Doporučujeme

7 jarních receptů plných zeleniny

Jednoduché, levné a hlavně zdravé. To jsou naše zeleninové tipy, které musíte ochutnat.

Brambory v alobalu s česnekovým tvarohem a červenou paprikou (1 porce)

Ingredience: 150 g nových brambor, 100 g nízkotučného měkkého tvarohu, stroužek česneku, sůl, 100 g vařené brokolice, 50 g drůbeží šunky



Postup:

Brambory očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou, osušíme, každou bramboru zabalíme do alobalu a pečeme v troubě do změknutí. Tvaroh rozmícháme s prolisovaným česnekem a podle chuti osolíme. Upečené brambory rozpůlíme a na každou půlku dáme tvarohovou směs. Pysypeme je na kostičky nakrájenou šunkou a na růžičky rozebranou brokolicí.



Květákový salát s tvarohovou majonézou (4 porce)

Ingredience: 1 květák, 3 rajčata, cibule

tvarohová majonéza: 2 sýry žervé nebo lučina light, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce hořčice, mléko pro případné zředění, sůl a ocet podle chuti



Postup:

Květák uvaříme v osolené vodě, slijeme a  necháme okapat. Nakrájíme jej nadrobno a smícháme s nakrájenými rajčaty, cibulí a tvarohovou majonézou. Podáváme s tmavým chlebem.



Brokolice se sýrem feta

Ingredience: 200 g brokolice, 2 lžičky olivového oleje, lžička citrónové šťávy, 50 g sýra feta, stroužek česneku, 30 g opražených plátků mandlí, nasekaná čerstvá naťová petrželka, čerstvě mletý pepř



Postup:

Sýr nakrájíme na kostičky, lžičku olivového oleje smícháme s citrónovou šťávou a čerstvě mletým pepřem. Sýr promícháme s připravenou směsí a necháme chvilku rozležet. Česnek orestujeme na lžičce oleje, přidáme na růžičky rozebranou brokolici a pražené plátky mandlí. Restujeme tak dlouho, dokud brokolice nezměkne na skus. Možností je také připravit brokolici v páře a pak ji jen rychle orestovat s česnekem. Hotovou brokolici dejte na talíř  a jemně promíchejte se sýrem.


Tip: Místo opražených mandlí můžete použít 20 g sušených rajčat.



Pečená zelenina se zázvorem

Ingredience: 100 g lilku, menší cuketa, červená cibule, 100 g rajčat, 100g brambor, lžička čerstvého strouhaného zázvoru, 100 g mozzarelly light, lžička olivového oleje



Postup:

Zeleninu nakrájejte na špalíčky, rozložte do zapékací misky, pokapejte olivovým olejem a posypte čerstvě nastrouhaným zázvorem (nebo kořením na grilovanou zeleninu). Pečte ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut. Krátce před podáváním přidejte na plátky nakrájenou mozzarellu a ještě nechte chvilku v troubě.



Ředkvičkový salát se sýrem

Ingredience: svazek ředkviček, 50 g sýra eidam 30 % t. v s., 50 g řapíkatého celeru, 150 g bílého jogurtu, vejce, lžička cukru, lžička hořčice, zelená petrželka nebo kopr, sůl, pepř



Postup:

Omyté ředkvičky nakrájíme na plátky a promícháme s nakrájeným řapíkatým celerem, najemno pokrájeným sýrem a natvrdo uvařeným vejcem. Přidáme jogurt, hořčici a podle chuti osolíme a opepříme. Posypeme petrželkou nebo koprem.



Sýr cottage se zeleninou

Ingredience: 1 balení sýra cottage, 200 g zeleniny (mrkev, ředkvičky, řapíkatý celer, pažitka)




Postup:

Pokrájenou zeleninu vmícháme do cottage. Může jíst samotné, popřípadě přidat celozrnné pečivo nebo tmavý chléb.



Tvarohová pomazánka

Ingredience: 200 g netučného tvarohu, 1 mrkev, 100 g celeru, šťáva z 1 citrónu, sardelová pasta, petrželka, sůl, pepř



Postup:

Mrkev a celer nastrouháme najemno a rozmícháme s tvarohem. Ochutíme kouskem sardelové pasty, citrónovou šťávou a popř. podle chuti dosolíme, popř. lehce posypeme pepřem. Ozdobíme petrželkou. Podáváme s pečivem.



  • Vybrali jsme pro Vás