Rýže dvou barev a chutí
Suroviny: 1 větší cibule, ?4 stroužky česneku, ?4 lžíce olivového oleje, ?400 g rýže, ?350 ml vývaru, ?150 g mraženého hrášku, ?100 g mraženého špenátu, ?100 g másla, ?60 g strouhaného sýra, ?10 lístků čerstvého oregana, ?10 lístků čerstvé bazalky, ?2 střední rajčata, ?1 červená paprika, ?sůl, ?mletý černý pepř
Postup:
1. Oloupanou cibuli a česnek pokrájíme najemno a zpěníme na rozpáleném oleji. Vsypeme propláchnutou rýži, orestujeme ji, zalijeme 250 ml vývaru a pozvolna dusíme.
2. Špenát a hrášek necháme rozvařit ve zbytku vývaru. Kaši propasírujeme a s polovinou másla, sýra, lístků bazalky a oregana vmícháme do poloviny dušené rýže. Uchováme v teple.
3. Rajčata spaříme ve vroucí vodě a oloupeme. Papriku omyjeme. Obě zeleniny zbavíme semínek a pokrájíme nadrobno.
4. Rajčata a papriku krátce orestujeme na zbylém másle. Vmícháme zbylou rýži, sýr a bylinky, vše dle chuti dosolíme a opepříme. Na talíře dáme vždy vrstvu zelené rýže a na ni kopeček červené.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 1952 kJ/466 kcal
Počet porcí/kusů 4
Pikantní rýžové nudle s tofu
Suroviny: 400 g rýžových nudlí, ?1 červená chilli paprička, ?1 malý pórek, ?olej na smažení, ?sůl, ?špetka mletého zázvoru, ?400 g tofu, ?1/2 malého čínského zelí, ?250 g cherry rajčátek, ?1 zelená chilli paprička, ?1 malá plechovka sójových klíčků, ?2 lžíce sójové omáčky, ?4 lžíce ústřicové omáčky
Postup:
1. Rýžové nudle připravíme dle návodu na obalu. Scedíme je, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Očištěnou červenou chilli papričku nakrájíme na tenké nudličky, omytý pórek na kolečka.
2. Na pánvi rozpálíme olej a orestujeme na něm chilli papričku s pórkem. Přidáme nudle, sůl, zázvor a směs krátce prohřejeme.
3. Tofu nakrájíme na plátky. Ty rozdělíme úhlopříčně na trojúhelníky. Trojúhelníčky opečeme na rozehřátém oleji na pánvi dozlatova a z pánve je vyjmeme.
4. Zelí očistíme, zbavíme košťálu a pokrájíme na nudličky. Rajčátka omyjeme a přepůlíme. Chilli papričku očistíme a nasekáme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme olej. Vsypeme do ní zelí, rajčátka, chilli papričku a klíčky. Vše krátce orestujeme. Když zelenina změkne, dochutíme ji sójovou a ústřicovou omáčkou a vmícháme do ní tofu. Vše společně prohřejeme a odstavíme. Podáváme s nudlemi.
Doba přípravy 35 minut.
1 porce obsahuje 1572 kJ/375 kcal
Počet porcí/kusů 4
Divoká rýže s dýní
Suroviny: 250 g divoké rýže, ?sůl, ?500 g dýně, ?200 g čerstvých hub shii-take,? 2 stroužky česneku?, 1 červenou cibuli,? 1 lžíci slunečnicového oleje?, 3 lžíce sójové omáčky?, svazeček koriandru, ?50 g dýňových semínek
Postup:
1. Rýži propereme pod tekoucí vodou a uvaříme ve vroucí osolené vodě. Z dýně odstraníme kůru a semínka, čistou dužinu nakrájíme na kostičky. Houby očistíme, odstraníme nožičky a kloboučky nakrájíme na plátky.
2. Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rozpálíme olej, necháme na něm zesklovatět cibuli a česnek, pak přidáme houby a dýni. Vše důkladně orestujeme, přidáme sójovou omáčku a dusíme asi 5 minut.
3. Do zeleniny vmícháme vařenou rýži a usekaný koriandr a podusíme ještě 3 minuty. Při podávání zdobíme dýnovými semínky.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1500 kJ/358 kcal
Počet porcí/kusů 4
Smažená rýže s vejci a zeleninou
Suroviny: 300 g rýže, ?sůl, ?3 jarní cibulky, ?olej na smažení, ?150 g mraženého nebo sterilovaného hrášku, ?100 g mražených nebo sterilovaných kukuřičných zrn, ?pepř, ?8 vajec, ?sůl
Postup:
1. Rýži dobře propereme pod tekoucí vodou. V osolené vodě ji uvaříme doměkka. Poté ji přecedíme a necháme okapat. Jarní cibulky očistíme a nasekáme nadrobno.
2. Ve woku rozehřejeme olej a osmažíme v něm vychladlou rýži. Přidáme hrášek, kukuřici a cibulku. Vše osolíme, opepříme a společně prohřejeme. Wok odstavíme.
3. Vejce rozklepneme do misky. Osolíme je a rozšleháme.
4. Na pánvi rozehřejeme trochu oleje a vlijeme do ní vejce. Pánví zakroužíme tak, aby se vejce rozlila po celém jejím dnu. Když vejce mírně zatuhnou, vzniklou omeletu pomocí vařečky roztrháme a pánev odstavíme. Smaženou rýži rozdělíme do misek. Navrch každé porce naneseme část vaječeného trhance.
Doba přípravy 25 minut.
1 porce obsahuje 1009 kJ/241 kcal
Počet porcí/kusů 4
Rýžová omeleta s bylinkovým tvarohem
Suroviny: 2 šalotky, ?8 vajec, ?100 ml smetany, ?sůl, ?400 g vařené rýže, ?olej na smažení, ?hrst sekaných bylinek (pažitka, bazalka, kopr), ?2 stroužky česneku, ?500 g sýra cottage, ?bílý pepř, ?4 rajčata
Postup:
1. Šalotky oloupeme a nakrájíme nadrobno. Vejce rozšleháme se smetanou. Směs lehce osolíme.
2. Vařenou rýži rozdělíme na čtyři díly. V pánvi rozhřejeme olej a necháme na něm zesklovatět čtvrtinu nakrájené cibulky. Přisypeme jeden díl rýže. Prohřejeme ji, rozprostřeme po celé ploše pánve a zalijeme čtvrtinou vajec.
3. Když omeleta ztuhne, obrátíme ji, opečeme i z druhé strany a vyjmeme z pánve. Stejným způsobem připravíme i další omelety.
4. Česnek utřeme nebo prolisujeme. Společně s bylinkami ho vmícháme do sýra. Náplň dochutíme solí a bílým pepřem. Omelety naplníme sýrovou náplní a ozdobíme rajčaty.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 2378 kJ/568 kcal
Počet porcí/kusů 4
Rizoto s lososem
Suroviny: 400 g kulatozrnné rýže, ?sůl, ?400 g filetu z lososa, ?4 mladé jarní cibulky (nebo 1 cibule), ?2 lžíce olivového oleje, ?100 g krevetek, ?2 lžíce nakrájených sušených rajčat, ?200 ml bílého vína, ?200 ml vývaru, ?80 ml smetany, ?80 g parmazánu, ??špetka drceného pepře, ?1 svazek rukoly, ?1 citron
Postup:
1. Rýži si důkladně propláchneme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Pak ji propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
2. Lososa nakrájíme na kostky a cibulky očistíme a nasekáme nadrobno. V kastrolu rozpálíme olej a krátce na něm orestujeme cibulku, lososa, krevetky a nakrájená sušená rajčata.
3. Přidáme povařenou rýži, zalijeme vínem a vývarem a vaříme, dokud se všechna tekutina nevyvaří. Pak přilijeme smetanu, přisypeme parmazán a promícháme. Ochutíme pepřem a nakonec vmícháme opláchnutou rukolu. Zdobíme plátkem citronu.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 3017 kJ/721 kcal
Počet porcí/kusů 4
Nasi goreng-smažená rýže s kuřecím masem, krevetkami a olihněmi
Suroviny: 200 g čínského zelí, ?1 cibule, ?80 g pórku, ?2 červené feferonky, ?4 lžíce sekaného koriandru, ?4 lžíce sekané petrželky, ?4 lístky kafíru /limetových lístků/, ?200 g kuřecích prsou, ?200 g olihní, ?8 středně velkých kreve,t ?4 lžíce olivového oleje, ?60 g očištěného zázvoru, ?4 stroužky česneku, ?2 vejce, ?800 g vařené jasmínové rýže, ?4 lžíce ústřicové omáčky, ?4 lžíce sladké indonéské omáčky (ketjap manis), ?2 limety
Postup:
1. Čínské zelí očistíme a nakrájíme najemno. Na stejně velké kousky nakrájíme i cibuli a pórek. Vše dáme do mísy, přidáme najemno nasekanou červenou feferonku, koriandr a limetkové lístky (jsou k dostání v supermarketech). Vše dobře promícháme.
2. Očištěné kuřecí maso nakrájíme na nudličky. Olihně očistíme a důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Krevety zbavíme skořápky, na hřbetu nařízneme a vyndáme střívko. (Můžeme použít i očištěné mražené krevety).
3. Na pánvi (nebo lépe ve woku) rozpálíme olej. Nejprve orestujeme dozlatova olihně. Přidáme kuřecí maso a vše osmahneme. Vmícháme najemno nastrouhaný zázvor s česnekem a opět orestujeme. Nakonec přidáme nakrájenou zeleninu a dobře promícháme.
4. Vše v pánvi stáhneme na jednu stranu a na druhou vlijeme rozšlehaná vejce. Necháme je srazit jako na omeletu a pak roztrháme na menší kousky. Vše v pánvi promícháme.
5. Přisypeme uvařenou jasmínovou rýži, přilijeme ústřicovou a sladkou indonéskou omáčku a prohřejeme. Podáváme s chilli sambalem (pasta připravená z feferonek, česneku a koriandru) a dozdobíme nakrájenou limetkou. Můžeme servírovat na banánových listech.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 4087 kJ/976 kcal
Počet porcí/kusů 4
Rýžové placky s bylinkami
Suroviny: 250 g rýže, ?1 cibule, ?2 stroužky česneku, ?1 lžíce másla, ?500 ml zeleninového vývaru?, 1 vejce, ?4 lžíce strouhaného parmezánu?, 1 lžíce hladké mouky?, 2 lžíce nakrájené řeřichy /nebo pažitky/, ?mletý pepř?, sůl, ?olej na opečení?, rajčata, petrželka a plátky cibule na ozdobu
Postup:
1. Rýži několikrát propláchneme pod horkou tekoucí vodou, zalijeme zeleninovým vývarem, uvaříme doměkka a necháme vychladnout.
2. Oloupanou cibuli a česnek jemně nasekáme a osmahneme na rozpuštěném másle a vmícháme k vychladlé rýži. Přidáme vejce, čtyři lžíce strouhaného parmezánu, nakrájenou řeřichu nebo pažitku, opepříme, osolíme a vše důkladně promícháme.
3. Z rýže tvarujeme mokrýma rukama tenké placičky a pečeme je na rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova.
4. Hotové placičky upravíme na nahřáté talíře a ozdobíme je nakrájenými rajčaty, cibulí a čerstvou petrželkou.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 1475 kJ/352 kcal