Doporučujeme

8 dietních receptů z telecího masa

Telecí maso má velmi jemnou chuť. Je libové a lehce stravitelné, proto často bývá součástí diet.

Telecí roláda se špenátem

Suroviny:
250 g čerstvého špenátu, 4 stroužky česneku, 1 větší cibule, 2 lžíce másla, 2 vejce, sůl, mletý černý pepř, 600 g telecí plece



?Postup:

1. Špenát spaříme ve vroucí vodě, scedíme a nakrájíme. Česnek a cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Ve větší pánvi rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět polovinu nakrájené cibule a česneku. Přidáme špenát, zalijeme ho rozšlehanými vejci, osolíme, opepříme a mícháme, až se vejce srazí.


2. Maso opláchneme, osušíme a opatrně prokrojíme na co největší plát. Naklepeme ho, osolíme a opepříme. Pak na něj rozprostřeme vychladlý špenát. Stočíme ho do rolády a převážeme potravinářským provázkem.


3. Roládu vložíme do pekáčku, lehce podlijeme vodou a přidáme k ní zbylou cibuli a česnek.


4. Roládu pečeme při 200 °C asi 15 minut. Pak teplotu snížíme na 170 °C a roládu pečeme asi 60 minut doměkka. Během pečení ji podle potřeby podléváme vodou a přeléváme výpekem. Hotovou roládu nakrájíme na plátky a podáváme s podušenou zeleninou (např. hrášek a kukuřice) a knedlíky.


Doba přípravy 100 minut.

1 porce obsahuje 1212 kJ/289 kcal

Počet porcí/kusů 4



Telecí v mrkvi

Suroviny: 600 g telecí plece, 1 cibule, 50 g másla, zeleninový vývar na podlévání, sůl, 300 g mrkve, 1-2 lžíce hladké mouky, špetka skořice, hrst sekané petrželky



?Postup:

1. Telecí plec omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Pak ji zpěníme na másle v kastrolu.


2. Do kastrolu přidáme maso a orestujeme ho. Vše podlijeme vývarem, osolíme a přiklopíme. Maso necháme zvolna dusit. Dle potřeby přiléváme vývar.


3. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kousky. Když je maso téměř měkké, přidáme ji do kastrolu. Vše dodusíme doměkka.


4. Mouku rozmícháme v trošce studeného vývaru a telecí s mrkví jí zahustíme. Asi 5 minut ji necháme provařit. Pak vše dochutíme solí, skořicí a najemno nasekanou petrželkou. Podáváme s vařenými brambory.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 1220 kJ/291 kcal

Počet porcí/kusů 4



Telecí roláda s pomeranči

Suroviny:
1000 g telecí kýty, sůl, mletý černý pepř, 2 stroužky česneku, 2 lžíce nasekané petrželky, 1 lžíce otrhaného tymiánu, 2 lžíce oleje, 100 g másla, 2 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce hladké mouky, 200 ml vývaru, 2 pomeranče



?Postup:

1. Telecí kýtu očistíme, podélně rozřízneme a opatrně, ale důkladně naklepeme přes fólii. Pak ji osolíme a opepříme. Česnek oloupeme, nasekáme a promícháme s bylinkami. Směsí potřeme plát masa, který stočíme do rolády a převážeme provázkem.


2. Roládu opečeme ze všech stran na rozehřátém oleji. Na alobal položíme plátky másla, opečenou roládu na něj přendáme a dobře zabalíme.


3. Roládu přendáme do pekáče, podlijeme lehce vodou a pečeme při 180 °C asi 30 minut. Pak roládu rozbalíme a pečeme ještě asi 10 minut dozlatova.


4. Výpek vyrestujeme na tuk, přidáme hořčici, zaprášíme mouku a za stálého míchání zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a krátce provaříme. Pak šťávu přecedíme, vložíme do ní oloupané dílky pomeranče, podle potřeby dochutíme a krátce provaříme.


Doba přípravy 80 minut.

1 porce obsahuje 2505 kJ/598 kcal

Počet porcí/kusů 4



Telecí plátky s celerovým pyré

Suroviny:
300 g telecí kýty, sůl,  mletý černý pepř, 1 lžíce řepkového oleje, 300 g celeru, 2 růžičkové kapusty, 1 mrkev, 100 ml polotučného mléka



?Postup:

1. Telecí plátky osolíme, opepříme, potřeme olejem a necháme chvíli odležet. Celer očistíme a nakrájíme na menší kusy. V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, vložíme do ní celer a uvaříme ho doměkka. Zvlášť uvaříme očistěné kapustičky a mrkev nakrájenou na špalíčky (asi 6 minut).


2. Uvařený celer scedíme, zalijeme ho mlékem, zahřejeme a rozmixujeme na pyré. Celerovou kaši osolíme a opepříme.


3. Pánev mírně zahřejeme a opečeme na ní telecí plátky asi 3 minuty z každé strany. Podáváme je s rozebranou kapustičkou, špalíčky vařené mrkve a celerovým pyré.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1105 kJ/264 kcal

Počet porcí/kusů 2



Telecí biftečky

Suroviny:
800 g telecí svíčkové, sůl, mletý černý pepř, 1 lžička oregána, 60 ml olivového oleje, ?300 g barevných paprik, 200 g keříkových rajčat, 150 g cukety, 1 cibule, 2 stroužky česneku



?Postup:

1. Maso očistíme, opláchneme, osušíme a nakrájíme na osm stejně silných plátků. Lehce je naklepeme dlaní, osolíme, opepříme, posypeme oregánem Avokádo a zakapeme olivovým olejem. Necháme na chladném místě odpočinout.


2. Papriky, rajčata a cuketu omyjeme a nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno.


3. Papriky orestujeme na rozehřátém oleji. Přidáme cuketu, cibuli s česnekem, osmahneme, přidáme rajčátka a už jen prohřejeme. Dochutíme solí, pepřem, orgánem, přiklopíme a udržujeme teplé.


4. Odleželé maso zprudka opečeme na rozehřátém oleji, po každé straně asi 1 minutu. Přendáme je na plech, vložíme do vyhřáté trouby a při 200 °C asi 3-4 minuty dopečeme. Podáváme je s restovanou zeleninou a pečenými bramborami.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1974 kJ/471 kcal

Počet porcí/kusů 4



Telecí pečeně s limetkovou omáčkou a žampiony

Suroviny:
800 g telecí kýty, sůl, mletý černý pepř, olej, 1 cibule, 500 ml zeleninového vývaru, ?150 g malých žampionů, 2 lžíce másla, 2 limetky, 250 ml smetany



?Postup:

1. Telecí kýtu očistíme a svážeme provázkem. Osolíme ji, opepříme a opečeme ze všech stran na oleji.


2. Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme ve výpeku dozlatova. Přendáme ji do pekáčku, přidáme opečené maso a podlijeme vývarem. Přiklopíme a pečeme při 190 °C za občasného podlévání a obracení doměkka.


3. Žampiony očistíme, nakrájíme a opečeme na másle. Přidáme jednu limetku nakrájenou na menší kousky a šťávu z druhé limetky.


4. Zalijeme přecezenou šťávou z masa a krátce povaříme. Nakonec zjemníme smetanou a dochutíme solí a pepřem. Hotovou pečeni nakrájíme na plátky, podlijeme omáčkou a podáváme s těstovinami.


Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 2307 kJ/551 kcal

Počet porcí/kusů 4



Telecí závitky s ovčím sýrem a olivami

Suroviny: 600 g telecí kýty, sůl, mletý černý pepř, 4 lžičky hrubozrnné hořčice, 120 g ovčího sýra, 40 g vypeckovaných oliv, 4 lžíce olivového oleje, 50 g anglické slaniny, 1 větší cibule, 200 ml červeného vína, asi 250 ml hovězího vývaru, 2 červené papriky, 2 lžíce zakysané smetany



?Postup:

1. Telecí kýtu očistíme a rozkrojíme na 4 plátky. Rozklepeme je, osolíme a opepříme. Pak každý potřeme hořčicí a položíme na něj kousek sýra a část nakrájených oliv.


2. Plátky zabalíme a závitky zpevníme provázkem. Pak je zprudka opečeme na rozehřátém oleji na pánvi. Vyjmeme je a vložíme do pekáčku.


3. Ve výpeku v pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou slaninu a cibuli. Přilijeme víno a zredukujeme ho. Vše přilijeme do pekáčku k závitkům. Maso podlijeme vývarem a dáme do trouby. Při 190 °C je pečeme asi 50 minut.


4. Papriky očistíme a nakrájíme na malé kousky. Asi po 30 minutách pečení je přidáme do pekáčku. Když jsou závitky měkké, zjemníme šťávu zakysanou smetanou a dle potřeby ji dochutíme. Podáváme s těstovinami.


Doba přípravy 80 minut.

1 porce obsahuje 1867 kJ/446 kcal

Počet porcí/kusů 4



Telecí medailonky se žampiony

Suroviny:
800 g telecí svíčkové, sůl, mletý černý pepř, 2 stroužky česneku, 8 plátků anglické slaniny, olivový olej, snítka šalvěje, několik snítek tymiánu, 150 g žampionů, 200 g cherry rajčátek, 50 g másla



?Postup:

1. Telecí svíčkovou očistíme a nakrájíme na 8 plátků. Jednotlivé porce hřbetem ruky trochu rozklepeme. Pak je osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem.


2. Každý kousek masa obalíme slaninou a převážeme provázkem. Pak všechny vložíme do mísy, zakapeme je olejem a proložíme bylinkami. V chladu je necháme asi 120 minut rozležet.


3. Žampiony očistíme a dle velikosti překrájíme na menší kousky. Rajčátka opláchneme a překrojíme napůl.


4. V pánvi rozpustíme máslo a medailonky zprudka opečeme. Pak je přendáme do pekáčku, vložíme je do trouby a při 200 °C je necháme asi 4 minut dojít. Ve výpeku v pánvi orestujeme a krátce podusíme žampiony. Ke konci k nim přihodíme rajčátka. Zeleninu dochutíme solí a pepřem. Společně s rýží ji podáváme jako přílohu k medailonkům.


Doba přípravy 40 (bez odležení masa) minut.

1 porce obsahuje 2163 kJ/517 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás