Doporučujeme

8 dietních receptů na přípravu mořských ryb

Mořské ryby se v průměrné české rodině ocitají jen výjimečně. Změňte tento průměr a nebojte se ochutnat!

Pražma královská na zázvoru a chilli

Suroviny:
80 g čerstvého zázvoru, 1 chilli paprička, sůl, asi 4 lžíce olivového oleje, 4 pražmy (mražené), salátové listy na ozdobení ?

Bramborový salát: 600 g malých brambor, 1 menší červená cibule, 2 lžíce celozrnné hořčice, mletý černý pepř, 2 lžice medu, 2 lžíce bílého balzamikového octa, lístky rukoly na ozdobení



?Pracovní postup:

1.
Nejprve připravíme salát: brambory uvaříme ve slupce doměkka, necháme je vychladnout a nakrájíme na čtvrtky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky, které na 5 vteřin dáme do vroucí vody, scedíme a necháme okapat. V míse smícháme brambory s cibulí, ochutíme hořčicí, solí, pepřem, medem a octem.

2. Zázvor oloupeme. Chilli papričku zbavíme semínek a opláchneme. Zázvor a chilli nakrájíme na kostičky a promícháme s olejem.

3. Ryby očistíme a omyjeme. Pak je ostrým nožem několikrát příčně nařízneme, Položíme je na plech vyložený pečicím papírem, z obou stran osolíme a potřeme směsí zázvoru a chilli.

4. Pečeme v předehřáté troubě při 190 °C asi 15 minut. Ryby na talíři ozdobíme lístky salátu. Podáváme s bramborovým salátem ozdobeným rukolou.


Doba přípravy 50 (bez doby čekání) minut.

1 porce obsahuje 2094 kJ/500 kcal

Počet porcí/kusů 4



Citronový losos

Suroviny: 600 g filetu z lososa, sůl, mletý černý pepř, 2 bio citrony, olivový olej, 4 stroužky česneku, 1 svazek tymiánu



?Pracovní postup:

1. Filet z lososa očistíme a nakrájíme na porce. Osolíme je a opepříme. Citrony důkladně omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky.

2. Na plech dáme pečicí papír, pokapeme ho olivovým olejem a rozložíme plátky citronu. Na citron položíme porce lososa, kůží dolů.

3. Kolem ryby dáme na plátky nakrájený česnek. Vše posypeme na kousky natrhaným tymiánem a pokapeme olivovým olejem a citronovou šťávou.

4. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200 °C asi 25 minut.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 1415 kJ/338 kcal

Počet porcí/kusů 4



Doráda zapečená na rajčatech

Suroviny:
2 čerstvé dorády, sůl, mletý černý pepř, 200 g cherry rajčat, 200 g malých žlutých rajčat, 3 stroužky česneku, 4 lžíce rajčatové omáčky, 4 lžíce olivového oleje, snítka petržele, snítka estragonu



?Pracovní postup:

1.
Ryby očistíme a z každé vyřízneme dva filety. Osolíme je a opepříme. Rajčata omyjeme, česnek oloupeme a nesekáme nadrobno.

2. Do zapékací mísy rozetřeme rajčatovou omáčku a rozložíme rybí filety a rajčata. Vše posypeme česnekem a pokapeme olivovým olejem.

3. Mísu vložíme do trouby a vše pečeme při 180 °C asi 20 minut. Upečenou rybu posypeme nasekanými bylinkami.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 970 kJ/232 kcal

Počet porcí/kusů 4



Filet z mořského vlka s kapary a citronovým máslem

Suroviny:
4 filety z mořského vlka, sůl, mletý černý pepř, 4 lžíce černých oliv, 2 lžíce kaparů, 1 chemicky neošetřený citron, 6 lžic másla, 2 lžíce oleje, špenátové listy



?Pracovní postup:

1.
Filety s kůží omyjeme, osušíme, osolíme je a lehce opepříme. Olivy bez pecek nakrájíme na silnější kolečka, kapary scedíme. Citron omyjeme, nastrouháme z něj kůru a pak z něj vymačkáme šťávu.

2. Do pánve dáme 2 lžíce másla a dvě lžíce oleje. Olej s máslem zahřejeme a vložíme do něj filety nejprve kůží dolu. Opékáme je na silném ohni 2 minuty, pak je obrátíme a opékáme z druhé strany ještě jednu minutu. Pánev sundáme z ohně, ryby přendáme na talíř a necháme v teple.

3. Pánev vytřeme. Vložíme do ní kapary s olivami a krátce je orestujeme. Přilijeme citronovou šťávu a zahřejeme ji. Pak zmírníme oheň a po malých kouscích vmícháme postupně zbylé studené máslo. Směs ochutíme špetkou pepře a citronovou kůrou. Pak na pánev vrátíme filety, krátce je prohřejeme a podáváme.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1304 kJ/311 kcal

Počet porcí/kusů 4



Zapečená treska s houbami

Suroviny:
400 g čerstvých hub, 2 středně velké červené cibule, 3 lžíce másla, 1 lžička oregana, sůl, 250 ml červeného vína, 2 lžíce oleje, 600 g tresky nebo rybího filé, 1/2 citronu, 150 g zakysané smetany, 2 žloutky, 80 g strouhaného ementálu, 1 chilli paprička



?Pracovní postup:

1.
Houby očistíme, opláchneme a 2/3 jich nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.

2. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla a necháme v něm zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidáme pokrájené houby a krátce je podusíme. Přimícháme oregano, osolíme a zalijeme vínem. Zvolna svaříme asi na polovinu.

3. Omáčku rozdělíme do misek vytřených olejem, přidáme porce ryby, osolíme je a pokapeme lehce citronem. Přidáme plátky zbylých hub, přelijeme smetanou rozmíchanou se žloutky, solí a pepřem.

4. Nakonec posypeme strouhaným sýrem a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme asi 20 minut.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 1792 kJ/428 kcal

Počet porcí/kusů 4



Makrela na datlích

Suroviny:
20 sušených datlí, 2 cibule, 1 stroužek česneku, mletý černý pepř, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička mleté sladké papriky, špetka mletého hřebíčku, na špičku nože mletého kardamomu, koriandru, muškátového oříšku a mleté kurkumy, 4 vykuchané makrely, sůl, olej na plech



?Pracovní postup:

1.
Datle namočíme asi na hodinu do vody.

2. Cibuli i česnek oloupeme, nasekáme nadrobno a dáme do misky. Přidáme koření a trošku vody. Směs důkladně promícháme a necháme asi 15 minut odpočinout.

3. Makrely očistíme, omyjeme, osušíme a osolíme. Bříška naplníme cibulovou směsí a uzavřeme párátky.

4. Nabobtnalé datle vypeckujeme a rozmixujeme (případně přidáme lžičku vody). Datlovým pyré potřeme z obou stran připravené ryby. Dáme je na vymaštěný plech a v troubě vyhřáté na 190° je pečeme asi 20 minut. Můžeme je podávat s arabským chlebem.


Doba přípravy 60 (bez doby bobtnání) minut.

1 porce obsahuje 1789 kJ/427 kcal

Počet porcí/kusů 4



Roládky z platýse

Suroviny:
4 filety platýse bez kůže, 4 stonky rozmarýnu, 100 ml bílého vína, 1 bobkový list, 4 kuličky černého pepře, 1 malá cibulka, 1 malá mrkev, 4 malé listy mangoldu (nebo 1 baby mangold), 50 g másla, 1 lžíce posekané petrželky



?Pracovní postup:

1.
Filety z platýse rozkrojíme podélně na dva tenčí plátky. Stonky rozmarýnu zkrátíme a kromě vrcholku z nich otrháme lístky. Ryby osolíme, opepříme, stočíme do roládek a po dvou je propíchneme napříč větvičkami rozmarýnu.

2. Do kastrolu nalijeme asi 300 ml vody. Přidáme do ní víno, koření, malou cibulku a nadrobno nakrájenou mrkev. Vše přivedeme k varu.

3. Do kastrolu dáme pařák a na něj rozložíme závitky, které překryjeme listy mangoldu. Kastrol zakryjeme poklicí a roládky nad párou vaříme asi 10 minut. Pak spařené listy mangoldu rozdělíme na talíře. Položíme na ně rybí závitky, na nichž necháme rozpustit máslo a posypeme je petrželkou. Podáváme s vařeným bramborem.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 1562 kJ/373 kcal

Počet porcí/kusů 4



Sardinky v pálivé omáčce

Suroviny:
16 kusů sardinek, sůl, hladká mouka na obalení, olivový olej, 2 stroužky česneku, 2 chilli paprička, 1 bobkový list, 1 snítka rozmarýnu, 1 snítka tymiánu, 1 lžíce octa, mletý černý pepř



?Pracovní postup:

1.
Sardinky důkladně očistíme, omyjeme a osušíme. Osolíme je, obalíme v hladké mouce a osmažíme po obou stranách na rozpáleném oleji. Přendáme je na papírový ubrousek, aby odsál přebytečný tuk.

2. Do výpeku vsypeme oloupaný, na plátky nakrájený česnek a najemno nasekané chilli papričky. Orestujeme je.

3. Přidáme bobkový list a nasekaný tymián s rozmarýnem a přilijeme ocet. Vše krátce provaříme, osolíme a opepříme.

4. Sardinky rozdělíme na talíře, přelijeme připravenou směsí a necháme odležet. Podáváme s pečivem.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1190 kJ/284 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás