Podkrkonošská kulajda s liškami
Suroviny: 200 g očištěných lišek, ?3 brambory, ?sůl, ?4 kuličky nového koření, ?2 bobkové listy, ?150 ml 30% smetany, ?2 lžíce hladké mouky, ?2-4 lžíce octa, ?4 větvičky kopru, ?2 vejce, ?1 lžíce másla
Postup
1. Houby očistíme a nakrájíme na větší kousky. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a společně s houbami vaříme v litru osolené vody i s kořením.
2. Když brambory změknou, přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme. Přidáme ocet, nasekaný kopr a dle chuti dosolíme.
3. Vejce rozklepneme do mísy, zlehka je našleháme a osolíme. V pánvi rozehřejeme máslo a vejce umícháme. Polévku rozdělíme do talířů a přidáme míchaná vajíčka.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 1200 kJ/287 kcal
Počet porcí/kusů 4
Krémová polévka z lesních hub
Suroviny: 400 g lesních hub, ?1 cibule, ?4 lžíce másla, ?500 ml zeleninového vývaru, ?250 ml smetany ke šlehání, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?hrst nasekané petrželky
Postup:
1. Houby očistíme. Několik menších si necháme stranou, zbylé překrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno.
2. V hrnci rozpustíme 3 lžíce másla a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme houby a orestujeme je. Zalijeme je vývarem, přivedeme k varu a zvolna necháme vařit asi 20 minut, dokud nezměknou.
3. Základ na polévku rozmixujeme. Přilijeme smetanu. Polévku krátce povaříme a dochutíme ji solí a pepřem.
4. Zbylé houby osmahneme na zbylém másle. Společně s petrželkou je vmícháme do polévky. Polévku podáváme s knäckebrotem.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 1283 kJ/306 kcal
Počet porcí/kusů 4
Houbová polévka
Suroviny: 300 g čerstvých hub, ?200 g brambor, ?1000 ml vody, ?6 kuliček celého pepře, ?4 kuličky nového koření, ?sůl, ?1 lžíce hladké mouky, ?250 ml smetany, ?pažitka nebo petrželka ,?1 lžíce másla nebo zakysané smetany
Postup:
1. Houby dobře očistíme, opláchneme a nakrájíme na větší kousky. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky.
2. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme nakrájené houby, brambory, koření a sůl. Přiklopíme a vaříme do poloměkka.
3. Mouku rozmícháme v trošce smetany, přilijeme ji do polévky, opatrně promícháme a vaříme do změknutí brambor.
4. Nakonec přilijeme zbylou smetanu a krátce povaříme. Polévku můžeme zjemnit lžící másla nebo zakysanou smetanou.
Doba přípravy 40 minut.
1 porce obsahuje 1109 kJ/265 kcal
Počet porcí/kusů 4
Hříbková krémová polévka
Suroviny: 2 brambory, ?2 mrkve, ?2 petržele, ?1/2 celeru ,?150 g čerstvých hříbků, ?50 g másla, ?1 lžička kmínu, ?sůl, ?250 ml smetany na vaření, ?1 lžička octa, ?6 plátků slaniny, ?3 stonky kopru
Postup:
1. Brambory, mrkev, petržel a celer očistíme a nakrájíme na menší kusy. Hříbky očistíme a nakrájíme na plátky.
2. V hrnci rozpustíme máslo a hříbky na něm orestujeme. Několik orestovaných hříbků si dáme stranou na ozdobu. Do hrnce přidáme kmín a nakrájenou zeleninu a krátce orestujeme. Vše zalijeme litrem a půl vody, osolíme a vaříme asi hodinu.
3. Polévku rozmixujeme a přecedíme. Přidáme do ní smetanu a prohřejeme. Dochutíme ji solí a octem. Plátky slaniny opečeme na pánvi dokřupava. Polévku v talířích doplníme orestovanými hřiby, opečenou slaninou a usekaným koprem.
Doba přípravy 80 minut.
1 porce obsahuje 1098 kJ/262 kcal
Počet porcí/kusů 6
Bramboračka s houbami
Suroviny: 800 g brambor, ?2 mrkve, ?1 petržel, ?1/4 celeru, ?1 cibule, ?200 g čerstvých hub, ?1 lžíce sádla, ?1 lžička kmínu, ?1000 ml zeleninového vývaru, ?4 stroužky česneku, ?sůl, ?2 lžíce majoránky, ?mletý černý pepř ?
Jíška: ?2 lžíce sádla, ?2 lžíce hladké mouky
Postup:
1. Nejprve připravíme jíšku. Na pánvi rozehřejeme sádlo, zaprášíme ho moukou a za stálého míchání necháme zpěnit. Snížíme teplotu a mícháme, dokud jíška nezezlátne. Odstavíme a necháme vychladnout.
2. Brambory i kořenovou zeleninu oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky, cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Houby očistíme a nakrájíme na plátky.
3. V hrnci rozehřejeme sádlo a krátce na něm orestujeme kořenovou zeleninu. Přidáme kmín a cibuli a vše osmažíme dozlatova. Zalijeme vývarem, vložíme houby, brambory a nakrájený česnek, osolíme a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a vaříme asi 10 minut.
4. Zahustíme jíškou, důkladně rozmícháme a vaříme, dokud není zelenina měkká. Nakonec dochutíme majoránkou, solí a pepřem.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 2152 kJ/514 kcal
Počet porcí/kusů 4
Krkonošské kyselo
Suroviny: 150 g chlebového kvásku, ?1 hrst sušených hub nebo 200 g čerstvých, ?200 g brambor, ?sůl, ?kmín, ?100 ml mléka, ?40 g sádla nebo másla, ?1 cibule, ?4 vejce, ?80 ml kysané smetany, ?ocet, ?2 lžíce nasekané petrželky
Postup:
1. Kvásek rozředíme v troše vody a necháme nejlépe do druhého dne. Houby namočíme alespoň na 2 hodiny do studené vody, čerstvé nakrájíme na menší kousky. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka.
2. Houby zalijeme asi 1 litrem vody, přidáme sůl, kmín a uvaříme doměkka. Kvásek rozředíme s mlékem a přecedíme k houbám. Krátce vaříme, až polévka zhoustne.
3. Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme ji do polévky. Pak na zbytku usmažíme vejce a vložíme je společně s bramborami do polévky. Můžeme přidat kysanou smetanu.
4. Polévku osolíme, podle chuti můžeme i přikyselit octem. Nakonec ji posypeme nasekanou petrželku.
Doba přípravy 55 (bez doby namáčení) minut.
1 porce obsahuje 1440 kJ/344 kcal
Počet porcí/kusů 4