Doporučujeme

6 zpráv o kávě, a jak ji správně pít

Milujete ji, ale každý hrnek pokládáte za malou neřest? Už nemusíte! Veronika Kyčera totiž ví, jak nápoj připravit, abyste si pochutnala a ještě utužila zdraví!

Kolegyně se každé ráno napájí mrkvovou šťávou, zatímco nad vaším stolem voní espreso s pořádnou náloží smetany? Hlodají ve vás výčitky, že byste měla pít něco výživnějšího? Klid, i kdyby všichni kolem srkali špenátové smoothie, vy u svého kafe hrdě zůstaňte. „Kávové plody patří na seznam zdravých potravin a mají své místo v každodenním jídelníčku, jen musejí být čerstvě upražené a bez škodlivin,“ ujišťuje přední specialistka na výživu a zdraví Miša Kučová. 




Mýtus: Zamává s vámi!


Pravda, kofein má silné účinky, ale taky záleží na vaší odolnosti. „Nejcitlivěji na něj reagují lidé, kteří mají velký stres nebo trpí chronickými nemocemi včetně dlouhodobé únavy,“ vysvětluje Miša Kučová. Jste ve skvělé kondici, přesto vás jediný odpolední turek rozhodí natolik, že v noci neusnete? Pak nejspíš patříte k ženám, které by si měly lahodný drink vychutnat spíš časně po ránu. Ale pozor! „Tělo v té době vyplavuje nejvíc stresového hormonu kortizolu, a pokud do sebe ještě napumpujete kofein, začne se okamžitě vstřebávat a to znamená nápor na nadledvinky,“ vysvětluje expertka. Nežádoucí proces zpomalíte jednoduše – něco zakousněte, přidejte do šálku smetanu nebo spolkněte lžičku kvalitního tuku. 



Pověra: Špaldové kafe je zdravější


Melta, caro, cikorka. Do náhražek se nemusíte nutit jen proto, že je považujete za zdravější. Navíc mylně, jsou totiž plné sacharidů, z nichž mnohé organismus těžko zpracovává. „A na rozdíl od klasické kávy obsahují lepek, kterému bychom se v jídelníčku měli spíš vyhýbat,“ upozorňuje Miša Kučová. Složení kávových alternativ je prostě úplně jiné a k originálu se nedají přirovnat ani vůní nebo chutí. 




Nesmysl: Těhotné a kojící by měly kávu vynechat


Tak tohle je zbytečně přísné. Pokud budete svůj doping pít v malých dávkách, miminku neublížíte. Navíc káva vám i v tomto období přináší spoustu výhod: Zlepšuje psychickou pohodu a snižuje výskyt depresí, působí protizánětlivě a kromě kofeinu obsahuje i cenné polyfenoly, které se vyznačují antioxidačními účinky. Pokud si proto budete svoji porci kofeinu dopřávat s rozumem, pozitiva převládnou. „Malé espreso škody nenapáchá. To i hořká čokoláda obsahuje víc kofeinu,“ vysvětluje Miša Kučová. Máte přece jen špatné svědomí? „Pak rovnou přejděte na bezkofeinové kávy. Měly by být ovšem kofeinu zbaveny šetrně, ne chemicky,“ doporučuje odbornice. 



Strašák: V kafi se ukrývají toxické látky


Ano, tohle může být pravda. Ale jen pokud sáhnete po nekvalitním výrobku. Některé můžou být ve větší míře prošpikované ochratoxinem, houbovým toxinem, který ohrožuje ledviny. Kupujte proto kávu, která je pravidelně laboratorně kontrolována na přítomnost tohoto nebezpečného jedu a je hlavně čerstvá. Nepříjemný fakt: Kávové boby patří k nejstříkanějším plodinám světa, proto se určitě vyplatí sahat po bioproduktech.




Blud: Káva chrání před rakovinou


Nedá se to říct jednoznačně. Co ale například prokázaly nejnovější vědecké výzkumy: Že pití kvalitní kávy snižuje výskyt rakoviny prostaty u mužů a u žen po menopauze zase možnost rakoviny prsu, navíc zmenšuje pravděpodobnost cirhózy jater a rozvoje Parkinsonovy choroby v mladším věku. A co víc: Zlepšuje náladu! „Blahodárné antioxidanty a další prospěšné látky obsažené v kávě si můžete doplnit i jinak. Stačí jíst pestře a kvalitně. Kafe berte spíš jen jako doplněk zdravého jídelníčku, nečekejte, že napraví vaše stravovací hříchy nebo vás spasí před civilizačními chorobami,“ nabádá Miša Kučová. 



A ještě se traduje, že: Vakuovaná káva vydrží čerstvá


Ve skutečnosti se v balíčku i po odčerpání vzduchu mezi zrnky udrží trocha kyslíku, což stačí k tomu, aby se obsah znehodnotil. Platí to hlavně o namleté kávě, která dlouho ležela v regálech. Experti proto nabádají pořizovat kafe v balení s jednosměrným membránovým vzduchovým ventilem. Jak přesně fungují? Během pražení se ve formě plynů uvolňuje husté aroma, které dokáže přebytečný vzduch přes ventil jednoduše vytlačit. Díky tomu vám upražená lahoda vydrží jako čerstvá i několik měsíců. 



  • Vybrali jsme pro Vás