Doporučujeme

RECEPTY: Voňavé vánoční cukroví

Vánoce se blíží, je čas provonět byt vánočním cukrovím


Oříškové kostky s čokoládou


Suroviny:




  • 200 g kvalitní hořké čokolády


  • 200 g másla


  • 4 vejce


  • 150 g třtinového cukru


  • 100 ml silné kávy


  • 100 g hladké mouky


  • 50 g kakaa


  • 2 lžičky perníkového koření


  • 100 g lískových oříšků


  • 100 g plátků mandlí



Postup:

1. Čokoládu rozehřejeme v horké vodní lázni. Pak přidáme na kousky nakrájené máslo a vymícháme dohladka.


2. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny a přimícháme ji k čokoládové hmotě. Přilijeme zchladlou kávu a nakonec vmícháme mouku prosátou s kakaem, koření a nahrubo nasekané oříšky.



3. Těsto nalijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem a posypeme plátky mandlí. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 30 minut. Necháme zcela vychladnout a nakrájíme na menší kostky.


Doba přípravy 50 (bez chladnutí) minut.

1 porce obsahuje 1127 kJ/269 kcal

Počet porcí/kusů 16




Pistáciové pusinky


Suroviny:




  • 130 g vyloupaných nesolených pistácií


  • 280 g bezlepkové mouky (použili jsme Promix Uni)


  • 1 špetku soli


  • 90 g krupicového cukru


  • 225 g změklého másla


  • 1 žloutek


  • moučkový cukr na ozdobu


?


Postup:

1. Pistácie nasypeme na 5 minut do vařicí vody. Scedíme je, zbavíme slupky a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme je asi 8 minut při 150 °C. Necháme je zcela vychladnout a na jemno rozmixujeme. K pistáciím přidáme mouku, sůl a promícháme.


2. V robotu utřeme cukr se změklým máslem do světlého nadýchaného krému a přidáme žloutek. Postupně zamícháme směs mouky se solí a vypracujeme hladké těsto.


3. Z těsta uválíme kuličky, každou o váze přibližně 7 gramů a rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme asi 15 minut. Hned po upečení sušenky pocukrujeme a nechám vychladnout. Před podáváním můžeme pocukrovat ještě jednou.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 541 kJ/129 kcal

Počet porcí/kusů 30




Rychlé indiánky


Suroviny:




  • 110 ml smetany ke šlehání


  • 3 lžíce instantní kávy


  • 30 g másla


  • 150 g hořké čokolády


  • 50 g marcipánu


  • 1 lžička kakaa


  • 40 piškotů



Postup:

1. Smetanu vlijeme do kastrůlku, přidáme kávu a máslo a přivedeme k varu. Necháme krátce zchladnout.


2. Čokoládu rozpustíme v horké vodní lázni a promícháme se zchladlou smetanovou směsí. Vymícháme hladký krém, který necháme zatuhnout v chladničce.



3. Marcipán propracujeme s kakaem a vymodelujeme kávová zrnka. Krém vyndáme z chladničky a necháme lehce povolit. Přendáme ho do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a na jednotlivé piškoty nastříkáme pusinky. Nakonec indiánky dozdobíme marcipánovými zrnky.


Doba přípravy 60 (bez tuhnutí) minut.

1 porce obsahuje 131 kJ/31 kcal

Počet porcí/kusů 40




Jáhelné kuličky s mandlemi


Suroviny:




  • 400 ml jablečného džusu


  • 100 g jáhel


  • špetka soli


  • 50 g sušených meruněk


  • 50 g loupaných mandlí


  • 2 lžíce sušeného mléka


  • 4 lžíce medu


  • 50 g másla


  • jemně mletý kokos na obalení



Postup:

1. Džus vlijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Jáhly propláchneme a vsypeme je do vroucího džusu. Uvaříme je doměkka a necháme vychladnout.


2. Meruňky nakrájíme na drobné kousky, mandle nasekáme najemno. Do mísy dáme zchladlé jáhly a promícháme s nakrájenými meruňkami, mandlemi, sušeným mlékem, medem a máslem.



3. Vypracujeme lehce lepkavou hmotu, ze které tvarujeme kuličky. Obalujeme je v kokosu a necháme zatuhnout v chladničce.


Doba přípravy 50 minut (bez chladnutí a tuhnutí) minut.

1 porce obsahuje 270 kJ/64 kcal

Počet porcí/kusů 20




Čokoládová kolečka s kávovou náplní


Suroviny:




  • 220 g hladké mouky


  • 50 g moučkového cukru


  • 2 lžíce kakaa


  • 60 g mletých lískových oříšků


  • 50 g jemně nastrouhané čokolády


  • 1 vejce


  • 125 g másla


Kávová náplň:




  • 100 g másla


  • 80 g salka


  • 50 ml silné kávy


  • 1 lžíce rumu



Postup:

1. Mouku prosijeme do mísy a promícháme s cukrem, kakaem, oříšky a čokoládou. Přidáme vejce a na kousky nakrájené máslo a vypracujeme pevné těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme odpočinout asi hodinu v chladničce.


2. Těsto vyválíme na plát silný asi 3-4 mm. Vykrájíme z něj kolečka, která přendáme na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě při 180 °C asi 10 minut. Necháme vychladnout.



3. Změklé máslo vyšleháme se salkem. Přilijeme zchladlou kávu a rum a znovu prošleháme. Hotovým krémem slepujeme vždy dvě kolečka k sobě. Před podáváním je můžeme posypat kakaem.


Doba přípravy 50 (bez odležení a chladnutí) minut.

1 porce obsahuje 338 kJ/81 kcal

Počet porcí/kusů 40




Mandlové limetkové hvězdy


Suroviny:




  • 250 g oloupaných mandlí


  • 40 g nepražených nesolených pistácií


  • 150 g moučkového cukru


  • 1 vanilkový cukr


  • 1 bio limetka


  • 1 bílek


Dohotovení:




  • 100 g bílé čokoládové polevy


  • oloupané pistácie



Postup:

1. Mandle a pistácie nastrouháme na velmi jemnou moučku. Smícháme ji s prosátým moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou limetkovou kůrou a šťávou z limetky. Přidáme bílek a spojíme v nelepivé pevné těsto (podle potřeby můžeme přidat ještě jeden bílek, aby se těsto dobře spojilo).


2. Pracovní desku posypeme cukrem a z těsta vyválíme plát silný 5 mm. Vykrájíme z něj hvězdy, které rozložíme na plechy. Pečeme ve vyhřáté troubě při 120 °C asi 40 minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.



3. Polevu rozpustíme na horké vodní lázni, dáme ji do malého papírového kornoutku a hvězdy ozdobíme. Nakonec je posypeme nasekanými pistáciemi.


Doba přípravy 60 minut.

1 porce obsahuje 507 kJ/121 kcal

Počet porcí/kusů 25


  • Vybrali jsme pro Vás