Doporučujeme

RECEPTY: Vychutnejte si podzim

Podzim nabízí mnoho surovin, na kterých si pochutnáte. Inspirujte se našimi recepty:


Cibulačka z Podkrkonoší


Potřebujeme: 4 cibule, 40 g sádla, 1/2 lžičky drceného kmínu, 40 g hladké mouky, 1 lžíce octa, 1000 ml vody nebo vývaru, sůl, mletý černý pepř, 4 krajíčky toustového chleba nebo bagety, 2 lžíce nastrouhaného tvrdého sýra, petržel na ozdobu



Postup:

1. Cibule oloupeme, překrojíme na poloviny a nakrájíme na úzké měsíčky. V hrnci rozpustíme sádlo. Vsypeme nakrájenou cibuli a kmín a restujeme až cibule zesklovatí. Cibuli zasypeme moukou a opečeme dotmava.


2. Cibuli zalijeme octem, rozmícháme a necháme chvilku svařit. Pak přilijeme vodu nebo vývar, osolíme a opepříme. Znovu přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 15 minut.


3. Krajíčky chleba opečeme nasucho na pánvi nebo v troubě pod grilem. Posypeme je nastrouhaným sýrem a usekanou petrželkou. Hotovou polévku rozdělíme do misek a doplníme toustem se sýrem.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1030 kJ/246 kcal

Počet porcí/kusů 4




Pohankový salát s červenou řepou, kapustou a ořechy


Potřebujeme: 400 g červené řepy, 100 g pohanky, sůl, 200 g kapusty, 80 g vlašských ořechů

Na dresink: 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce balsamikového octa, 3 lžíce medu, mletý černý pepř, špetku mletého zázvoru



Postup:

1. Červenou řepu omyjeme, zabalíme do alobalu a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme asi 60 minut doměkka. Pak ji necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na kousky.


2. Do misky nalijeme olej, ocet, med a 1 lžíci vody. Ochutíme solí, pepřem a mletých zázvorem a vše promícháme metličkou. Dresink dáme odležet do lednice.


3. Pohanku propláchneme, nasypeme do 400 ml osolené vroucí vody a 1 minutu povaříme. Pak ji odstavíme a necháme pod pokličkou asi 15 minut odstát. Pak ji scedíme.


4. Kapustu omyjeme, nakrájíme na kousky a krátce ji povaříme v osolené vroucí vodě. Scedíme ji, necháme okapat a vložíme do mísy. Přidáme pohanku a červenou řepu a zlehka promícháme. Salát posypeme ořechy, ochutíme dresinkem a podáváme.


Doba přípravy 85 minut.

1 porce obsahuje 1654 kJ/395 kcal

Počet porcí/kusů 4




Jelení steak


Potřebujeme: 800 g jelení kýty, sůl, drcený černý pepř, 50 ml oleje, 2 šalotky, 200 g čerstvých nebo mražených hříbků, 1 lžíce nasekaného rozmarýnu a oregana, 100 ml červeného vína, 100 ml masového vývaru, 2 lžíce másla



Postup:

1. Jelení kýtu očistíme a nakrájíme na stejně velké steaky. Lehce je naklepeme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme olej a steaky na něm po obou stranách opečeme (asi 4 minuty po každé straně). Pak steaky vyndáme a necháme na teple "dojít".


2. Do výpeku v pánvi přidáme nakrájenou šalotku a hříbky. Vše orestujeme, přidáme nasekané bylinky a zalijeme vínem. Za stálého míchání prohřejeme, přilijeme vývar a krátce povaříme.


3. Omáčku dochutíme solí a pepřem. Odstavíme ji a vmícháme do ní máslo. Hotové steaky podlijeme omáčkou a doplníme je grilovanou zeleninou a gratinovanými bramborami.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 2810 kJ/671 kcal

Počet porcí/kusů 4




Pečené brambory plněné sýrem a slaninou


Potřebujeme: 600 g brambor, 150 g anglické slaniny, 150 g čedaru, 50 g másla, sůl, mletý černý pepř, 6 snítek tymiánu



Postup:

1. Brambory ve slupce omyjeme a povaříme 10 minut v mírně osolené vodě. Po uvaření je vyjmeme a osušíme. Zvrchu brambory nařízneme tak, aby vznikly plátky, které ale nedokrojíme do konce.


2. Slaninu a sýr nakrájíme na menší plátky a zasuneme je do zářezů. Naplněné brambory rozložíme na plech s pečicím papírem. Poklademe je plátky másla, osolíme, opepříme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme 10 až 15 minut


3. Tymián omyjeme, osušíme a lístky otrháme. Krátce před koncem brambory posypeme lístky tymiánu a dopečeme. Brambory podáváme například s bylinkovým dipem.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 2224 kJ/531 kcal

Počet porcí/kusů 4




Houbová smaženice


Potřebujeme: 600 g čerstvých hub, 200 g anglické slaniny, 3 lžíce oleje, 2 šalotky, 1 lžička soli, špetka drceného pepře, 2 stroužky česneku, 2 červené papriky, 1 lžíce sójové omáčky



Postup:

1. Houby očistíme, omyjeme a nakrájíme na větší kousky. Menší houby, jako lišky nebo klouzky, necháme celé.


2. V hluboké pánvi na oleji orestujeme anglickou slaninu. Přidáme na měsíčky nakrájenou šalotku a houby. Krátce opečeme. Ochutíme solí, pepřem, adzikou a nasekaným česnekem.


3. Těsně před koncem přidáme nadrobno nakrájenou papriku a ještě chviličku restujeme. Nazávěr směs zakapeme sójovou omáčkou.


4. Podáváme s chlebem.


Doba přípravy 40 minut.

1 porce obsahuje 1871 kJ/447 kcal

Počet porcí/kusů 4




Dýňové muffiny s medovým krémem


Těsto: 250 g očištěné dýňové dužiny, 250 g másla, 175 g krupicového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 lžíce rumu, sůl, 3 vejce (bílky a žloutky odděleně), 380 g hladké mouky, 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva, 100 ml mléka, tuk a mouka na formičky

Krém a dohotovení: 100 g změklého másla, 5 lžic medu, 100 g lučiny, hrst plátků mandlí



Postup:

1. Dužinu dýně nakrájíme na kousky. Vložíme ji do hrnce, podlijeme trochou vody a vaříme doměkka. Pak dýni rozmixujeme dohladka.


2. Změklé máslo vyšleháme s oběma druhy cukru do pěny. Přidáme rum, špetku soli, žloutky a znovu vyšleháme. Z bílků vyšleháme pevný sníh a společně s dýňovým pyré ho vmícháme do máslové pěny. Nakonec přimícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a mléko.


3. Těsto naplníme do formiček na muffiny vymazaných tukem a vysypaných moukou. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 35 minut. Máslo utřeme s medem do pěny. Přidáme lučinu a dobře promícháme. Krém naplníme do cukrářského sáčku a nastříkáme navrch vychladlých muffinů. Dozdobíme plátky mandlí.


Doba přípravy 80 (bez chladnutí) minut.

1 porce obsahuje 1978 kJ/472 kcal

Počet porcí/kusů 12


  • Vybrali jsme pro Vás