Doporučujeme

7 variací bramborového salátu

Bramborový salát neodmyslitelně patří k vánočním svátkům. Máme pro vás varianty, jak jej trochu změnit nebo vylepšit.

Bramborový salát s vařeným vejcem a sleděm

Suroviny:
2 mrkve, sůl, 2 vejce, ?1 červená paprika, 1000 g vařených brambor, 2 kyselé okurky, 200 g filetů marinovaného sledě, 100 g sterilovaného hrášku, mletý černý pepř, 250 g majonézy, svazek kopru



Postup:

1. Mrkev oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme a oloupeme. Papriku opláchneme a zbavíme semeníku.


2. Brambory, papriku, okurky, sledě a mrkev nakrájíme na kostičky. Zeleninu s rybou přendáme do mísy, přidáme pokrájená vejce, hrášek, vše opatrně promícháme a podle chuti osolíme a opepříme.


3. Salát dáme do mísy, okraje obsypeme pokrájeným koprem a doplníme majonézou. Salát můžeme také promíchat s majonézou ihned a dochutíme až po promíchání.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 1250 kJ/299 kcal

Počet porcí/kusů 6



Bramborový salát s červenou řepou a fazolemi

Suroviny:
1 červená řepa, 2 mrkve, sůl, 6 brambor, 200 g sterilovaných červených fazolí, 100 g nakládaných hub, 1 cibule, 100 g kysaného zelí, 4 lžíce slunečnicového oleje, sůl, čerstvě mletý černý pepř



Postup:

1. Řepu důkladně opláchneme, uvaříme ve slupce doměkka a pak oloupeme. Mrkev očistíme, uvaříme v osolené vodě a necháme vychladnout. Brambory uvaříme ve slupce doměkka a poté oloupeme. Vše necháme vychladnout.


2. Do mísy nasypeme okapané fazole, houby, přidáme nakrájenou mrkev a řepu a brambory pokrájené na kostičky.


3. Cibuli oloupeme, usekáme najemno. Zelí překrájíme a obojí přidáme k salátu, který přelijeme olejem. Podle chuti ho osolíme, opepříme a promícháme.

Salát můžeme ozdobit růžičkami vykrojenými z vařené mrkve a červené řepy.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1118 kJ/267 kcal

Počet porcí/kusů 4



Bramborový lehký salát

Suroviny:
800 g menších brambor, 8 jarních cibulek, 20 g másla, 4 kyselé okurky, 100 g zakysané smetany, 4 lžíce citronové šťávy, 1 červená cibule, pepř, sůl, 3 snítky máty, 2 lžíce nasekané petrželky



?Postup:

1. Oloupané brambory nakrájíme na plátky silné asi 1 cm, dáme je do osolené vody a vaříme asi 10 minut. Uvařené brambory slijeme a necháme okapat. Kyselé okurky nakrájíme na plátky a přidáme k bramborám, společně s oloupanou a na kolečka nakrájenou červenou cibulí.


2. Očištěné cibulky nakrájíme na špalíčky a napíchneme na špízové jehly. Na pánvi rozpustíme máslo a na mírném ohni opékáme cibulové špízy.


3. Zakysanou smetanu rozmícháme s dvěma lžícemi citronové šťávy, přidáme nasekané lístky máty, petrželku a zálivku dochutíme solí a pepřem.


4. Bramborový salát rozdělíme do misek, přelijeme ochucenou smetanou a posypeme posekanou petrželkou. Cibulové špízky pokapeme zbylou citronovou šťávou a podáváme se salátem.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 1114 kJ/266 kcal

Počet porcí/kusů 4



Bramborový salát s houbami a artyčoky

Suroviny:
300 g nových brambor, 1 hlávkový salát, sůl, 200 g nakládaných houbiček ve sladkokyselém nálevu, 200 g nakládaných artyčoků, 1 stonek řapíkatého celeru (nebo čerstvá celerová nať), 1 vaničku řeřichy, 4 lžíce olivového oleje, špetku vegety, špetku drceného černého pepře



Postup:

1. Brambory omyjeme a uvaříme. Měkké, ne však rozvařené brambory necháme vychladnout a pak je oloupeme. Hlávkový salát opereme pod tekoucí vodou a necháme okapat.


2. Mladé listy salátu rozdělíme na talíře. Brambory nakrájíme na plátky, dáme je do mísy a mírně osolíme. Pak k nim přidáme nakládané houbičky a nakrájené artyčoky. Vše posypeme pokrájeným řapíkatým celerem a řeřichou a opatrně promícháme.


3. Salát rozdělíme na talíře vyložené listy hlávkového salátu. V olivovém oleji rozmícháme drcený pepř a vegetu a zálivkou přelijeme salát.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 637 kJ/152 kcal

Počet porcí/kusů 4



Bramborový salát s brokolicí

Suroviny:
800 g brambor, 1 svazek zelené cibulky, 1 červená cibule, 200 g mražené brokolice, 8 rajčat, 3-4 lžíce octa z červeného vína, 2-3 lžíce medu, 3-4 lžíce olivového oleje



Postup:

1. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Necháme je vychladnout, pak oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme do větší mísy.


2. Brokolici očistíme, rozdělíme na jednotlivé růžičky, vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme doměkka. Pak zeleninu ochladíme ve studené vodě a necháme okapat. Můžeme použít I mraženou brokolici, kterou necháme rozmrazit.


3. Zelenou cibulku nasekáme najemno, červenou cibuli oloupeme, rozkrájíme na čtvrtky a rozebereme na plátky.


4. Rajčata opláchneme, nakrájíme na kousky a přepůlíme. Vše přidáme k bramborám a promícháme.


5. Olej promícháme s medem a octem. Zálivkou přelijeme salát, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem, zlehka promícháme a necháme v chladu odležet.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1245 kJ/297 kcal

Počet porcí/kusů 4



Vánoční bramborový salát

Suroviny:
8 větších brambor, 150 g dušené šunky, 1/2 celeru, 1 mladá cibulka, 1 sterilovaná kyselá okurka, 8 lžic majonézy, sůl, drcený černý pepř, 2 lžičky hořčice, 3 vejce uvařená natvrdo, 8 listů hlávkového salátu



Postup:

1. Brambory důkladně očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou a vaříme ve slupce asi 25 minut doměkka. Necháme je vychladnout, oloupeme a nakrájíme na kostičky, které dáme do velké mísy.


2. Šunku nakrájíme na nudličky. Celer oloupeme a nastrouháme najemno. Cibulku očistíme a nakrájíme na plátky. Okurku necháme okapat a rozkrájíme na kostičky. Připravené přísady přidáme k bramborám a vše zlehka promícháme s majonézou. Ochutíme solí, pepřem a hořčicí. Salát dáme vychladit.


3. Mezitím vařená vejce prudce zchladíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Salátové listy opereme a rozložíme na talíře. Na ně rozdělíme vychlazený salát, přidáme vejce, popřípadě ozdobíme bylinkami a podáváme.


Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 2152 kJ/514 kcal

Počet porcí/kusů 4



Bramborový salát s jablky a vlašskými ořechy

Suroviny:
400 g nových brambor, sůl, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíce vinného octa, 2 lžíce medu, 1 lžička fenyklových semínek, 2 větší jablka, 160 g rukoly, 160 g balkánského sýra, 80 g vlašských ořechů



Postup:

1. Brambory dobře omyjeme a nakrájíme na plátky asi 3 mm silné. Vložíme je do hrnce s osolenou vroucí vodou a asi 10 minut povaříme doměkka. Pak je scedíme a na sítku necháme vychladnout.


2. V misce dobře rozšleháme olej s octem, medem a semínky fenyklu. Dresink dle potřeby osolíme.


3. Jablka omyjeme a osušíme. Zbavíme je jádřinců a nakrájíme na měsíčky. Rukolu propereme ve studené vodě a necháme okapat.


4. Do mísy vložíme brambory, jablka a rukolu. Přidáme dresink a vše zlehka promícháme. Salát rozdělíme na talíře. Jednotlivé porce odzdobíme kostičkami balkánského sýra a vlašskými ořechy.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 2147 kJ/513 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás