Doporučujeme

Pečený pstruh se zeleninou a petrželkovým máslem

| foto: Kulinární studio Bauer Media, Bauer Media

Pečený pstruh se zeleninou a petrželkovým máslem

Ingredience

4 vykuchané pstruhy

sůl

mletý černý pepř

mletý kmín

500 g brambor

2 větší mrkve

1 malou cuketu

svazek jarní cibulky

asi 4 lžíce hladké mouky

1 lžičku mleté papriky

olej na smažení

1 svazek plocholisté petrželky

150 g másla

šťávu z 1/2 citronu


1. Pstruhy důkladně omyjeme a osušíme. Nasolíme je, opepříme, okořeníme kmínem a v chladu necháme asi 30 minut odpočinout.


2. Zeleninu očistíme. Brambory překrájíme na menší kousky, mrkev s cibulkou na úzké delší špalíčky, cuketu na silnější plátky. V hrnci přivedeme k varu vodu. Osolíme ji, vsypeme do ní brambory a vaříme je do poloměkka. Pak na 1 minutu přidáme mrkev s cuketou. Vše scedíme a necháme okapat.


3. Proleželé pstruhy poprášíme hladkou moukou promíchanou s mletou paprikou a na rozehřátém oleji v pánvi je rychle z obou stran opečeme. Přendáme je do pekáčku, přidáme k nim oblanšírovanou zeleninu a cibulky a v troubě předehřáté na 190 °C je necháme asi 10 minut dopéct.


4. Petrželku opláchneme a nasekáme nadrobno. V kastrůlku rozpustíme máslo. Rozředíme ho asi 40 ml vody a citronovou šťávou a metličkou ho mícháme, dokud omáčka nezíská krémovou konzistenci. Pak přisypeme petrželku a omáčku dochutíme solí a pepřem.


  • Vybrali jsme pro Vás