Doporučujeme

6 nápadů na pečené kuře

Pečené kuře je taková klasika, proč ji tedy něčím trochu neozvláštnit?

Kuře pečené po francouzsku

Suroviny: 1 kuře, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?1 hlavička česneku, ?1 citron, ?40 g másla, ?2 lžíce olivového oleje, ?2 lžíce nasekané směsi bylinek (rozmarýn, oregano, šalvěj, bazalka)



Postup:

1.
Kuře očistíme a dobře nasolíme a opepříme. Vložíme ho do pekáčku nebo zapékací misky (prsy dolů).

2. Ke kuřeti přidáme rozkrojenou hlavičku česneku, důkladně omytý, rozkrojený citron a na kousky nakrájené máslo. Vše podlijeme trochou vody.

3. Pekáček vložíme do trouby. Kuře za občasného přelévání vypečenou šťávou pečeme asi 60 minut. V polovině doby pečení ho otočíme.

4. Bylinky promícháme s olejem a potřeme jimi pečené kuře. Kuře ještě asi na 10 minut vrátíme do trouby.


Doba přípravy 80 minut.

1 porce obsahuje 1743 kJ/416 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kuře s citrony a tymiánem na soli

Suroviny:
2 bio citrony, ?svazeček tymiánu, ?60 ml olivového oleje, ?60 ml medu, ?sůl, ?drcený černý pepř, ?1 menší kuře, ?1000 g soli (do pekáčku)



Postup:

1.
Oba citrony omyjeme. Jeden z nich rozkrojíme a vymačkáme z něj šťávu. Tu vlijeme do misky. Přidáme polovinu tymiánu, olivový olej a med. Vše dobře promícháme, osolíme a opepříme.

2. Zbylý citron nakrájíme na plátky. Kuře důkladně očistíme, nasolíme ho a břišní dutinu naplníme plátky citronu a zbylým tymiánem. Vložíme ho do misky, zalijeme marinádou a asi hodinu ho necháme odležet.

3. Na dno pekáčku nasypeme 1000 g soli. Navrch položíme kuře. Nohy svážeme provázkem. Kuře vložíme do trouby. Při 170 °C ho necháme péct asi 100 minut. Průběžně ho potíráme zbylou marinádou.


Doba přípravy 120 minut.

1 porce obsahuje 2188 kJ/523 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kuře s bylinkovým sýrem a rozmarýnovými bramborami

Suroviny:
1/2 svazku pažitky, ?1/2 svazku petrželky, ?120 g žervé, ?100 g taveného sýra, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?1 kuře (1200 g), ?1 bio citron, ?2 menší cibule, ?1 lžíce olivového oleje, ?400 g malých brambor, ?1 snítka rozmarýnu, ?1 lžíce másla, ?100 ml smetany ke šlehání



Postup:

1.
Pažitku a několik snítek petrželky omyjeme, nasekáme nadrobno a dáme do misky. Přidáme žervé a tavený sýr, osolíme, opepříme a promícháme. Kuře omyjeme a osušíme. Prsty nadzvedneme kůži a polovinu sýrové směsi rozetřeme mezi kůži a maso.

2. Citron omyjeme, kůru nastrouháme a dužinu nakrájíme na kousky. Jednu cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Kuře vložíme do zapékací formy, posypeme citronovou kůrou, osolíme, opepříme, naplníme citronem, cibulí a zbylými snítkami petrželky. Přelijeme je olejem a pečeme při 190 °C asi 30 minut. Pak výpek slijeme do misky.

3. Brambory omyjeme, přepůlíme a dáme do mísy. Osolíme je a promícháme s nasekaným rozmarýnem. Přidáme je ke kuřeti a pečeme dalších 60 minut.

4. Zbylou cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a necháme na másle zesklovatět. Zalijeme smetanou, přidáme zbylou sýrovou směs a pozvolna ji necháme rozpustit. Nakonec vmícháme výpek z kuřete. Sýrovou omáčku podáváme zvlášť.


Doba přípravy 120 minut.

1 porce obsahuje 3058 kJ/730 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kuře s nádivkou

Suroviny:
1 kuře (asi 1200 g), ?sůl, ?2 den staré housky, ?100 g kuřecích jater, ?2 vejce, ?100 ml mléka, ?100 g másla, ?1 cibule, ?2 stroužky česneku, ?1 lžička majoránky, ?mletý černý pepř, ?kmín



Postup:

1.
Kuře omyjeme a osušíme. Na povrchu i uvnitř ho osolíme. Housky nakrájíme na menší kostky a dáme do mísy. Přidáme očištěná, na kousky nakrájená játra, vejce, mléko, polovinu dávky rozpuštěného másla, nasekanou cibuli a utřený česnek. Dochutíme majoránkou, pepřem a solí a promícháme.

2. Hotovou nádivkou naplníme vnitřek kuřete. Naplněné kuře uzavřeme špejlí a nohy svážeme, aby nádivka během pečení nevytékala.

3. Kuře vložíme do pekáče prsíčky nahoru, přelijeme ho máslem a posypeme kmínem.

4. Pečeme v rozehřáté troubě při 180 °C dozlatova. Zbytek nádivky dáme do zapékací mísy a upečeme společně s kuřetem.


Doba přípravy 90 minut.

1 porce obsahuje 2662 kJ/636 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kuře s rýžovou nádivkou

Suroviny:
1 kuře (1400 g), ?2 plátky másla (asi 80 g), ?1 citron

?Nádivka: ?1 cibule, ?2 stroužky česneku, ?1/2 červené papriky, ?2 lžíce oleje, ?120 g rýže basmati, ?350 ml kuřecího vývaru, ?1/2 svazku petrželové nati, ?1/2 svazku koriandru, ?1 bio citron, ?80 g slaných kešu oříšků, ?1 lžička curry koření, ?sůl, ?mletý černý pepř



Postup:

1.
Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Papriku očistíme a nakrájíme na kostičky. Ve větší pánvi rozehřejeme olej a zeleninu orestujeme. Přisypeme rýži, promícháme a zalijeme vývarem. Dusíme, až se všechna tekutina vstřebá.

2. Petržel a koriandr opláchneme a nasekáme najemno. Ke konci dušení přidáme do rýže nastrouhanou citronovou kůru, kešu oříšky, curry koření a nasekané bylinky. Promícháme, osolíme, opepříme a odstavíme.

3. Kuře omyjeme, osušíme a odkrojíme kůži u krku. Pomalým tahem odtrhneme kůži na prsou a vložíme pod ní máslo. Kuře přendáme do pekáčku a naplníme nádivkou.

4. Zbylou nádivkou kuře obložíme, osolíme ho a posypeme citronovou kůrou. Vložíme ho do vyhřáté trouby a při 180 °C pečeme asi 60-70 minut. Během pečení kuře podléváme vodou nebo vývarem.


Doba přípravy 100 minut.

1 porce obsahuje 3234 kJ/772 kcal

Počet porcí/kusů 4



Marinované kuře s meruňkovou nádivkou

Suroviny:
1 kuře (asi 1300 g), ?3 lžíce sójové omáčky, ?3 lžíce rýžového vína (nebo bílého vína z hroznové révy), ?3 lžíce olivového oleje, ?2 lžíce jablečného octa, ?2 lžíce medu, ?1 lžička nastrouhaného zázvoru, ?3 stroužky česneku, ?2 lžíce dijonské hořčice, ?1 lžíce podravky (nemusí být), ?2 lžíce másla, ?1 cibule, ?1 řapík celeru, ?100 g hrášku, ?300 g vařené rýže, ?1 lžíce nasekaného tymiánu a šalvěje, ?100 g sušených meruněk, ?asi 10 lžic drůbežího vývaru, ?100 g meruňkového džemu, ?sůl a mletý černý pepř



Postup:

1.
Kuře omyjeme a osušíme. Do mísy nalijeme sójovou omáčku, rýžové víno, olivový olej a jablečný ocet. Přidáme med, najemno nastrouhaný zázvor, prolisované stroužky česneku, hořčici a podravku. Vše důkladně promícháme.

2. Kuře potřeme marinádou a necháme v chladu odležet alespoň 2 hodiny. Na pánvi s rozehřátým máslem podusíme najemno nasekanou cibuli, nadrobno nakrájený řapík celeru a hrášek. Přidáme vařenou rýži, nasekané bylinky a nakrájené sušené meruňky.

3. Přilijeme vývar a směs dochutíme solí a pepřem. Vše promícháme, prohřejeme a sejmeme z plotny. Kuře naplníme rýžovou nádivkou. Nohy svážeme k sobě. Kuře vložíme do pekáčku.

4. Do marinády vmícháme meruňkový džem a kuře znovu potřeme. V troubě ho při 180 °C pečeme asi 60 minut. Během pečení kuře přeléváme výpekem a zbylou marinádou a podléváme vodou. Zbylou nádivku přidáme krátce před dopečením ke kuřeti a prohřejeme ji.


Doba přípravy 90 (bez marinování) minut.

1 porce obsahuje 3430 kJ/819 kcal

Počet porcí/kusů 4



  • Vybrali jsme pro Vás