Doporučujeme

11 variant na dobroty k silvestrovskému stolu

Jednohubky, kanapky, košíčky… To vše patří k oslavě při čekání na Nový rok.

Kanapky s modrým sýrem

Suroviny:
150 g nivy, 30 g tuhého taveného sýra, 4 plátky anglické slaniny, 20 g lupínků mandlí, 1 lžíce mleté sladké nebo chilli papriky, 2 lžíce najemno nasekané petrželky, 3 plátky toustového bílého chleba, 1 lžíce másla, sůl, 1 stroužek česneku, 2 listy salátu 1 zelený a druhý červený /lollo roso a biondo/



Pracovní postup:

1.
Nivu a tavený sýr dáme do mixéru a dobře promícháme na tuhou jemnou hmotu. Vytvarujeme osm kuliček o velikosti asi 2 cm a uschováme v chladu.

2. Lupínky mandlí opečeme na suché pánvi dozlatova, necháme vychladnout a nasekáme. Najemno nasekanou petrželku dáme do mističky a obalíme v ní polovinu kuliček. Zbylé kuličky obalíme v paprice. Nakonec všechny kuličky obalíme do mandlových lupínků.

3. Změklé máslo utřeme se stroužkem česneku a solí. Z plátků chleba vykrájíme kolečka o průměru asi 3 cm a slabě je potřeme ochuceným máslem. Na každé kolečko položíme kousek salátu (na polovinu červený a na zbytek zelený salát).

4. Plátky anglické slaniny přepůlíme a stočíme do roliček, u kterých opečeme okraje. Položíme je na salát a dáme na ně sýrové kuličky. Paprikové na zelený salát a bylinkové na červený a připevníme je párátkem.


Doba přípravy 25 minut.

1 porce obsahuje 769 kJ/184 kcal

Počet porcí/kusů 8



Fíkové jednohubky s parmskou šunkou a rukolou

Suroviny:
10 čerstvých fíků, 1 lžíce másla, 100 g parmské šunky, 1/2 svazku rukoly, 50 g opražených piniových semínek



Pracovní postup:

1.
Fíky omyjeme a osušíme. Podélně je rozpůlíme a spodní část seřízneme, aby stály rovně. Na pánvi rozehřejeme máslo a fíky řeznou plochou dolů velmi krátce osmahneme.

2. Opečené fíky necháme zchladnout. Do plátků parmské šunky zabalíme několik snítek rukoly (pokud jsou široké, rozpůlíme je). Roládky s rukolou položíme na fíky a posypeme je piniovými semínky.


Doba přípravy 20 minut.

1 porce obsahuje 1210 kJ/289 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kanapky s mozzarellou a mini rajčátkem

Suroviny:
2 plátky toustového chleba, 100 g mozzarelly, 4 mini rajčátka, 8 malých lístků bazalky, 1 lžička pesta nebo 1 kl olivového oleje rozmixovaný s bazalkou a petrželkou, 1 lžíce másla



Pracovní postup:

1.
Z toustů vykrojíme kolečka o velikosti asi 3 cm, pokapeme je pestem a slabě potřeme změklým máslem.

2. Z mozzarelly nakrájíme 8 plátků o stejné velikosti jako je toust a položíme je na něj

3. Malá rajčátka omyjeme, šikmo rozkrojíme na plovinu a položíme na mozzarellu. Vše spojíme napichovátkem, pokapeme pestem a dozdobíme malinkými lístečky bazalky.

4. Pokud nemáme hotové pesto, rozmixujeme 1 lžíci oleje s bazalkou a petrželkou.


Doba přípravy 20 minut.

1 porce obsahuje 260 kJ/62 kcal

Počet porcí/kusů 8



Batátové rösti s kozím sýrem a pečenými cherry rajčátky

Suroviny:
2 batáty, 2 žloutky, 2 lžíce kukuřičného škrobu, olej na smažení, 100 g cherry rajčátek, 2 lžíce olivového oleje, 150 g čerstvého kozího sýra, pažitka na ozdobu



Pracovní postup:

1.
Batáty oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Smícháme se žloutky a škrobem. Ze vzniklé směsi smažíme v rozpáleném oleji malé rösti. Usmažené placičky položíme na papírovou utěrku zchladnout.

2. Rajčátka přepůlíme a opečeme na olivovém oleji. Na každou placičku položíme noček kozího sýra a půlku cherry rajčátka. Ozdobíme pažitkou.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1445 kJ/345 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kanapky s grilovaným lososem

Suroviny:
100 g filetu z lososa, 3 plátky toustového chleba, 1 lžíce másla, 4 plátky citronu, 2 malé červené cibule, 8 snítek kopru, 1/2 lžičky celého červeného pepře, podle chuti sůl a rybí koření



Pracovní postup:

1.
Filátko z lososa (bez kůže) o velikosti 1,5 cm x 10 cm osolíme a okořeníme rybím kořením. Na teflonové pánvi ho ze všech stran opečeme tak, aby střed zůstal syrový. Necháme ho vychladnout a pak nakrájíme na 8 kousků.

2. Z toustů vykrájíme kolečka o průměru asi 3 cm a lehce je potřeme změklým máslem. Červenou cibuli nakrájíme na kolečka silná asi 5 mm a nasucho je opečeme po obou stranách na teflonové pánvi do světlehněda.

3. Z opečených koleček cibule vyjmeme 8 středů, aby byly stejně velké jako je vykrojený toust. Kousky lososa položíme neopečenými stranami na prkénko a v polovině je podélně nařízneme. Do vzniklé kapsičky vložíme polovinu kolečka citronu.

4. Na tousty položíme kolečko cibule, na ni dáme naplněného lososa a posypeme jemně rozmačkaným červeným pepřem a spojíme napichovátkem. Dozdobíme snítkami kopru.


Doba přípravy 25 minut.

1 porce obsahuje 241 kJ/58 kcal

Počet porcí/kusů 8



Barevné věžičky

Suroviny:
4 plátky toastového chleba, 4 lžíce čerstvých nebo mražených špenátových listů, 3 červené papriky, 12 plátků tvrdého sýra, 1/2 malé červené cibule, 4 lžíce taveného sýra, 1 lžíce sekaných rajčat z konzervy, 1 špetka mleté papriky na ozdobu, 16 párátek



Pracovní postup:

1.
Každý plátek toastového chleba a tvrdého sýra rozkrojíme na 4 čtverečky. Chlebové čtverečky opečeme nasucho na pánvi nebo ve vyhřáté troubě.

2. Sekaná rajčata propasírujeme přes sítko, rozmícháme s taveným sýrem a dáme do lednice vychladit.

3. Červené papriky podélně rozpůlíme, zbavíme jádřinců, spaříme ve vroucí vodě a na 5 minut uzavřeme do igelitového sáčku. Změklé je nakrájíme na čtverečky o velikosti kousku toastového chleba.

4. Čtvereček tvrdého sýra potřeme ochuceným taveným sýrem. Dále vrsvíme kousek špenátu, papriky, tvrdého sýra a toastu. Ten znovu potřeme taveným sýrem a obložíme špenátovým listem a paprikou. Navrch položíme tvrdý sýr, věžičku spojíme párátkem a lehce poprášíme mletou paprikou.


Doba přípravy 25 minut.

1 porce obsahuje 316 kJ/75 kcal

Počet porcí/kusů 16



Lososové závitky

Suroviny:
2 lžíce hladké mouky, 1 vejce, 50 ml mléka, na špičku nože kypřicího prášku, sůl, 1 lžíce sekaných čerstvých bylinek (kerblík, petrželka nebo pažitka), 1 lžička másla, 2 lžíce žervé, 1 kávová lžička mleté papriky, 100 g uzeného lososa, 4 plátky citronu, 1 lžíce kaviáru



Pracovní postup:

1.
Do mísy prosijeme mouku, rozklepneme vejce a přilijeme mléko. Vše rozmícháme a připravíme řidší těstíčko.

2. Vmícháme do něj trochu kypřicího prášku, špetku soli, čerstvé nasekané bylinky. Na větší pánvi rozpustíme máslo a na rozpáleném tuku upečeme tenkou palačinku.

3. Žervé rozmícháme v misce se sladkou mletou paprikou a potřeme jím vychladlou palačinku.

4. Lososa nakrájíme na tenké plátky a rozprostřeme na žervé. Palačinku pevně svineme do roládky, zabalíme do alobalu a uložíme do chladničky zatuhnout.

5. Ztuhlou roládku vybalíme z alobalu a rozkrájíme na 8 kousků. Každou rolku propojíme párátkem, aby se nerozbalovala, a dozdobíme tenkým plátkem citronu a kaviárem.


Doba přípravy 20 minut.

1 porce obsahuje 313 kJ/75 kcal

Počet porcí/kusů 8



Tyčinky z olomouckých syrečků

Suroviny:
250 g vařených brambor, 2 balení olomouckých syrečků (200 g), 80 g másla, 250 g polohrubé mouky, 3 lžičky prášku do pečiva, sůl, mletá pálivá paprika, mléko (podle potřeby), bílek na potření, kmín a hrubá sůl na posypání



Pracovní postup:

1.
Vařené brambory oloupeme a umeleme společně s tvarůžky na masovém strojku. Přidáme na kousky nakrájené máslo, mouku, prášek do pečiva, sůl, mletou pálivou papriku a vypracujeme vláčné těsto. Je-li těsto tuhé, přidáme trochu mléka.

2. Hotové těsto rozválíme na placku silnou asi 5 mm. Nakrájíme ji na delší tyčinky, které přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je bílkem a posypeme hrubou solí a kmínem.

3. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova. Podáváme k pivu nebo vínu.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 2388 kJ/570 kcal

Počet porcí/kusů 4



Pikantní košíčky

Suroviny:
250 g hladké mouky, sůl, 125 g másla, 1 žloutek, máslo na formičky ?Náplň: 1/2 červené papriky, 1 stroužek česneku, 1-2 lžíce oleje, 250 g dužiny ananasu, sůl, asi 1 lžíce krupicového cukru, špetka mleté chilli papričky, asi 150 g šunky (plátky), 2 chilli papričky (1 zelená a 1 červená)



Pracovní postup:

1.
Mouku se solí prosijeme do mísy. Přidáme máslo nakrájené na kousky, žloutek a asi 50 ml vody. Vypracujeme tužší těsto, zabalíme ho a necháme v chladu asi hodinu odpočinout.

2. Papriku i česnek očistíme, nasekáme na malé kostičky a na rozehřátém oleji zprudka opečeme. Pak přisypeme nadrobno nakrájený ananas. Vše zalijeme asi 200 ml vody a ochutíme solí, cukrem a mletým chilli. Směs zvolna vaříme do zhoustnutí. Poté ji necháme zchladnout.

3. Odleželé těsto rozkrájíme na kousky a vtlačíme do vymaštěných formiček na košíčky. Korpusy pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 10-15 minut dozlatova. Po upečení je necháme ve formičkách mírně vychladnout a pak je vyklopíme.

4. Do košíčků rozdělíme připravenou náplň a ozdobíme je srolovanými proužky šunky a nasekanými chilli papričkami.


Doba přípravy 60 (bez doby odležení) minut.

1 porce obsahuje 511 kJ/122 kcal

Počet porcí/kusů 20



Jednohubky s husí paštikou a pomerančovou kůrou

Suroviny:
250 g cukru, 1 pomeranč, 10 plátků toustového chleba ?Paštika: 400 g husích jater, 100 g anglické slaniny, 2 stroužky česneku, 1 lžička tymiánu, 1 bobkový list, mletý černý pepř,  kůra z 1/2 pomeranče, 50 g másla, 100 ml červeného vína, sůl, kompotované brusinky na ozdobu



Pracovní postup:

1
. Svaříme 150 ml vody s cukrem na sirup. Z důkladně omytého pomeranče sloupneme kůru a nakrájíme ji na jemné nudličky, které vložíme do horkého sirupu a necháme pomalu zchladnout.

2. Husí játra očistíme, nakrájíme na kostky a opečeme s nakrájenou slaninou na pánvi. Přidáme máslo nakrájené na kostičky, oloupané stroužky česneku, koření, nakrájenou pomerančovou kůru a koření. Podlijeme červeným vínem, přiklopíme a krátce podusíme. Když játra změknou, necháme směs zchladnout a pak rozmělníme v robotu na hrubší pastu. Paštiku podle chuti osolíme a dáme vychladit do chladničky.

3. Z toustového chleba okrájíme kůrky. Střídku nakrájíme na obdélníčky a opečme nasucho na pánvi dozlatova. Na obdélníčky naneseme husí paštiku, ozdobíme nudličkami pomerančové kůry a brusinkami.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 1773 kJ/423 kcal

Počet porcí/kusů 4



Česnekové dukátky

Suroviny:
250 g vařených brambor, 50 g hladké mouky, ?250 g másla,  sůl, 1 vejce,   sezamová semínka ?Krém: 100 g taveného sýra, 2 lžíce majonézy, 1-2 stroužky česneku, mléko podle potřeby



Pracovní postup:

1.
Vařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme hladkou mouku, máslo, osolíme a vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi 1 hodinu odpočinout v chladničce.

2. Mezitím připravíme krém. Tavený sýr nakrájíme na menší kousky a vyšleháme s majonézou a utřeným česnekem. Můžeme zředit mlékem.

3. Těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm. Formičkou vykrájíme kolečka, která přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme je rozšlehaným vejcem a polovinu z nich posypeme sezamovými semínky.

4. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova. Hotová kolečka přendáme na kovovou mřížku a necháme vychladnout. Pak spojíme posypaná a neposypaná kolečka sýrovým krémem. Necháme v chladu ztuhnout.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 494 kJ/118 kcal

Počet porcí/kusů 30


  • Vybrali jsme pro Vás