Doporučujeme

8x čarujeme z rýže

Rýže je stejně jako brambory dokonalou přílohou i hlavním jídlem. Podívejte se na kouzla, která se s ní dají dělat.

Rýže dvou barev a chutí

Suroviny:
1 větší cibule, ?4 stroužky česneku, ?4 lžíce olivového oleje, ?400 g rýže, ?350 ml vývaru, ?150 g mraženého hrášku, ?100 g mraženého špenátu, ?100 g másla, ?60 g strouhaného sýra, ?10 lístků čerstvého oregana, ?10 lístků čerstvé bazalky, ?2 střední rajčata, ?1 červená paprika, ?sůl, ?mletý černý pepř



Postup:

1.
Oloupanou cibuli a česnek pokrájíme najemno a zpěníme na rozpáleném oleji. Vsypeme propláchnutou rýži, orestujeme ji, zalijeme 250 ml vývaru a pozvolna dusíme.

2. Špenát a hrášek necháme rozvařit ve zbytku vývaru. Kaši propasírujeme a s polovinou másla, sýra, lístků bazalky a oregana vmícháme do poloviny dušené rýže. Uchováme v teple.

3. Rajčata spaříme ve vroucí vodě a oloupeme. Papriku omyjeme. Obě zeleniny zbavíme semínek a pokrájíme nadrobno.

4. Rajčata a papriku krátce orestujeme na zbylém másle. Vmícháme zbylou rýži, sýr a bylinky, vše dle chuti dosolíme a opepříme. Na talíře dáme vždy vrstvu zelené rýže a na ni kopeček červené.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 1952 kJ/466 kcal

Počet porcí/kusů 4



Pikantní rýžové nudle s tofu

Suroviny:
400 g rýžových nudlí, ?1 červená chilli paprička, ?1 malý pórek, ?olej na smažení, ?sůl, ?špetka mletého zázvoru, ?400 g tofu, ?1/2 malého čínského zelí, ?250 g cherry rajčátek, ?1 zelená chilli paprička, ?1 malá plechovka sójových klíčků, ?2 lžíce sójové omáčky, ?4 lžíce ústřicové omáčky



Postup:

1.
Rýžové nudle připravíme dle návodu na obalu. Scedíme je, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Očištěnou červenou chilli papričku nakrájíme na tenké nudličky, omytý pórek na kolečka.

2. Na pánvi rozpálíme olej a orestujeme na něm chilli papričku s pórkem. Přidáme nudle, sůl, zázvor a směs krátce prohřejeme.

3. Tofu nakrájíme na plátky. Ty rozdělíme úhlopříčně na trojúhelníky. Trojúhelníčky opečeme na rozehřátém oleji na pánvi dozlatova a z pánve je vyjmeme.

4. Zelí očistíme, zbavíme košťálu a pokrájíme na nudličky. Rajčátka omyjeme a přepůlíme. Chilli papričku očistíme a nasekáme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olej. Vsypeme do ní zelí, rajčátka, chilli papričku a klíčky. Vše krátce orestujeme. Když zelenina změkne, dochutíme ji sójovou a ústřicovou omáčkou a vmícháme do ní tofu. Vše společně prohřejeme a odstavíme. Podáváme s nudlemi.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 1572 kJ/375 kcal

Počet porcí/kusů 4



Divoká rýže s dýní

Suroviny:
250 g divoké rýže, ?sůl, ?500 g dýně, ?200 g čerstvých hub shii-take,? 2 stroužky česneku?, 1 červenou cibuli,? 1 lžíci slunečnicového oleje?, 3 lžíce sójové omáčky?, svazeček koriandru, ?50 g dýňových semínek



Postup:

1.
Rýži propereme pod tekoucí vodou a uvaříme ve vroucí osolené vodě. Z dýně odstraníme kůru a semínka, čistou dužinu nakrájíme na kostičky. Houby očistíme, odstraníme nožičky a kloboučky nakrájíme na plátky.

2. Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozpálíme olej, necháme na něm zesklovatět cibuli a česnek, pak přidáme houby a dýni. Vše důkladně orestujeme, přidáme sójovou omáčku a dusíme asi 5 minut.

3. Do zeleniny vmícháme vařenou rýži a usekaný koriandr a podusíme ještě 3 minuty. Při podávání zdobíme dýnovými semínky.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1500 kJ/358 kcal

Počet porcí/kusů 4



Smažená rýže s vejci a zeleninou

Suroviny:
300 g rýže, ?sůl, ?3 jarní cibulky, ?olej na smažení, ?150 g mraženého nebo sterilovaného hrášku, ?100 g mražených nebo sterilovaných kukuřičných zrn, ?pepř, ?8 vajec, ?sůl



Postup:

1.
Rýži dobře propereme pod tekoucí vodou. V osolené vodě ji uvaříme doměkka. Poté ji přecedíme a necháme okapat. Jarní cibulky očistíme a nasekáme nadrobno.

2. Ve woku rozehřejeme olej a osmažíme v něm vychladlou rýži. Přidáme hrášek, kukuřici a cibulku. Vše osolíme, opepříme a společně prohřejeme. Wok odstavíme.

3. Vejce rozklepneme do misky. Osolíme je a rozšleháme.

4. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a vlijeme do ní vejce. Pánví zakroužíme tak, aby se vejce rozlila po celém jejím dnu. Když vejce mírně zatuhnou, vzniklou omeletu pomocí vařečky roztrháme a pánev odstavíme. Smaženou rýži rozdělíme do misek. Navrch každé porce naneseme část vaječeného trhance.


Doba přípravy 25 minut.

1 porce obsahuje 1009 kJ/241 kcal

Počet porcí/kusů 4



Rýžová omeleta s bylinkovým tvarohem

Suroviny:
2 šalotky, ?8 vajec, ?100 ml smetany, ?sůl, ?400 g vařené rýže, ?olej na smažení, ?hrst sekaných bylinek (pažitka, bazalka, kopr), ?2 stroužky česneku, ?500 g sýra cottage, ?bílý pepř, ?4 rajčata



Postup:

1.
Šalotky oloupeme a nakrájíme nadrobno. Vejce rozšleháme se smetanou. Směs lehce osolíme.

2. Vařenou rýži rozdělíme na čtyři díly. V pánvi rozhřejeme olej a necháme na něm zesklovatět čtvrtinu nakrájené cibulky. Přisypeme jeden díl rýže. Prohřejeme ji, rozprostřeme po celé ploše pánve a zalijeme čtvrtinou vajec.

3. Když omeleta ztuhne, obrátíme ji, opečeme i z druhé strany a vyjmeme z pánve. Stejným způsobem připravíme i další omelety.

4. Česnek utřeme nebo prolisujeme. Společně s bylinkami ho vmícháme do sýra. Náplň dochutíme solí a bílým pepřem. Omelety naplníme sýrovou náplní a ozdobíme rajčaty.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 2378 kJ/568 kcal

Počet porcí/kusů 4



Rizoto s lososem

Suroviny:
400 g kulatozrnné rýže, ?sůl, ?400 g filetu z lososa, ?4 mladé jarní cibulky (nebo 1 cibule), ?2 lžíce olivového oleje, ?100 g krevetek, ?2 lžíce nakrájených sušených rajčat, ?200 ml bílého vína, ?200 ml vývaru, ?80 ml smetany, ?80 g parmazánu, ??špetka drceného pepře, ?1 svazek rukoly, ?1 citron



Postup:

1.
Rýži si důkladně propláchneme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Pak ji propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat.

2. Lososa nakrájíme na kostky a cibulky očistíme a nasekáme nadrobno. V kastrolu rozpálíme olej a krátce na něm orestujeme cibulku, lososa, krevetky a nakrájená sušená rajčata.

3. Přidáme povařenou rýži, zalijeme vínem a vývarem a vaříme, dokud se všechna tekutina nevyvaří. Pak přilijeme smetanu, přisypeme parmazán a promícháme. Ochutíme pepřem a nakonec vmícháme opláchnutou rukolu. Zdobíme plátkem citronu.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 3017 kJ/721 kcal

Počet porcí/kusů 4



Nasi goreng-smažená rýže s kuřecím masem, krevetkami a olihněmi

Suroviny:
200 g čínského zelí, ?1 cibule, ?80 g pórku, ?2 červené feferonky, ?4 lžíce sekaného koriandru, ?4 lžíce sekané petrželky, ?4 lístky kafíru /limetových lístků/, ?200 g kuřecích prsou, ?200 g olihní, ?8 středně velkých kreve,t ?4 lžíce olivového oleje, ?60 g očištěného zázvoru, ?4 stroužky česneku, ?2 vejce, ?800 g vařené jasmínové rýže, ?4 lžíce ústřicové omáčky, ?4 lžíce sladké indonéské omáčky (ketjap manis), ?2 limety



Postup:

1.
Čínské zelí očistíme a nakrájíme najemno. Na stejně velké kousky nakrájíme i cibuli a pórek. Vše dáme do mísy, přidáme najemno nasekanou červenou feferonku, koriandr a limetkové lístky (jsou k dostání v supermarketech). Vše dobře promícháme.

2. Očištěné kuřecí maso nakrájíme na nudličky. Olihně očistíme a důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Krevety zbavíme skořápky, na hřbetu nařízneme a vyndáme střívko. (Můžeme použít i očištěné mražené krevety).

3. Na pánvi (nebo lépe ve woku) rozpálíme olej. Nejprve orestujeme dozlatova olihně. Přidáme kuřecí maso a vše osmahneme. Vmícháme najemno nastrouhaný zázvor s česnekem a opět orestujeme. Nakonec přidáme nakrájenou zeleninu a dobře promícháme.

4. Vše v pánvi stáhneme na jednu stranu a na druhou vlijeme rozšlehaná vejce. Necháme je srazit jako na omeletu a pak roztrháme na menší kousky. Vše v pánvi promícháme.

5. Přisypeme uvařenou jasmínovou rýži, přilijeme ústřicovou a sladkou indonéskou omáčku a prohřejeme. Podáváme s chilli sambalem (pasta připravená z feferonek, česneku a koriandru) a dozdobíme nakrájenou limetkou. Můžeme servírovat na banánových listech.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 4087 kJ/976 kcal

Počet porcí/kusů 4



Rýžové placky s bylinkami

Suroviny:
250 g rýže, ?1 cibule, ?2 stroužky česneku, ?1 lžíce másla, ?500 ml zeleninového vývaru?, 1 vejce, ?4 lžíce strouhaného parmezánu?, 1 lžíce hladké mouky?, 2 lžíce nakrájené řeřichy /nebo pažitky/, ?mletý pepř?, sůl, ?olej na opečení?, rajčata, petrželka a plátky cibule na ozdobu



Postup:

1.
Rýži několikrát propláchneme pod horkou tekoucí vodou, zalijeme zeleninovým vývarem, uvaříme doměkka a necháme vychladnout.

2. Oloupanou cibuli a česnek jemně nasekáme a osmahneme na rozpuštěném másle a vmícháme k vychladlé rýži. Přidáme vejce, čtyři lžíce strouhaného parmezánu, nakrájenou řeřichu nebo pažitku, opepříme, osolíme a vše důkladně promícháme.

3. Z rýže tvarujeme mokrýma rukama tenké placičky a pečeme je na rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova.

4. Hotové placičky upravíme na nahřáté talíře a ozdobíme je nakrájenými rajčaty, cibulí a čerstvou petrželkou.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 1475 kJ/352 kcal


  • Vybrali jsme pro Vás