Kapr namodro
?Ingredience: 1 kapr asi 2 kg, lžíce soli, 150 ml octa, 1/4 celeru, 1 větší petržel, 2 mrkve, 1 cibule, 1 lžička celého pepře, 1/2 lžičky nového koření, špetka tymiánu, 1 bobkový list, svazek kudrnky
Pracovní postup:
1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Vložíme ji do hrnce s osolenou vodou a uvaříme.
2. Kapra vykucháme, očistíme, osušíme a nakrájíme na porce. Rybu můžeme ale vařit i v celku. Vložíme ji do pekáčku kůží nahoru a poléváme vroucím octem, až kůže zmodrá. Přikryjeme ji a necháme chvíli stát.
3. Pak k rybě přilijeme vodu s povařenou zeleninou a přidáme koření. Vodu naléváme opatrně ze strany, aby se neporušila modrá barva kůže. Přiklopíme a dusíme asi 10-15 minut.
4. Kapra přendáme na talíř a zdobíme kořenovou zeleninou nebo citronem. Kapra
přelijeme teplým máslem a posypeme usekanou petrželkou.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 2670 kJ/638 kcal
Počet porcí/kusů 4
Zapečený vánoční kapr
?Ingredience: 1/2 vykostěného kapra, sůl, 1/2 citronu, 2 lžíce hladké mouky, ?100 ml oleje, 1 jablko, 80 g vepřové šunky, 50 g másla, 1 lžička nakládaného zeleného pepře, 100 g sýra (eidam)
Pracovní postup:
1. Kapra opláchneme, osušíme, dobře osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme asi 1/2 hodiny odležet. Potom ho poprášíme ze všech stran hladkou moukou a vcelku zprudka opečeme na oleji.
2. Opečeného kapra přendáme do pekáčku. Jablko a šunku nakrájíme na nudličky a nasypeme na vrchní stranu ryby. Vše pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme zeleným pepřem a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C.
3. Po 10 minutách kapra posypeme nastrouhaným sýrem a zapékáme, dokud se sýr nerozpustí. Podáváme se zeleninovým salátem a bramborami.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 2165 kJ/517 kcal
Počet porcí/kusů 4
Vánoční kapr po ďábelsku
?Ingredience: 1 středně velký kapr?, 4 lžíce hladké mouky, ?2 lžíce plnotučné hořčice, ?1 lžíce citronové šťávy?, 150 g strouhanky, ?60 g nastrouhaného eidamu nebo ementálu?, olej na smažení, ?sůl, ?plátky citronu, pomeranče a rajčata na ozdobení
Pracovní postup:
1. Kapra zbavíme šupin a vnitřností. Důkladně jej omyjeme ve studené vodě a osušíme. Po celém povrchu osolíme a necháme sůl asi pět minut působit. Pak tupou stranou nože stáhneme šlem a znovu kapra omyjeme a osušíme.
2. Z kapra odřízneme hlavu, ploutve a naporcujeme ho na podkovy. Každou porci obalíme v hladké mouce a potom všechny potřeme plnotučnou hořčicí, kterou našleháme s citronem, aby měla ryba pikantnější chuť. Strouhanku smícháme s nastrouhaným sýrem a v této směsi připravené kapří podkovy obalíme. Sýr má za úkol zachytit šťávu, aby nevytekla z trojobalu.
3. Na pánvi rozehřejeme olej a porce kapra na něm po obou stranách dozlatova osmažíme. Rybu podáváme s vařenými bramborami nebo také s bramborovým salátem a nazdobíme plátky citronu, pomeranče a rajčat.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 2765 kJ/660 kcal
Počet porcí/kusů 4
Kapr na víně se sýrem
?Ingredience: 1/2 kapra (asi 1000 g), ?sůl, ?špetku mletého pepře?, 50 g másla?, 50 g strouhanky, ?100 g tvrdého sýra?, 300 ml bílého vína?, 4 lžíce zakysané smetany
Pracovní postup:
1. Kapra omyjeme a zbavíme šupin. Potom na vrchní straně nařízneme nožem kůži na více místech. Kdo nemá rád kůži, může ji stáhnout.
2. Připravenou půlku kapra osolíme a opepříme z obou stran a vložíme do máslem vymazaného pekáčku. Povrch posypeme strouhankou a nastrouhaným sýrem, obložíme kousky másla a dáme zapéct do středně vyhřáté trouby.
3. Pečeme zhruba 10 minut a poté zalijeme vínem. Asi po dalších deseti minutách kapra potřeme zakysanou smetanou a ještě několik minut zapečeme. Zapečeného kapra podáváme například s bramborem nebo s bramborovým salátem s karotkou.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 2221 kJ/530 kcal
Počet porcí/kusů 4
Kapr s mandlovou krustou
?Ingredience: 1 mrkev, ?1 petržel, ?1 vykuchaný kapr (asi 1500 g), ?sůl, ?1 lžička vegety, ?3 lžíce oleje nebo másla, ?2 bílky, ?4 lžíce strouhanky, ?80 g mandlových lupínků, ?1 lžíce strouhaného parmazánu, ?bylinky, zelenina a plátky citronu na obložení
Pracovní postup:
1. Mrkev a petržel oloupeme a nakrájíme na delší hranolky. Kapra dobře očistíme a odřízneme hlavu. Pak jej omyjeme, osušíme, zvenku i uvnitř důkladně osolíme, posypeme vegetou a vložíme do něj nakrájenou kořenovou zeleninu.
2. Pekáček potřeme olejem nebo vymastíme máslem, dáme do něj naplněného kapra a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 35 minut. Během pečení kapra potíráme vypečenou šťávou.
3. Bílky vyšleháme na pevný sníh, do kterého zlehka vmícháme strouhanku, polovinu mandlových lupínků a nastrouhaný parmazán.
4. Připravenou bílkovou hmotu rozdělíme ve vyšší vrstvě na předpečeného kapra a posypeme zbylými mandlovými lupínky. Dopékáme při stejné teplotě dalších asi 15 minut, až se vytvoří zlatavá krusta. Hotového kapra ozdobíme čerstvou zeleninou a bylinkami, přidáme plátky citronu a podáváme.
Doba přípravy 70 minut.
1 porce obsahuje 3097 kJ/740 kcal
Počet porcí/kusů 4
Pikantní pečený kapr
?Ingredience: 4 filety kapra s kostí (po 250 g), ?2 stroužky česneku, ?sůl, ?špetka drceného černého pepře, ?2 lžíce másla, ?80 g šunky, ?1 cibule nebo svazek mladé cibulky, ?100 g žampionů, ?150 ml červeného vína, ?200 g kečupu, ?1 lžíce worcesterské omáčky, ?petrželka a červená paprika na ozdobení
Pracovní postup:
1. Rybí filety očistíme, omyjeme a osušíme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Porce kapra osolíme, opepříme a potřeme česnekem. Zapékací mísu vymažeme máslem a vložíme do ní jednotlivé porce ryby.
2. Šunku nakrájíme na nudličky. Cibuli oloupeme (mladou cibulku očistíme) a nakrájíme najemno. Žampiony očistíme a rozkrájíme na plátky. Šunku, cibuli i žampiony rozdělíme na kapra.
3. V misce smícháme víno, kečup, worcesterskou omáčku a připravenou směsí kapra zalijeme. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 30 minut doměkka. Porce kapra dáme na talíře, ozdobíme petrželkou a kostičkami papriky. Jako příloha jsou vhodné brambory upravené na různé způsoby.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 1925 kJ/460 kcal
Počet porcí/kusů 4
Gratinovaný kapr s nivou
?Ingredience: 500 g kapra, sůl, bílý pepř, šáva z 1 citronu, 100 g oleje, 1 lžíce hladké mouky, 50 g másla, 1 lžička bílého sezamu, 4 žloutky, 120 g nivy, snítka rozmarýnu, pomeranč a citron na ozdobu
Příprava :
1. Kapra omyjeme, nakrájíme na porce, osušíme, osolíme, opepříme a zakápneme citronovou š`Eávou. Obalíme v mouce a rybu opečeme na oleji po obou stranách.
2. Do rozšlehaných žloutků vmícháme nastrouhanou nivu a dobře promícháme. Opečené porce naskládáme do pekáčku a navrstvíme zhotovenou sýrovou hmotou. Pekáček vložíme do trouby rozehřáté na 170 °C a zapečeme v troubě, dokud se sýr nerozpustí.
3. Před podáváním zakapeme rozpuštěným máslem, ozdobíme snítkou rozmarýnu a několika plátky citronu a pomeranče.
Doba přípravy asi 30 minut.
1 porce asi 3230 kJ/770 kcal
Kapr s mandlemi
?Ingredience: 1 kapr asi 1500 g, 1 velký citron, 50 g mandlí, 100 ml bílého vína, 1 lžíce soli, lžička mletého pepře, čerstvý tymián, svazek cibulky nebo kudrnky, olej
Pracovní postup:
1. Kapra vykucháme, očistíme od šupin, omyjeme, osušíme a rozkrojíme na poloviny. Do vymazaného pekáče vložíme kapra řeznou plochou dolů, potřeme olejem, osolíme, opepříme a polijeme bílým vínem. Citron oloupeme, nakrájíme na plátky a rybu s ním obložíme.
2. Vložíme do trouby a pečeme asi 35 minut při 200°C. Během pečení kapra poléváme, aby se citrony nespálily. Asi 10 minut před koncem pečení odhrneme nakrájené plátky citronu a rybu posypeme loupanými a na plátky nakrájenými mandlemi a trochou usekaného tymiánu.
3. Kapra můžeme podávat na stůl v pekáčku, ve kterém jsme ho pekli a pak ho porcujeme a servírujeme na talíře. Ozdobíme usekanou cibulkou nebo petrželkou. Vhodná příloha je rýže s mandlemi nebo vařené brambory.
Doba přípravy 70 minut.
1 porce obsahuje 2322 kJ/555 kcal
Počet porcí/kusů 4