Doporučujeme

RECEPT DNE: Kapustová polévka se slaninou

| foto: Kulinární studio Bauer Media, Bauer Media

RECEPT DNE: Kapustová polévka se slaninou

Ingredience

500 g brambor

1 cibule

4 stroužky česneku

1 kořenová petržel

2 lžíce olivového oleje

sůl a mletý černý pepř

1000 ml zeleninového vývaru

1 lžičky kmínu

500 g růžičkové kapusty

250 ml smetany

4 plátky toastového chleba

50 g másla

8 plátků slaniny


1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli a stroužky česneku oloupeme a nakrájíme najemno. Kořenovou petržel očistíme a nakrájíme na menší kousky. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme pokrájenou cibuli, česnek, kořenovou petržel a za stálého míchání smažíme pět minut. Přidáme nakrájené brambory, osolíme, opepříme a zeleninovou směs opékáme dalších pět minut. Růžičkovou kapustu očistíme, omyjeme a nakrájíme na poloviny.


2. Připravený základ polévky zalijeme vývarem a přisypeme kmín. Přidáme polovinu množství kapusty a přivedeme k varu. Když jsou brambory měkké, polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Poté přidáme zbylou růžičkovou kapustu, dochutíme solí a několik minut povaříme. Nakonec zjemníme smetanou.


3. Toastový chléb nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozehřejeme máslo a chléb na něm osmažíme dozlatova. Plátky slaniny překrájíme na menší kusy a opečeme je na pánvi nasucho. Připravenou polévku před servírováním ozdobíme opečeným chlebem společně s kousky slaniny.


  • Vybrali jsme pro Vás