky a zalijeme připravenou marinádou. Dobře promícháme a dáme vychladit alespoň na dvě hodiny do ledničky. Salát podáváme studený s bílým pečivem.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1225 kJ/293 kcal

Počet porcí/kusů 4



Krevetové curry

Suroviny:
400 g krevet, 1/2 citronu, 1 cibule, kousek čerstvého zázvoru, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, 1 lžička kurkumy, sůl, chilli koření, 1 chilli paprička, 1 lžička papriky, 1 menší cuketa, 250 ml bílého jogurtu, 1 lžička garam masaly



Postup:

1. Mražené krevety necháme rozmrazit a pokapeme je citronovou šťávou. Čerstvé krevety očistíme, opláchneme a necháme okapat. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zázvor očistíme a nastrouháme najemno. Oloupaný česnek nasekáme nadrobno.


2. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme máslo a necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibuli. Vmícháme zázvor a nasekané stroužky česneku, přidáme kurkumu, sůl, mleté chilli a nasekanou chilli papričku a dobře promícháme.


3. Cuketu omyjeme a osušíme. Mladou cuketu neloupeme, nakrájíme ji na menší hranolky a přidáme do pánve. Krátce orestujeme.


4. Do základu vložíme krevety, přilijeme bílý jogurt a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Podle chuti přidáme garam masalu.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 661 kJ/158 kcal

Počet porcí/kusů 4



Římský hrách s mladými sépiemi

Suroviny: 500 g naklíčené cizrny (římský hrách, garbanzo), 1 cibuli, 50 ml olivového oleje, 300 g mladých sepií, 50 g krevetek, 100 g pórku, 500 ml bílého sladkého vína, 100 g kořenové zeleniny, sůl, koriandr, celý pepř, libeček, oregano, kmín, petržel



Postup:

1. Mladé sepie uvaříme ve víně s pórkem a koriandrem. Přidáme vodu podle potřeby a vaříme asi 30 minut podle velikosti sepií. Těsně před koncem varu přidáme do hrnce pár neloupaných krevetek.


2. Naklíčený hrách krátce povaříme v neosolené vodě a přecedíme. Vodu z hrachu dáme stranou. Drobně nakrájenou cibulku osmahneme na olivovém oleji dozlatova, přidáme hrách a mírně podlijeme vývarem z hrachu a oenogarem (vývarem z vína a sepií).


3. Krátce společně povaříme, přidáme nakrájené sepie a částečně oloupané krevetky. Dochutíme libečkem, oreganem (dobromyslí), kmínem a případně vínem z hroznů sušených na slámě. Doplníme o vařený pórek, opepříme čerstvě mletým pepřem a podáváme.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 2735 kJ/653 kcal

Počet porcí/kusů 4



Scampi na smetaně se sherry

Suroviny
: 400 g vyloupaných mořských ráčků (scampi), 2 lžíce másla, sůl, špetka čerstvě drceného pepře, 1 citron, 4 lžíce vínovice, 250 g zakysané smetany, 3 lžíce sherry, snítka kopru, 1 zelený salát



?Postup:

1. Vyloupané mořské ráčky (scampi) opláchneme a necháme okapat. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme vyloupané scampi a krátce je orestujeme. Osolíme je, opepříme a zakapeme šťávou z jednoho citronu. Opékáme je asi 5 minut a pak je oflambujeme vínovicí.


2. Přidáme zakysanou smetanu a sherry, podle potřeby přisolíme a opepříme a podusíme asi 3 minuty. Ozdobíme citronem, koprem a hlávkovým salátem a ihned podáváme. Vhodnou přílohou je bílé pečivo.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1038 kJ/248 kcal

Počet porcí/kusů 4



Smažené kalamáry

Suroviny:
400 g celých kalamárů, 4 stroužky česneku, ?150 ml olivového oleje, několik snítek petrželky, sůl, mletý černý pepř, 50 g hladké mouky, 100 g rukoly, 1 citron



?Postup:

1. Kalamáry očistíme, omyjeme, důkladně osušíme a necháme na papírové utěrce oschnout.


2. Česnek oloupeme a rozmačkáme. Smícháme ho se dvěma lžícemi oleje, přidáme nasekanou petržel a dochutíme solí a pepřem.


3. Kalamáry obalíme lehce v mouce. V hluboké pánvi rozpálíme olej a kalamáry v něm osmažíme z obou stran, z každé asi 5 minut. Dokřupava osmahnuté kalamáry přendáme na talíř a pokapeme česnekovým olejem. Podáváme s rukolou a dílkem citronu.


Doba přípravy 20 minut.

1 porce obsahuje 960 kJ/229 kcal

Počet porcí/kusů 4



Thajské smažené nudle

Suroviny:
400 g vaječných nudlí, sůl, ?50 g hub shitake, 1 mrkev, 2 jarní cibulky, 1 chilli paprička, 3 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, 300 g čerstvých krevet, 2 lžíce omáčky hoisin, 2 lžíce chilli omáčky, ?2 lžíce sójové omáčky, 50 ml rýžového vína, 50 g buráků, hrst hráškových výhonků, ?pažitka



?Postup:

1. Vaječné nudle uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme je, necháme okapat a dáme stranou.


2. Houby a zeleninu očistíme, opláchneme a nakrájíme na menší kousky. V pánvi wok rozehřejeme olej a přidáme nakrájenou zeleninu i houby. Zprudka vše osmahneme a přidáme očistěné krevety. Ještě vše krátce orestujeme.


3. Uvařené nudle přidáme do woku k zelenině a krevetám. Dochutíme omáčkou hoisin, chilli a sójovou omáčkou a rýžovým vínem. Promícháme a zprudka orestujeme. Podle chuti osolíme.


4. Buráky nasucho opražíme a nasekáme. Hotové nudle rozdělíme do misek, posypeme buráky, výhonky a nakrájenou pažitkou.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 2452 kJ/586 kcal

Počet porcí/kusů 4



Rizoto s mušlemi

Suroviny: 
1200 g mušlí, 5 stroužků česneku, svazeček plocholisté petrželky, ?1 chilli papričku, olivový olej, 60 g másla, sůl, mletý černý pepř, 250 ml bílého vína, 1 cibuli, 2 menší fenykly, 300 g rýže arborio, 50 ml vermutu, 1/2 citronu



?Postup:

1. Mušle vsypeme do cedníku a důkladně je opláchneme studenou vodou. Otevřené mušle vyhodíme. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Petrželku opláchneme a stonky spolu s očištěnou chilli papričkou nasekáme nadrobno.


2. Ve velké pánvi rozehřejeme trošku oleje s polovinou másla a zpěníme na něm polovinu česneku se stonky petrželky a chilli papričkou. Přidáme mušle a orestujeme je. Osolíme je, opepříme, podlijeme vínem a trochou vody a pod pokličkou je asi 5 minut podusíme.


3. Mušle s neotevřenou ulitou vyhodíme. Ostatní vyloupneme ze skořápky (několik mušlí s ulitou si necháme stranou na dozdobení). Vývar z mušlí přecedíme.


4. Cibuli oloupeme, fenykl očistíme. Pokrájíme je nadrobno, listy petrželky nasekáme. V pánvi na oleji orestujeme cibuli, zbylý česnek a fenykl. Přisypeme rýži a orestujeme ji.


5. Rýži zalijeme vermutem a necháme ho odpařit. Pak začneme po naběračkách přilévat horký vývar z mušlí. Další várku přiléváme v okamžiku, kdy se předcházející vypařila nebo vstřebala. Neustále mícháme. Když vývar spotřebujeme, přidáme dle potřeby vodu.


6. Když je rýže měkká, vmícháme do rizota vyloupané mušle, zbylé máslo a listy petrželky. Rizoto dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Nakonec přidáme mušle se skořápkou.


Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 2969 kJ/709 kcal

Počet porcí/kusů 4



Zelené rizoto s chřestem a krevetami

Suroviny:
1 šalotka, 1 karotka, 400 g rýže na rizoto, 80 g másla, 200 ml bílého vína, 700 ml kuřecího vývaru nebo vody, 500 g zeleného chřestu, 200 g předvařených krevet, svazek velkolisté petržele, 1 lžíce olivového oleje, sůl, mletý bílý pepř



Postup:

1. Na másle orestujeme nasekanou šalotku. Karotku očistíme a pokrájíme na drobné kostičky. Přisypeme rýži a asi 2 minuty lehce opékáme. Pak přilijeme víno a necháme přejít varem.


2. Postupně do rizota přiléváme vývar. Za občasného míchání vaříme asi 20 minut.


3. Chřest očistíme a nakrájíme na kousky dlouhé 4 - 5 cm. Až když je rýže téměř měkká, přidáme do ní krevety a chřest.


4. Petržel rozmixujeme s trochou vody a lžíci olivového oleje. Směs vmícháme do hotového rizota, které dochutíme solí a pepřem.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1850 kJ/442 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás