Doporučujeme

Zapečený lilek s parmazánem

| foto: Kulinární studio Bauer Media, Bauer Media

Zapečený lilek s parmazánem

Ingredience

1 cibuli

olivový olej

440 g konzervovaných cherry rajčat

sůl

mletý černý pepř

1 lžíci balzamikového octa

1 lžičku cukru

500 g lilku (2 středně velké lilky)

polohrubou mouku na obalení

100 g strouhaného parmazánu

150 g mozzarelly

4 snítky bazalky

rukolu na ozdobu


1. Nadrobno nasekanou cibuli orestujeme na 5 lžících olivového oleje a zalijeme rajčaty z konzervy. Ochutíme solí, pepřem, balzamikovým octem a špetkou cukru. Na mírném plameni za občasného míchání vaříme minimálně 1 hodinu do zhoustnutí.


2. Lilek nakrájíme na 12 koleček silných asi 1 cm. Osolíme a necháme vypotit. Pak obalíme v mouce a smažíme je na olivovém oleji z obou stran, z každé asi dvě minuty. Poté odsajeme přebytečný tuk papírovým ubrouskem.


3. Lilek pokládáme na plech vyložený pečicím papírem po jednotlivých komínkách. Nejdříve kolečko lilku, pak lžíci rajčatové omáčky, plátek mozzarelly, lístek bazalky a postup zopakujeme. Zakončíme lilkem a rajčatovou omáčkou.


4. Parmazán nastrouháme najemno a bohatě posypeme lilky. Dáme zapéct do vyhřáté trouby při 180 °C asi 20 minut. Hotové podáváme ozdobené lístky rukoly a bazalky.


  • Vybrali jsme pro Vás