Doporučujeme

Houbová focaccia se slaninou

| foto: Kulinární studio Bauer Media, Bauer Media

Houbová focaccia se slaninou

Ingredience

20 g čerstvého droždí

1 lžička cukru

450 g hladké mouky

6 lžic olivového oleje

sůl a mletý černý pepř

200 g směsi čerstvých hub

1 červená cibule

100 g mozzarelly

150 g plátků slaniny

1 snítka rozmarýnu

 


1. V malém množství vlažné vody rozmícháme rozdrobené droždí s cukrem, 1 lžící mouky a necháme vzejít kvásek. Do větší mísy prosejeme zbylou mouku, přidáme kvásek, 3 lžíce oleje, 1 lžičku soli a 300 ml vody. Prohněteme a vypracujeme pružné nelepivé těsto. Povrch těsta potřeme olejem, přikryjeme a necháme hodinu kynout na teplém místě.


2. Houby očistíme a nakrájíme na plátky, oloupanou cibuli na půl kolečka. Mozzarellu a plátky slaniny překrojíme na větší kousky.


3. V pánvi rozehřejeme 1 lžíci oleje a orestujeme cibuli se slaninou. Přidáme houby spolu s omytými lístky rozmarýnu a směs dusíme, než se vypaří všechna tekutina. Podle chuti osolíme, opepříme a poté pánev odstavíme.


4. Vykynuté těsto rozválíme na vyšší placku, kterou rozprostřeme na plech s pečicím papírem a necháme ještě asi 20 minut kynout. Dvě lžíce vody promícháme s 1 lžící oleje a směsí potřeme povrch těsta. Pečeme v předehřáté troubě při 220 °C asi 25 minut. Na upečenou focacciu rozložíme houbovou směs, posypeme kousky mozzarelly a dáme zapéct do trouby asi na 5 minut. Hotovou focacciu můžeme dozdobíme lístky rozmarýnu nebo rukoly.


  • Vybrali jsme pro Vás