Oříškové kostky s čokoládou
Suroviny:
200 g kvalitní hořké čokolády
200 g másla
4 vejce
150 g třtinového cukru
100 ml silné kávy
100 g hladké mouky
50 g kakaa
2 lžičky perníkového koření
100 g lískových oříšků
100 g plátků mandlí
Postup:
1. Čokoládu rozehřejeme v horké vodní lázni. Pak přidáme na kousky nakrájené máslo a vymícháme dohladka.
2. Vejce vyšleháme s cukrem do pěny a přimícháme ji k čokoládové hmotě. Přilijeme zchladlou kávu a nakonec vmícháme mouku prosátou s kakaem, koření a nahrubo nasekané oříšky.
3. Těsto nalijeme do pekáčku vyloženého pečicím papírem a posypeme plátky mandlí. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 30 minut. Necháme zcela vychladnout a nakrájíme na menší kostky.
Doba přípravy 50 (bez chladnutí) minut.
1 porce obsahuje 1127 kJ/269 kcal
Počet porcí/kusů 16
Pistáciové pusinky
Suroviny:
130 g vyloupaných nesolených pistácií
280 g bezlepkové mouky (použili jsme Promix Uni)
1 špetku soli
90 g krupicového cukru
225 g změklého másla
1 žloutek
moučkový cukr na ozdobu
Postup:
1. Pistácie nasypeme na 5 minut do vařicí vody. Scedíme je, zbavíme slupky a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme je asi 8 minut při 150 °C. Necháme je zcela vychladnout a na jemno rozmixujeme. K pistáciím přidáme mouku, sůl a promícháme.
2. V robotu utřeme cukr se změklým máslem do světlého nadýchaného krému a přidáme žloutek. Postupně zamícháme směs mouky se solí a vypracujeme hladké těsto.
3. Z těsta uválíme kuličky, každou o váze přibližně 7 gramů a rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme asi 15 minut. Hned po upečení sušenky pocukrujeme a nechám vychladnout. Před podáváním můžeme pocukrovat ještě jednou.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 541 kJ/129 kcal
Počet porcí/kusů 30
Rychlé indiánky
Suroviny:
110 ml smetany ke šlehání
3 lžíce instantní kávy
30 g másla
150 g hořké čokolády
50 g marcipánu
1 lžička kakaa
40 piškotů
Postup:
1. Smetanu vlijeme do kastrůlku, přidáme kávu a máslo a přivedeme k varu. Necháme krátce zchladnout.
2. Čokoládu rozpustíme v horké vodní lázni a promícháme se zchladlou smetanovou směsí. Vymícháme hladký krém, který necháme zatuhnout v chladničce.
3. Marcipán propracujeme s kakaem a vymodelujeme kávová zrnka. Krém vyndáme z chladničky a necháme lehce povolit. Přendáme ho do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a na jednotlivé piškoty nastříkáme pusinky. Nakonec indiánky dozdobíme marcipánovými zrnky.
Doba přípravy 60 (bez tuhnutí) minut.
1 porce obsahuje 131 kJ/31 kcal
Počet porcí/kusů 40
Jáhelné kuličky s mandlemi
Suroviny:
400 ml jablečného džusu
100 g jáhel
špetka soli
50 g sušených meruněk
50 g loupaných mandlí
2 lžíce sušeného mléka
4 lžíce medu
50 g másla
jemně mletý kokos na obalení
Postup:
1. Džus vlijeme do kastrůlku a přivedeme k varu. Jáhly propláchneme a vsypeme je do vroucího džusu. Uvaříme je doměkka a necháme vychladnout.
2. Meruňky nakrájíme na drobné kousky, mandle nasekáme najemno. Do mísy dáme zchladlé jáhly a promícháme s nakrájenými meruňkami, mandlemi, sušeným mlékem, medem a máslem.
3. Vypracujeme lehce lepkavou hmotu, ze které tvarujeme kuličky. Obalujeme je v kokosu a necháme zatuhnout v chladničce.
Doba přípravy 50 minut (bez chladnutí a tuhnutí) minut.
1 porce obsahuje 270 kJ/64 kcal
Počet porcí/kusů 20
Čokoládová kolečka s kávovou náplní
Suroviny:
220 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
2 lžíce kakaa
60 g mletých lískových oříšků
50 g jemně nastrouhané čokolády
1 vejce
125 g másla
Kávová náplň:
100 g másla
80 g salka
50 ml silné kávy
1 lžíce rumu
Postup:
1. Mouku prosijeme do mísy a promícháme s cukrem, kakaem, oříšky a čokoládou. Přidáme vejce a na kousky nakrájené máslo a vypracujeme pevné těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme odpočinout asi hodinu v chladničce.
2. Těsto vyválíme na plát silný asi 3-4 mm. Vykrájíme z něj kolečka, která přendáme na plech s pečicím papírem. Pečeme v troubě při 180 °C asi 10 minut. Necháme vychladnout.
3. Změklé máslo vyšleháme se salkem. Přilijeme zchladlou kávu a rum a znovu prošleháme. Hotovým krémem slepujeme vždy dvě kolečka k sobě. Před podáváním je můžeme posypat kakaem.
Doba přípravy 50 (bez odležení a chladnutí) minut.
1 porce obsahuje 338 kJ/81 kcal
Počet porcí/kusů 40
Mandlové limetkové hvězdy
Suroviny:
250 g oloupaných mandlí
40 g nepražených nesolených pistácií
150 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 bio limetka
1 bílek
Dohotovení:
100 g bílé čokoládové polevy
oloupané pistácie
Postup:
1. Mandle a pistácie nastrouháme na velmi jemnou moučku. Smícháme ji s prosátým moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, nastrouhanou limetkovou kůrou a šťávou z limetky. Přidáme bílek a spojíme v nelepivé pevné těsto (podle potřeby můžeme přidat ještě jeden bílek, aby se těsto dobře spojilo).
2. Pracovní desku posypeme cukrem a z těsta vyválíme plát silný 5 mm. Vykrájíme z něj hvězdy, které rozložíme na plechy. Pečeme ve vyhřáté troubě při 120 °C asi 40 minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.
3. Polevu rozpustíme na horké vodní lázni, dáme ji do malého papírového kornoutku a hvězdy ozdobíme. Nakonec je posypeme nasekanými pistáciemi.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 507 kJ/121 kcal
Počet porcí/kusů 25