Doporučujeme

7x hravé zeleninové saláty

Chystáte se na jarní očistu organismu? Máme pro vás několik variant na chutné saláty, které připravíte za pár minut!

Salát z pečeného lilku s jogurtem

Suroviny: 1 lilek, 150 g baby rajčátek, 1 svazek petrželky, 3 stroužky česneku, asi 2 lžíce olivového oleje, sůl, mletý černý pepř, šťáva z 1/2 citronu, 1 lžíce krupicového cukru, 250 g hustého bílého jogurtu



Postup:

1. Lilek omyjeme, propícháme vidličkou, položíme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 40 minut doměkka. Rajčátka opláchneme, po 30 minutách pečení je přidáme k lilku a společně dopékáme.


2. Petrželku omyjeme, necháme okapat a lístky nasekáme nahrubo. Česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Upečený lilek podélně rozkrojíme, necháme vychladnout, a pak ho i se slupkou nakrájíme na kostky.



3. Lilek smícháme s petrželkou, česnekem, pečenými rajčátky a olivovým olejem. Osolíme, opepříme a podle chuti přidáme citronovou šťávu a cukr. Salát necháme krátce rozležet a podáváme s bílým jogurtem.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 690 kJ/165 kcal

Počet porcí/kusů 4



Fenyklový salát s pomerančem

Suroviny:
2 bulvy fenyklu, 2 červené pomeranče, 125 g mozzarelly (1 bochánek), sůl, mletý černý pepř, 1 jarní cibulka (jen zelená část) ?

Zálivka: 4 lžíce extra panenského olivového oleje, šťáva z 1 citronu, 1 lžička mletého hořčičného prášku, 1 lžička práškového cukru



?Postup:

1. Nejprve ve velké salátové míse připravíme zálivku: Promícháme olej s citronovou šťávou, přisypeme hořčičný prášek a cukr a všechny přísady metlou rozmícháme.



2. Fenykl očistíme, odkrojíme nať a odložíme ji stranou. Pak fenykly rozpůlíme, nakrájíme na jemné proužky a ihned je nasypeme do připravené zálivky, aby nezhnědly.



3. Pomeranče oloupeme a z blanek ostrým nožem vykrájíme čistou dužinu. Mozzarellu natrháme na malé kousky a spolu s pomeranči přidáme k fenyklu. Opatrně promícháme, salát podle chuti osolíme a opepříme.



4. Zelenou část cibulky nakrájíme na nudličky, fenyklovou nať nasekáme najemno a vše nasypeme na salát. Podáváme s bílým pečivem.


Doba přípravy 20 minut.

1 porce obsahuje 918 kJ/219 kcal

Počet porcí/kusů 4



Celerový salát s ředkvičkami a kedlubnami

Suroviny:
1 lžička dijonské hořčice, 1 a 1/2 citronu, 3/4 lžičky cukru krupice, 2 lžíce lístků čerstvé bazalky, 4 lžíce smetany na vaření, sůl, 150 g celeru, 2 kedlubny, 4 řapíky celeru, 4 ředkvičky, 50 g sýra pecorino, 8 ančoviček



?Postup:

1. Do misky dáme hořčici. Přidáme šťávu z půlky citronu a cukr a vše vyšleháme. Bazalku pokrájíme najemno. Vsypeme ji do hořčičné emulze a vlijeme smetanu. Vše znovu prošleháme. Osolíme a dáme do chladničky odležet.



2. Mezitím oloupeme celer a kedlubny. Řapík celeru a ředkvičky omyjeme. Vše nakrájíme na tenké plátky. Asi půl litru vody přivedeme k varu, vlijeme do ní šťávu z jednoho citronu a zhruba jednu minutu v ní spaříme oba celery. Pak je scedíme, propláchneme studenou vodou a vložíme do mísy. Přidáme ostatní zeleninu a promícháme.



3. Pecorino nakrájíme na tenké plátky. Zeleninu rozdělíme do misek. Salát stejnoměrně zalijeme bazalkovým krémem. Povrch salátu ozdobíme vždy dvěma ančovičkami a posypeme plátky pecorina.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 622 kJ/149 kcal

Počet porcí/kusů 4



Mexický fazolový salát

Suroviny
: 1 červená cibule, 1 červená paprika, 1 okurka, 6 ředkviček, 200 g sterilované kukuřice, 400 g směsi sterilovaných fazolí, 1/3 svazku koriandru, 1 lžíce sterilovaných papriček jalapeňos, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, sůl, mletý černý pepř



?Postup:

1. Zeleninu omyjeme. Cibuli oloupáme a nakrájíme na kolečka. Papriku zbavíme semínek a nakrájíme na kostičky. Okurku nakrájíme i se slupkou na kostičky a ředkvičky rozčtvrtíme.



2. Kukuřici a fazole scedíme, propláchneme vodou a necháme okapat. Koriandr nasekáme, papričky jalapeňos nakrájíme na kolečka. Ve velké míse smícháme fazole, kukuřici, ředkvičky, papriku, okurku, cibuli, jalapeňos papričky a koriandr.



3. Salát zalijeme olivovým olejem, citrónovou šťávou, osolíme, opepříme, promícháme a necháme cca 15 minut na chladném místě rozležet.


Doba přípravy 20 (bez odležení) minut.

1 porce obsahuje 1169 kJ/279 kcal

Počet porcí/kusů 4



Salát s tuňákem a fazolkami

Suroviny: 200 g fazolových lusků, sůl, 1 červenou cibuli, 1 plechovku bílých fazolí ve slaném nálevu, 1 plechovku červených fazolí ve slaném nálevu, 250 g cherry rajčátek, 4 hrsti polníčku, 2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě (á 180 g), 1 lžíci plnotučné hořčice, 1-2 lžičky medu, asi 3 lžíce olivového oleje, několik kapek citronové šťávy, mletý černý pepř, 1 lžičku sezamu



Postup:

1. Fazolové lusky očistíme a krátce povaříme v osolené vodě. Scedíme je, zchladíme studenou vodou a necháme okapat.


2. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné měsíčky. Fazole vyklopíme do sítka a necháme okapat. Rajčátka očistíme a rozkrojíme. Polníček opláchneme a vytřepeme z něj vodu.



3. Fazolky, cibuli, fazole, rajčátka a polníček vložíme do mísy a zlehka promícháme. Salát rozdělíme na talíře a doplníme kousky okapaného tuňáka.



4. Horčici v mističce rozmícháme s medem, olivovým olejem a sezamem. Dresink dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Porce salátu jím zakapeme.


Doba přípravy 20 minut.

1 porce obsahuje 1577 kJ/377 kcal

Počet porcí/kusů 4



Jarní salát s kaparovým dresinkem

Suroviny:
1 hlávkový salát, 200 g rukoly, 200 g polníčku, 200 g chřestu, sůl, 1 svazek ředkviček, 2 mrkve

?Dresink: 50 g kaparů, 1 šalotka, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, mletý černý pepř, cukr



?Postup:

1. Nejprve připravíme dresink. V misce smícháme nasekané kapary a najemno nakrájenou šalotku s olivovým olejem, vinným octem a trochou vody. Dochutíme solí, pepřem a špetkou cukru. Necháme krátce v chladu prodležet.



2. Hlávkový salát, rukolu a polníček očistíme, opláchneme a necháme okapat. Velké listy natrháme na menší kousky a dáme do mísy.



3. Chřest očistíme a oloupeme. Krátce ho povaříme v osolené vodě. Pak ho ihned ochladíme ve studené vodě a necháme okapat. Ředkvičky a mrkev očistíme a nakrájíme na plátky. Všechnu zeleninu opatrně promícháme, přelijeme dresinkem a posypeme čerstvou řeřichou.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 858 kJ/205 kcal

Počet porcí/kusů 4



Avokádový salát v pita chlebu

Suroviny:
2 zralá avokáda, šťáva z půlky citronu, 250 g baby rajčátek, 1 salát little gem, 1 červená cibule, 400 g kuřecích prsou, 2 stroužky česneku, olivový olej, 2 lžíce medu, 1 lžička pikantní hořčice, 1 lžíce vinného octa, sůl, mletý černý pepř, 4 pita chleby



?Postup:

1. Avokáda rozpůlíme a zbavíme pecky. Oloupeme je, nakrájíme na menší kousky, pokapeme citronovou šťávou a vložíme do mísy. Rajčátka omyjeme a překrájíme napůl. Salát rozebereme na jednotlivé listy, opláchneme, necháme okapat a natrháme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Vše přidáme k avokádu do mísy, promícháme a dáme do chladničky.



2. Kuřecí maso očistíme a nakrájíme na nudličky. Česnek oloupeme, nakrájíme na plátky a osmahneme na olivovém oleji. Přidáme kuřecí maso a opečeme ho.



3. K opečenému masu přidáme do pánve med, hořčici a ocet. Vše promícháme a dochutíme solí a pepřem.



4. Porce chleba navlhčíme vodou a nahřejeme na suché pánvi. Pak je rozkrojíme napůl. Opečené kuřecí maso smícháme s avokádovým salátem a směsí naplníme půlky pita chleba.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1670 kJ/399 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás