Doporučujeme

Jehněčí kotlety s kopřivovou nádivkou

| foto: Kulinární studio Bauer Media, Bauer Media

Jehněčí kotlety s kopřivovou nádivkou

Ingredience

Kopřivová nádivka:

1 lžíce rostlinného oleje

150 g anglické slaniny

1 cibule

2 stroužky česneku

4 rohlíky (1 den staré)

150 ml mléka

2 hrsti kopřivových listů

150 g sušených rajčat

3 vejce (bílky a žloutky odděleně)

sůl

mletý černý pepř

mletý muškátový květ

máslo na vymazání

strouhanka na vysypání

Kotlety:

800 g jehněčích kotlet

sůl

čerstvě mletý barevný pepř

mleté chilli

snítky čerstvého tymiánu

olivový olej na zakápnutí a opečení

300 g mrkve

300 g kořenové petržele

6 stroužků česneku

400 g barevných paprik


1. V pánvi na rozehřátém oleji osmažíme nadrobno nakrájené kostičky slaniny, najemno nasekanou cibuli a česnek. Do větší mísy dáme rohlíky rozkrájené na kostky, které pokropíme mlékem a necháme je nasáknout. Přidáme zchladlou cibulku s česnekem, slaninou a vypečenou šťávou, spařené nasekané kopřivy, nadrobno nakrájená sušená rajčata, žloutky a dochutíme solí, pepřem a muškátovým květem. Vše dobře promícháme.


2. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který nakonec zlehka vmícháme do směsi. Nádivku přendáme do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C 30 minut.


3. Jehněčí kotlety očistíme a nakrájíme na jednotlivé porce. Zlehka je naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme mletým chilli, tymiánem a zakapeme olejem. Necháme odležet při pokojové teplotě asi 30 minut.


4. Mrkev, petržel a česnek oloupeme, nakrájíme na kousky. Papriku očistíme a pokrájíme na kousky. V pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm zprudka kotlety z obou stran. Poté přidáme zeleninu a krátce orestujeme. Společně vložíme do trouby a pečeme při 200 °C asi 15 minut.

Jehněčí kotlety podáváme s pečenou zeleninou a kopřivovou nádivkou. Můžeme doplnit vařenými bramborami.


  • Vybrali jsme pro Vás