1. Černé fazole
http://gty.im/173807085
O luštěninách už byla v článku řeč. Budeme-li se bavit konkrétně o fazolích, pak stojí za to zmínit, že obsahují složené sacharidy, což znamená, že tělo tráví fazole pomaleji, nekolísá tak hladina cukru v krvi a člověka díky tomu netrápí neovladatelné chutě. Mimo to jsou fazole dobrým zdrojem železa, draslíku, zinku a dalších minerálních látek.
2. Dýně
http://gty.im/860919900
Dýně slouží nejen jako krásná podzimní dekorace, ale zejména je zdrojem provitamínu A. Díky obsahu beta-karotenu má také antioxidační vlastnosti. Za vyzkoušení stojí dýňové chipsy. Recept najdete dole pod článkem.
3. Chilli
http://gty.im/674930048
Další úžasnou ingrediencí v kuchyni jsou chilli papričky s obsahem kapsaicinu, který podporuje metabolismus a pomáhá v boji proti hromadění tělesného tuku. Zkuste přidávat trochu chilli do svých jídel, ale samozřejmě je důležité, aby byla připravená jídla na dietní bázi.
4. Pečená jablíčka
http://gty.im/923588476
Udělejte si hřejivý dezert z podzimních jablíček a dostaňte do svého těla nerozpustnou a rozpustnou vlákninu. Budete mít méně hlad. Při přípravě pečených jablek vynechte cukr. Jablíčka jsou sama o sobě dost sladká. Pro vylepšení chuti je posypte troškou skořice.
5. Sladké brambory
http://gty.im/853139246
Batáty oživí váš talíř barevně a především do sebe dostanete betakaroten, vitamin C a vlákninu. Batáty můžete dusit, udělat z nich kaši nebo péct v troubě jako hranolky. Nepotřebují solit. Stačí je ochutit třeba rozmarýnem.
6. Zázvor
http://gty.im/643466346
Patří mezi tradiční podzimní potravinu s celou řadou pozitiv. Zázvor má termogenní vlastnosti, které vás udrží v teple a navíc díky nim dojde ke zrychlení metabolismu. Mimo to zázvor zmírňuje bolest svalů, takže je ideální pro ty, kteří pravidelně cvičí. Ze zázvoru si můžete uvařit čaj nebo ho přidat do jídla. Fantazii se meze nekladou.
Dýňové hranolky
http://gty.im/542103581
Ingredience:
1 středně velká dýně Hokaido
olivový olej
sůl, pepř, drcený kmín
bylinky (oregano, tymián, rozmarýn
Postup: Omytou a vydlabanou dýni i se slupkou nakrájejte na menší půlměsíčky (velikostně odpovídající hranolkům). Hranolky dejte na plech vyložený pečícím papírem, zakápněte olivovým olejem, okořeňte a přidejte bylinky podle chuti. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C cca 30–40 minut. Upečené hranolky lze podle chuti potřít drceným česnekem se solí. Dýňové hranolky mohou být vhodnou přílohou k pečenému masu či rybě, nebo pochutinou podávanou s jogurtovým dipem.
Recept pro vás vybrala hlavní nutriční specialistka Světa zdraví Ing. Monika Bartolomějová.
Čtěte také: 24 potravin, které pomáhají hubnout