Fritovaná zázvorová křídla
Suroviny: 4 celá křídla, ?kousek zázvoru (5 cm), ?2 limetky, ?polohrubá mouka, ?špetka chilli, ?hrubozrnná sůl, ?olej na smažení
Postup:
1. Očištěná křídla rozdělíme v kloubu na porce. Zázvor oloupeme a nastrouháme. Z jedné limety nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Šťávu smícháme s nastrouhaným zázvorem, obalíme v ní křídla a necháme je krátce marinovat.
2. Mouku smícháme s chilli, limetkovou kůrou a solí. Křidélka necháme lehce okapat a obalíme je v okořeněné mouce.
3. V hlubokém kastrůlku rozpálíme větší množství oleje. Do horkého oleje vložíme obalená křídla. Ztlumíme oheň a na středním plameni fritujte asi 10 minut. Usmažená křídla vyndáme z oleje na papírový ubrousek. Podáváme se zbylou limetkou.
Doba přípravy 40 minut.
1 porce obsahuje 1568 kJ/375 kcal
Počet porcí/kusů 2
Pečené kořeněné kuřecí kousky
Suroviny: 400 g kuřecích křídel, ?400 g kuřecích paliček, ?1 sterilovaná jalapeňos paprička, ?2 lžičky římského kmínu, ?2 lžičky oregana, ?1 lříce medu, ?1 lžička chilli, ?1 limetka, ?1 lžíce rostlinného oleje, ?sůl, ?4 jarní cibulky, ?300 g keříkových rajčat
Postup:
1. Kuřecí křídla a paličky očistíme, omyjeme a osušíme. Do mísy vložíme jalapeňos papričku, kmín, oregano, med, chilli, limetkovou šťávu, rostlinný olej, sůl a vše rozmixujeme.
2. Kousky kuřete vložíme do mísy s marinádou a rukama ji vmasírujeme do masa. Asi 20 minut necháme marinovat. Jarní cibulky očistíme a překrájíme na polovinu, rajčátka omyjeme.
3. Marinované kuře dáme na plech, vložíme ho do trouby vyhřáté na 190 °C a zhruba 45 minut pečeme. Na posledních 5 minut přidáme rajčátka a cibulky a společně s masem dopečeme.
4. Pečené kousky kuřete s jarní cibulkou podáváme se zakysanou smetanou s koriandrem, rajčaty, chilli a cibulovým salátem.
Doba přípravy 55 (bez marinování) minut.
1 porce obsahuje 1413 kJ/337 kcal
Počet porcí/kusů 4
Pálivá kuřecí křídla
Suroviny: 50 g polohrubé mouky, ?1 lžička sladké papriky, ?1/4 lžičky kayenského pepře, ?1/4 lžičky soli, ?čerstvě mletý černý pepř, ?12 kuřecích křídel, ?50 g másla, ?100 ml chilli omáčky, ?1 lžička vinného octa, ?2 lžíce medu, ?2 stroužky česneku, ?olej na smažení
Postup:
1. Do větší mísy, ve které budeme obalovat křídla, vsypeme mouku. Přidáme k ní mletou sladkou papriku, kayenský pepř, sůl a mletý černý pepř a pečlivě promícháme.
2. Křídla očistíme. Rozdělíme je v kloubu na dvě části a odkrojíme špičky. Kousky křídel pak obalujeme v okořeněné mouce. Naskládáme je na mísu a necháme v pokojové teplotě chvíli rozležet.
3. V kastrůlku rozpustíme máslo. Vlijeme do něj chilli omáčku a ocet, pak přidáme med. Oloupeme a prolisujeme česnek a přidáme do omáčky. Vše pečlivě promícháme.
4. V hluboké pánvi zahřejeme olej. Rozleželá křidélka v rozpáleném oleji fritujeme 10-15 minut. Opečená křidélka necháme okapat na papírových utěrkách a pak obalíme v připravené pálivé omáčce.
Doba přípravy 35 minut.
1 porce obsahuje 1722 kJ/411 kcal
Počet porcí/kusů 4
Pivní křídla s hermelínovým dipem
Suroviny: 2 stroužky česneku, ?200 ml černého piva, ?100 ml světlé sójové omáčky, ?1 lžíce rostlinného oleje, ?1 lžíce třtinového cukru, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?850 g kuřecích křídel ?
Hermelínový dip: ?1/2 cibule, ?100 g řapíkatého celeru, ?100 g hermelínu, ?100 g majonézy, ?šťáva z 1/2 citronu, ?1 lžička olivového oleje
Postup:
1. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Do kastrůlku nalijeme pivo, sójovou omáčku a olej, přidáme česnek a třtinový cukr, osolíme a opepříme. Vše asi 3 minuty povaříme a necháme vychladnout.
2. Křídla očistíme, omyjeme, osušíme a špičky odsekáme. Křídle vložíme do marinády a necháme asi 2 hodiny na chladném místě rozležet.
3. Na hermelínový dip oloupeme cibuli a nasekáme ji nadrobno. Řapíkatý celer očistíme a nakrájíme na kostičky. Hermelín nakrájíme na menší kousky. Vše dáme do mísy, vmícháme majonézu, citronovou šťávu a olivový olej. Podle chuti osolíme a opepříme.
4. Křídla vyjmeme z marinády, rozložíme je na plech a pečeme v předehřáté troubě při 180 si 25 minut. Během pečení je potíráme marinádou. Kuřecí křídla podáváme na nahřátých talířích, s hermelínovým dipem a pečenými bramborami.
Doba přípravy 35 (bez doby čekání) minut.
1 porce obsahuje 2040 kJ/487 kcal
Počet porcí/kusů 4
Pečená kuřecí křídla s marinovanými švestkami a rajčaty
Suroviny: 200 g sušených švestek bez pecek, ?60 ml brandy, ?1000 g kuřecích křídel, ?2 lžíce olivového oleje, ?2 lžíce rajského protlaku, ?sůl, ?2 lžíce medu, ?1 lžíce drceného černého pepře, ?5 větviček tymiánu, ?400 g oloupaných nebo sterilovaných rajčat, ?200 g šalotek
Postup:
1. Švestky vložíme do misky, zalijeme brandy a necháme přes noc marinovat.
2. Křídla opláchneme vodou a dobře osušíme. Potom je na pánvi s olejem zprudka ze všech stran opečeme. Přendáme je do hlubokého pekáčku, promícháme s protlakem, solí, medem a pepřem. Přidáme lístky tymiánu, švestky s brandy, zakryjeme fólií a necháme minimálně 2 hodiny odležet.
3. Troubu nahřejeme na 190 °C. Do pekáčku k masu přidáme nakrájené šalotky a rajčata, přiklopíme a dáme péct. Po 20 minutách snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších 30-40 minut.
4. Pekáček vyndáme a křídla v něm necháme ještě asi 10 minut dojít. Omáčku podle chuti přisolíme a přisladíme. Podáváme s čerstvou bagetou nebo s rýží.
Doba přípravy 90 (bez doby na marinování) minut.
1 porce obsahuje 2095 kJ/500 kcal
Počet porcí/kusů 4
Kuřecí křidélka na medu
Suroviny: 16 kusů kuřecích křídel?, 4 lžíce medu?, 1 hlavičku česneku, ?špetku drcených chilli papriček?, 1 lžíci koření na drůbež?, 2 lžíce oleje, ?zelený salát?, 4 rajčata, ?špetka sušených provensálských bylinek
Postup:
1. Z medu, utřeného česneku, chilli papriček, oleje a malého množství vody připravíme marinádu. Kuřecí křídla omyjeme, osušíme, naložíme je do této směsi a necháme marinovat nejlépe přes noc.
2. Druhý den naložená křidélka vyskládáme do pekáčku, podlijeme je zbylou marinádou a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme je při 190 °C asi 45 minut. Během pečení křidélka obracíme.
3. Hotová křidélka podáváme na čerstvém salátu. Můžeme je doplnit rajčátkem zapečeným s bylinkami.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 1376 kJ/329 kcal
Počet porcí/kusů 4