Banánové cupcakes
Počet kusů: 12
Doba přípravy: 40 minut
Přísady:
Na těsto: 2 bílky, špetka soli, 180 g cukru, 2 banány, 2 žloutky, 150 g změklého másla nebo margarínu, 2 PL oleje, 200 g hladké mouky, 30 g bramborového škrobu Solamyl Dr.Oetker, 2 zarovnané KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker, 100 ml mléka
Na ozdobení: 1 balíček Šlehačky v prášku Dr.Oetker, 150 ml mléka, 1 balení Květin oplatkových Dr.Oetker
Ještě potřebujeme: formu na muffiny, 12 papírových košíčků
Příprava:
Na přípravu těsta ušleháme bílky se solí elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni na tuhý sníh, postupně přidáme polovinu cukru. Banány oloupeme a nakrájíme na plátky, přidáme žloutky, máslo nebo margarín, olej, zbytek cukru a ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Mouku, solamyl, kypřicí prášek smícháme a opatrně vmícháme střídavě s mlékem do pěny. Vmícháme sníh s bílků, těstem naplníme papírové košíčky, vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Plynová trouba: stupeň 2-3
Doba pečení: asi 30 minut
Na ozdobu připravíme šlehačku v prášku podle návodu na obale a naneseme na vychladlé cupcakes. Dozdobíme oplatkovými květinami a servírujeme.
Tip: Do těsta můžeme podle chuti přidat rozinky namočené v rumu nebo kousky čokolády.
Baileys cupcakes
Počet kusů: 12
Doba přípravy: 40 minut
Přísady:
Na těsto: 1balíček Polevy tmavé Dr.Oetker, 2 bílky, špetka soli, 130 g cukru, 2 žloutky, 1 vejce, 150 g změklého másla nebo margarínu, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 100 g zakysané smetany, 170 g hladké mouky, 1/2 zarovnané KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
Na krém: 250 g polotučného tvarohu, 200 g zakysané smetany, 60 g prosetého moučkového cukru, 70 ml Baileys (likér Original Irish Cream), 1 balíček Želatinového ztužovače Dr.Oetker, 100 ml vody
Na ozdobení: 1 balení Zdobení tmavého Dr.Oetker
Ještě potřebujeme: formu na muffiny, 12 papírových košíčků na muffiny, cukrářský sáček s hladkou trubičkou
Příprava:
Na přípravu těsta rozehřejeme polevu podle návodu na obale a necháme mírně vychladnout. Bílky společně se solí ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni na tuhý sníh. Šleháme dále asi 3 minuty, přitom postupně přidáme poloviční množství cukru. Žloutky, vejce, máslo nebo margarín, zbytek cukru a vanilínový cukr ušleháme elektrickým ručním šlehačem do pěny. Postupně lehce zašleháme vlažnou čokoládu a smetanu. Mouku smícháme s kypřicím práškem a ve dvou dávkách společně se sněhem krátce ručně vmícháme. Těsto rovnoměrně rozdělíme do košíčků, vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180°C
Horkovzdušná trouba: 160°C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 30 minut
Na přípravu krému smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, cukr a likér. Želatinový ztužovač připravíme s vodou podle návodu na obale a ihned vmícháme do směsi. Krém naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou, ozdobíme vychladlé cupcakes a uložíme na 15 minut do chladničky. Před podáváním ozdobíme tmavým zdobení dle vlastní fantazie.
Dortíčky s brusinkami
Počet kusů: 10
Doba přípravy: asi 20 minut
Přísady:
Na těsto: 250 g hladké mouky, 1/2 balíčku Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker, špetku soli, 250 g másla nebo margarínu, 150 g cukru, 4 vejce (velikost M), 2 PL mléka
Na ozdobení: 500 g polotučného tvarohu, 4 PL mléka, 1 balíček Créme Olé pudingu bez vaření s vanilkovou příchutí Dr.Oetker, 2 PL moučkového cukru, 10 PL brusinkového džemu
Ještě potřebujeme: plech na pečení (30 x 40 cm), papír na pečení, kulatá vykrajovací formička (Ř cca 9 cm)
Příprava:
Na přípravu těsta nasypeme do mísy mouku, přidáme kypřicí prášek, sůl a promícháme. Přidáme máslo nebo margarín a promícháme ručním elektrickým šlehačem na nejvyšším stupni. Postupně přidáme cukr, vejce a mléko. Hladké těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a vložíme do předehřáté trouby.
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 25 minut
Upečený moučník překlopíme na kuchyňskou mřížku. Stáhneme horní papír a korpus necháme vychladnout. Kulatou formičkou vykrájíme dortíčky a rozložíme je na pečicí plech. Odkrojky jemně rozdrobíme. Na přípravu náplně vařečkou důkladně promícháme tvaroh, mléko a Créme Olé. Pokud je náplň příliš tuhá, přidáme ještě 1-2 lžíce mléka. Pomocí kávové lžičky tvaroh rozdělíme rovnoměrně na dortíčky a lžičkou vytvoříme ozdobné vlnky. Na talíř si připravíme drobenku, dortíčky po okraji náplně posypeme a jemně drobenku přitiskněme. Na 1 hodinu uložíme do chladu. Před podáváním ozdobíme brusinkovým džemem.
Piňa Colada cupcakes
Počet kusů: 12
Doba přípravy: asi 40 minut
Přísady:
Na kokosovou hmotu: 3 bílky, 130 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 20 g strouhaného kokosu
Na těsto: 50 g změklého másla nebo margarínu, 100 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr Oetker, 3 žloutky, 130 g hladké mouky, 2 zarovnané KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker, 2-3 PL kokosového likéru
Na náplň: 1 malá plechovka nasekaného ananasu (hmotnost po okapání 280-300 g)
Ještě potřebujeme: sítko, formu na muffiny, 12 papírových košíčků, papír na pečení
Příprava:
Ananas necháme pořádně okapat na sítku. Na přípravu kokosové hmoty ušleháme bílky elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni na tuhý sníh, krátce zašleháme cukr a vanilínový cukr. Opatrně vmícháme kokos. Na přípravu těsta ušleháme máslo nebo margarín, cukr a vanilínový cukr elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Postupně vmícháme žloutky. Mouku smícháme s kypřicím práškem a po dvou dávkách vmícháme do těsta střídavě s kokosovým likérem. Odebereme 1 polévkovou lžíci z kokosové hmoty a vmícháme ji do těsta. Těsto rovnoměrně rozdělíme do papírových košíčků vložených ve formě na muffiny. Na povrch rozdělíme okapaný ananas a naneseme kokosovou hmotu. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180°C
Horkovzdušná trouba: 160°C
Plynová trouba: stupeň 2-3
Doba pečení: asi 30 minut
Cupcakes zakryjeme asi v polovině doby pečení papírem na pečení, aby na povrchu příliš nezhnědly.
Motýl
Doba přípravy: asi 60 minut
Přísady:
Na těsto: 3 vejce, 150 g cukru, 1 lahvičky Rumového aroma Dr.Oetker, 180 g hladké mouky, 1 vrchovatá PL kakaa, 1 balíčku Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker, 80 g změklého másla, 300 g nadrobno nakrájené rebarbory
Na náplň: 250 ml zakysané smetany, 5 zarovnaných PL moučkového cukru, šťáva ze dvou citrónů, 250 ml smetany ke šlehání, 1 balíček Želatinového ztužovače Dr.Oetker
Na ozdobení: 500 g omytých a okapaných jahod, 1 balíček Čirého dortového želé Dr.Oetker, 250 ml vody
Příprava:
Na přípravu těsta vyšleháme vejce s cukrem a rumovým aroma elektrickým ručním šlehačem do pěny. Mouku smícháme s kakaem a kypřicím práškem, prosejeme do vyšlehané pěny, přidáme máslo a vše důkladně promícháme. Dortovou formu o průměru 26 cm vymažeme a vysypeme moukou. Těsto nalijeme do formy, uhladíme a poklademe na něj kousky rebarbory. Pečeme v předehřáté troubě.
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 35 minut
Upečený dort necháme ve formě vychladnout. Na přípravu krému smícháme zakysanou smetanu s moučkovým cukrem a citrónovou šťávou. Smetanu ušleháme a zamícháme do krému. Podle návodu na obalu připravíme želatinový ztužovač a přimícháme do krému. Připravený krém rovnoměrně natřeme na vychladlý korpus, uhladíme do roviny a dáme na 2 hodiny do chladničky. Po ztuhnutí krému opatrně vyjmeme dort z formy. Dort rozkrojíme na dvě části a obě poloviny položíme na servírovací tác zakulaceným okrajem těsně k sobě, vzniknou tak křídla motýla. Jahody nakrájíme na plátky a nahusto ukládáme na dort. Čtyři celé jahody položíme doprostřed dortu, aby vytvořily tělíčko motýla. Dortové želé připravíme podle návodu na obalu a polijeme jím jahody. Hotového motýla uložíme na 1 hodinu do chladničky.
TIP: Tykadla motýla můžeme vytvořit z čokolády, ze které po rozehřátí nakreslíme tykadla na papír na pečení a necháme ztuhnout.
TIP 2: Rebarboru můžeme zaměnit za ananas, také chutná výborně.