Doporučujeme

RECEPTY: Cukroví na poslední chvíli

V práci konečně padla a vy doma nemáte ani kousek cukroví? Nebojte se, pár kousků ještě stihnete!


Roládka se sušenými meruňkami


Sušenková hmota: 2 žloutky, 100 g moučkového cukru, 250 g máslových sušenek, 50 g másla, 2 lžíce kakaa, ?2 lžíce rumu, 2 lžíce silné černé kávy,  ?2 lžíce mléka

?Krém s meruňkami: 1 žloutek, 100 g moučkového cukru, 125 g másla, 10 sušených meruněk

?Dohotovení: moučkový cukr na pracovní plochu, cukrové vločky na dozdobení



Postup:

1. Žloutky vyšleháme s moučkovým cukrem do husté pěny. Sušenky uzavřeme do igelitového sáčku a válečkem na nudle je rozdrtíme najemno.


2. Sušenky vsypeme do mísy. Přidáme žloutky, změklé máslo, kakao, rum, kávu a mléko. Vše dobře propracujeme.


3. Žloutek vyšleháme s prosátým cukrem ve vodní lázni do pěny. Necháme vychladnout. Pak zašleháme změklé máslo. Do krému vmícháme nadrobno pokrájené meruňky.


4. Sušenkovou hmotu rozválíme na vále poprášeném moučkovým cukrem na obdélníkový plát. Navrch rozetřeme krém. Plát svineme a roládu zabalíme do alobalu. V lednici ji necháme ztuhnout. Pak ji nakrájíme na plátky.


Doba přípravy 60 (bez tuhnutí) minut.

1 porce obsahuje 669 kJ/160 kcal

Počet porcí/kusů 25




Kokosové hvězdičky


Suroviny: 200 g moučkového cukru, ?100 g sušeného polotučného mléka, 2 lžíce medu, 2 lžíce oleje, 80 g kokosové moučky



Postup:

1. Moučkový cukr se sušeným mlékem prosijeme na pracovní desku. Přidáme med, olej, 50 ml vody a zpracujeme na pevnou hmotu. Nakonec do ní zapracujeme kokosovou moučku.


2. Na pracovní desce posypané moučkovým cukrem rozválíme nepečené těsto na plát silný 5 mm a vykrájíme z něj hvězdičky. Uchováváme je zabalené ve fólii, aby nezvlhnuly.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 270 kJ/64 kcal

Počet porcí/kusů 30




Domácí karamely


Suroviny: 250 ml 30% smetany, 180 ml neslazeného kondenzovaného mléka, 250 ml kukuřičného sirupu,  ?220 g cukru krupice, ?60 g másla, kousky karamelu na ozdobu



Postup:

1. Do rendlíku nalijeme smetanu s kondenzovaným mlékem, promícháme a pomalu prohřejeme. Smetanovou směs odstavíme a udržujeme teplou.


2. V kastrůlku se silným dnem smícháme kukuřičný sirup, cukr a 60 ml vody. Na sporáku za stálého míchání přivedeme k varu. Když rozvar dosáhne teploty 120 °C, odstavíme ho, opatrně vmícháme máslo a smetanu s mlékem.


3. Kastrůlek vrátíme na sporák a za stálého míchání necháme směs znovu zahřát na 120 °C. Pak ji odstavíme a opatrně rozlijeme do připravených košíčků (použijeme-li papírové, je třeba nechat v sobě minimálně tři). Doprostřed dáme kousek karamelu.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 596 kJ/142 kcal

Počet porcí/kusů 24




Fíkový salám


Suroviny: 250 g sušených fíků, 180 g moučkového cukru, 200 g mletý vlašských ořechů, 2 syrové žloutky



Postup:

1. Fíky umeleme na masové strojku. Přidáme k nim cukr, ořechy a žloutky. Vše dobře propracujeme.


2. Fíkovou hmotu rozdělíme na 4 části a z každé vymodelujeme váleček.


3. Válečky pevně zabalíme do alobalu nebo potravinové fólie a v lednici necháme zatuhnout. Před servírováním je nakrájíme na plátky.


Doba přípravy 15 (bez tuhnutí) minut.

1 porce obsahuje 351 kJ/84 kcal

Počet porcí/kusů 30




Nepečené kávové kuličky


Suroviny: 250 g vlašských ořechů, 150 g moučkového cukru, 2 lžíce (40 g) meruňkové zavařeniny, 1 lžíce silné černé kávy, 150 g bílé čokoládové polevy, ?1 lžíce mleté kávy, půlky ořechů a kávová zrna na zdobení



Postup:

1. Ořechy nastrouháme najemno a smícháme s moučkovým cukrem, zavařeninou a kávou.


2. Z hmoty vytvarujeme kuličky, které necháme v chladničce ztuhnout. Polevu rozehřejeme na vodní lázni a smícháme se lžící mleté kávy.


3. Ztuhlé kuličky namočíme do polevy a ozdobíme je půlkou ořechu nebo kávovým zrnem. Necháme je zaschnout.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 166 kJ/40 kcal

Počet porcí/kusů 40




Opilé višňové kuličky


Suroviny: 200 g kompotových višní, 100 ml rumu, 100 g marcipánu, 150 g čokoládové polevy, 30 g kokosu na obalení, hvězdičky z marcipánu na ozdobení



Postup:

1. Višně necháme okapat od nálevu, zalijeme je rumem a necháme týden namočené. Pak je necháme okapat a osušíme v papírovém ubrousku.


2. Každou višni zabalíme do malého kousku marcipánové hmoty a opatrně v dlaních zakulatíme.


3. Polevu rozehřejeme a kuličky napíchneme na párátko. Pomocí párátka je celé namočíme do polevy a pak do poloviny obalíme v kokosu. Naskládáme je do papírových košíčků.


4. Ze zbylé marcipánky vykrájíme malé hvězdičky a kuličky ozdobíme.


Doba přípravy 45 (bez doby marinování višní) minut.

1 porce obsahuje 359 kJ/86 kcal

Počet porcí/kusů 20


  • Vybrali jsme pro Vás