| foto: Kulinární studio Bauer Media, Bauer Media
Ingrediencemáslo na vymazání formiček 200 g brambor 2 lžíce najemno nastrouhaného celeru 30 g sýra gouda 1 lžíce mletého sušeného česneku 8 vajec sůl čerstvě mletý černý pepř najemno nakrájená pažitka na posypání |
1. Zapékací porcelánové misky nebo formičky na muffiny vymažeme důkladně máslem. Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Smícháme je s celerem, nahrubo nastrouhaným sýrem a česnekem. Zeleninovou směs rozdělíme do připravených formiček a rozprostřeme po dnech.
2. Mističky s bramborovou směsí vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme asi 10 minut.
3. Poté je vyndáme z trouby a do každé rozklepneme jedno vejce. Lehce je osolíme, opepříme a vrátíme zpět do trouby. Pečeme dalších asi 12 – 15 minut, až bílek zpevní. Hotová vejce nakonec posypeme najemno nakrájenou pažitkou. Ihned je podáváme např. s čerstvým pečivem.