Bramborový salát s vařeným vejcem a sleděm
Suroviny: 2 mrkve, sůl, 2 vejce, ?1 červená paprika, 1000 g vařených brambor, 2 kyselé okurky, 200 g filetů marinovaného sledě, 100 g sterilovaného hrášku, mletý černý pepř, 250 g majonézy, svazek kopru
Postup:
1. Mrkev oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme a oloupeme. Papriku opláchneme a zbavíme semeníku.
2. Brambory, papriku, okurky, sledě a mrkev nakrájíme na kostičky. Zeleninu s rybou přendáme do mísy, přidáme pokrájená vejce, hrášek, vše opatrně promícháme a podle chuti osolíme a opepříme.
3. Salát dáme do mísy, okraje obsypeme pokrájeným koprem a doplníme majonézou. Salát můžeme také promíchat s majonézou ihned a dochutíme až po promíchání.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 1250 kJ/299 kcal
Počet porcí/kusů 6
Bramborový salát s červenou řepou a fazolemi
Suroviny: 1 červená řepa, 2 mrkve, sůl, 6 brambor, 200 g sterilovaných červených fazolí, 100 g nakládaných hub, 1 cibule, 100 g kysaného zelí, 4 lžíce slunečnicového oleje, sůl, čerstvě mletý černý pepř
Postup:
1. Řepu důkladně opláchneme, uvaříme ve slupce doměkka a pak oloupeme. Mrkev očistíme, uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout. Brambory uvaříme ve slupce doměkka a poté oloupeme. Vše necháme vychladnout.
2. Do mísy nasypeme okapané fazole, houby, přidáme nakrájenou mrkev a řepu a brambory pokrájené na kostičky.
3. Cibuli oloupeme, usekáme najemno. Zelí překrájíme a obojí přidáme k salátu, který přelijeme olejem. Podle chuti ho osolíme, opepříme a promícháme.
Salát můžeme ozdobit růžičkami vykrojenými z vařené mrkve a červené řepy.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 1118 kJ/267 kcal
Počet porcí/kusů 4
Bramborový lehký salát
Suroviny: 800 g menších brambor, 8 jarních cibulek, 20 g másla, 4 kyselé okurky, 100 g zakysané smetany, 4 lžíce citronové šťávy, 1 červená cibule, pepř, sůl, 3 snítky máty, 2 lžíce nasekané petrželky
?Postup:
1. Oloupané brambory nakrájíme na plátky silné asi 1 cm, dáme je do osolené vody a vaříme asi 10 minut. Uvařené brambory slijeme a necháme okapat. Kyselé okurky nakrájíme na plátky a přidáme k bramborám, společně s oloupanou a na kolečka nakrájenou červenou cibulí.
2. Očištěné cibulky nakrájíme na špalíčky a napíchneme na špízové jehly. Na pánvi rozpustíme máslo a na mírném ohni opékáme cibulové špízy.
3. Zakysanou smetanu rozmícháme s dvěma lžícemi citronové šťávy, přidáme nasekané lístky máty, petrželku a zálivku dochutíme solí a pepřem.
4. Bramborový salát rozdělíme do misek, přelijeme ochucenou smetanou a posypeme posekanou petrželkou. Cibulové špízky pokapeme zbylou citronovou šťávou a podáváme se salátem.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 1114 kJ/266 kcal
Počet porcí/kusů 4
Bramborový salát s houbami a artyčoky
Suroviny: 300 g nových brambor, 1 hlávkový salát, sůl, 200 g nakládaných houbiček ve sladkokyselém nálevu, 200 g nakládaných artyčoků, 1 stonek řapíkatého celeru (nebo čerstvá celerová nať), 1 vaničku řeřichy, 4 lžíce olivového oleje, špetku vegety, špetku drceného černého pepře
Postup:
1. Brambory omyjeme a uvaříme. Měkké, ne však rozvařené brambory necháme vychladnout a pak je oloupeme. Hlávkový salát opereme pod tekoucí vodou a necháme okapat.
2. Mladé listy salátu rozdělíme na talíře. Brambory nakrájíme na plátky, dáme je do mísy a mírně osolíme. Pak k nim přidáme nakládané houbičky a nakrájené artyčoky. Vše posypeme pokrájeným řapíkatým celerem a řeřichou a opatrně promícháme.
3. Salát rozdělíme na talíře vyložené listy hlávkového salátu. V olivovém oleji rozmícháme drcený pepř a vegetu a zálivkou přelijeme salát.
Doba přípravy 35 minut.
1 porce obsahuje 637 kJ/152 kcal
Počet porcí/kusů 4
Bramborový salát s brokolicí
Suroviny: 800 g brambor, 1 svazek zelené cibulky, 1 červená cibule, 200 g mražené brokolice, 8 rajčat, 3-4 lžíce octa z červeného vína, 2-3 lžíce medu, 3-4 lžíce olivového oleje
Postup:
1. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Necháme je vychladnout, pak oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme do větší mísy.
2. Brokolici očistíme, rozdělíme na jednotlivé růžičky, vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka. Pak zeleninu ochladíme ve studené vodě a necháme okapat. Můžeme použít I mraženou brokolici, kterou necháme rozmrazit.
3. Zelenou cibulku nasekáme najemno, červenou cibuli oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky a rozebereme na plátky.
4. Rajčata opláchneme, nakrájíme na kousky a přepůlíme. Vše přidáme k bramborám a promícháme.
5. Olej promícháme s medem a octem. Zálivkou přelijeme salát, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, zlehka promícháme a necháme v chladu odležet.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 1245 kJ/297 kcal
Počet porcí/kusů 4
Vánoční bramborový salát
Suroviny: 8 větších brambor, 150 g dušené šunky, 1/2 celeru, 1 mladá cibulka, 1 sterilovaná kyselá okurka, 8 lžic majonézy, sůl, drcený černý pepř, 2 lžičky hořčice, 3 vejce uvařená natvrdo, 8 listů hlávkového salátu
Postup:
1. Brambory důkladně očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou a vaříme ve slupce asi 25 minut doměkka. Necháme je vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky, které dáme do velké mísy.
2. Šunku nakrájíme na nudličky. Celer oloupeme a nastrouháme najemno. Cibulku očistíme a nakrájíme na plátky. Okurku necháme okapat a rozkrájíme na kostičky. Připravené přísady přidáme k bramborám a vše zlehka promícháme s majonézou. Ochutíme solí, pepřem a hořčicí. Salát dáme vychladit.
3. Mezitím vařená vejce prudce zchladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Salátové listy opereme a rozložíme na talíře. Na ně rozdělíme vychlazený salát, přidáme vejce, popřípadě ozdobíme bylinkami a podáváme.
Doba přípravy 70 minut.
1 porce obsahuje 2152 kJ/514 kcal
Počet porcí/kusů 4
Bramborový salát s jablky a vlašskými ořechy
Suroviny: 400 g nových brambor, sůl, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce vinného octa, 2 lžíce medu, 1 lžička fenyklových semínek, 2 větší jablka, 160 g rukoly, 160 g balkánského sýra, 80 g vlašských ořechů
Postup:
1. Brambory dobře omyjeme a nakrájíme na plátky asi 3 mm silné. Vložíme je do hrnce s osolenou vroucí vodou a asi 10 minut povaříme doměkka. Pak je scedíme a na sítku necháme vychladnout.
2. V misce dobře rozšleháme olej s octem, medem a semínky fenyklu. Dresink dle potřeby osolíme.
3. Jablka omyjeme a osušíme. Zbavíme je jádřinců a nakrájíme na měsíčky. Rukolu propereme ve studené vodě a necháme okapat.
4. Do mísy vložíme brambory, jablka a rukolu. Přidáme dresink a vše zlehka promícháme. Salát rozdělíme na talíře. Jednotlivé porce odzdobíme kostičkami balkánského sýra a vlašskými ořechy.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 2147 kJ/513 kcal
Počet porcí/kusů 4