Špenátová polévka s těstovinami a cizrnou
Suroviny: 200 g cizrny, sůl, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 80 ml olivového oleje, špetka majoránky, špetka rozmarýnu, 1000 ml hovězího vývaru, 100 g těstovin mušliček, 300 g mladého špenátu, 50 g parmezánu, mletý pepř
?Postup:
1. Cizrnu uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme ji a necháme okapat. Cibuli s česnekem oloupeme a nakrájíme nadrobno. Špenát očistíme a propláchneme.
2. V hrnci rozehřejeme olej a cibuli orestujeme dohněda. Přidáme česnek, majoránku, rozmarýn a promícháme.
3. Zalijeme vývarem, přivedeme k varu a přidáme těstoviny. Povaříme asi 6 minut, přidáme špenát, cizrnu a vaříme další 4 minuty. Nakonec dochutíme solí a pepřem.
4. Špenátovou polévku rozdělíme do talířů, posypeme nastrouhaným parmezánem a podáváme s pečivem.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 962 kJ/230 kcal
Počet porcí/kusů 4
Kuřecí prsa plněná balkánským sýrem
Suroviny: 1 menší cibule, 2 stroužky česneku, olivový olej, 100 g baby špenátu, sůl, mletý černý pepř, 80 g balkánského sýra, 4 větší kuřecí prsa, 8 plátků pršutu
?Postup:
1. Cibuli s česnekem oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme na oleji v pánvi. Přisypeme špenát a krátce ho podusíme. Osolíme ho, opepříme a necháme vystydnout. Pak do něj vmícháme rozdrobený sýr.
2. Kuřecí prsa očistíme. Každé nařízneme nožem tak, abychom z něj vytvořili kapsu.
3. Prsíčka naplníme špenátem, převážeme plátky pršutu a upevníme párátky. Pak je ze všech stran opečeme na oleji v pánvi.
4. Prsíčka přendáme do pekáčku a v troubě je při 190 °C necháme 10-15 minut dojít. Podáváme s bramborovou kaší.
Doba přípravy 40 minut.
1 porce obsahuje 2358 kJ/563 kcal
Počet porcí/kusů 4
Špenátové placičky s ředkvičkovým salátem
Na ředkvičkový salát: 2 svazky ředkviček, 1/2 bílé ředkve, 1 červenou cibuli, svazek pažitky, 2 lžíce sladké (bavorské) hořčice, 2 lžíce jablečného octa, asi 5 lžic oleje, sůl ?mletý černý pepř ?
Na špenátové placičky: 200 g mraženého listového špenátu, 500 g měkkého tvarohu, 2 stroužky česneku, špetku muškátového oříšk, 2 vejce, asi 60 g strouhanky, sůl, mletý černý pepř, olej na smažení
?Postup:
1. Ředkvičky a ředkev očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Pažitku nasekáme. Vše vsypeme do mísy. Hořčici rozšleháme s octem. Postupně vmícháme olej. Dresink dochutíme solí a pepřem a zalijeme jím zeleninu v míse. Vše promícháme. Salát necháme vychladit.
2. Špenátové listy necháme rozmrazit. Vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu a nasekáme je. Tvaroh vložíme do sítka a také z něj vymačkáme přebytečnou tekutinu. Pak ho přendáme do mísy.
3. K tvarohu přidáme prolisovaný česnek, muškátový oříšek, vejce, špenát a strouhanku. Hmotu dochutíme solí a pepřem.
4. Z připravené hmoty vytvarujeme placičky. Na rozehřátém oleji na pánvi je zvolna z obou stran opečeme.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 1776 kJ/424 kcal
Počet porcí/kusů 4
Zelené lasagne
Suroviny: 50 g másla, 50 g hladké mouky, asi 500 ml mléka, sůl, mletý černý pepř, olivový olej, 1 cibuli, 3 stroužky česneku, 600 g listového špenátu, 400 g bavorské sekané, 4 vejce, 9 plátků lasagní, 120 g strouhaného sýra
?Postup:
1. Z másla a mouky připravíme v kastrůlku světlou jíšku. Zalijeme ji mlékem a rozšleháme. Bešamel asi 10 minut povaříme. Dochutíme ho solí a pepřem.
2. Na oleji na pánvi zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem. Přidáme spařený a dobře okapaný špenát a orestujeme ho. Dochutíme ho solí a pepřem a odstavíme.
3. Sekanou nakrájíme na tenké plátky. Z vajec na pánvi vytřené olejem upečeme volská oka.
4. Na dno zapékací misky rozetřeme trochu bešamelu a položíme 3 plátky lasagní. Potřeme je bešamelem a poklademe sekanou. Přidáme polovinu špenátu a třetinu sýra.
5. Vše zakryjeme dalšími 3 plátky lasagní a zalijeme bešamelem. Postupně přidáme zbylou sekanou, vejce, zbylý špenát, další třetinu sýra a poslední lasagne.
6. Navrch lasagní rozetřeme zbylý bešamel a nasypeme zbytek sýra. Formu vložíme do trouby. Lasagne zapékáme asi 40 minut. Hotové je necháme asi 10 minut stát při pokojové teplotě.
Doba přípravy 90 minut.
1 porce obsahuje 2730 kJ/652 kcal
Počet porcí/kusů 6
Slaný koláč s kuřecím masem a špenátem
Suroviny: 300 g listového těsta (plát), 200 g kuřecích prsou bez kůže, 4 lžíce bazalkového pesta, 70 g listového špenátu, 150 g cherry rajčat, 1 vejce
?Postup:
1. Těsto necháme při pokojové teplotě asi 10 minut odstát. Pak ho rozvineme a přendáme na plech i s pečicím papírem.
2. Mezitím omyjeme kuřecí prsa, nakrájíme je na malé kousky a v misce smícháme s pestem. Špenát opláchneme a necháme okapat. Rajčata omyjeme a překrojíme na poloviny.
3. Kuřecí kousky rozložíme střídavě po celé ploše těsta s výjimkou okrajů. Ty ponecháme asi 3 cm široké a prázdné. Mezi kousky masa naaranžujeme listový špenát a rajčata.
4. V hrnku rozšleháme vejce a okraje těsta jím potřeme. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi 30 minut. Po upečení necháme mírně vychladnout a podáváme vlažné.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 1922 kJ/459 kcal
Počet porcí/kusů 4
Francouzské palačinky se špenátem
Těsto: 2 vejce, 300 ml mléka, 150 g pohankové mouky, rostlinný olej na smažení ?
Náplň: 2 hrsti čerstvého špenátu, 500 g šunky (nebo uzeného lososa), 8 vajec
Postup:
1. Vejce rozklepneme do mísy, přidáme mléko a pohankovou mouku a vymícháme hladké těsto. Necháme ho asi 30 minut odležet.
2. Pánev vytřeme slabou vrstvou oleje a rozpálíme ji. Postupně upečeme z obou stran dozlatova 8 tenkých palačinek.
3. Do středu každé palačinky dáme omyté listy špenátu, na něj položíme plátky šunky a nakonec opatrně rozklepneme vejce.
4. Kraje palačinky ihned přehneme k sobě tak, aby vznikl čtverec. Naplněné palačinky přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme je zapéct ve vyhřáté troubě při 190 °C asi 5 minut. Hotové palačinky podáváme s čerstvou rukolou nebo špenátem.
Doba přípravy 25 (bez odležení) minut.
1 porce obsahuje 1348 kJ/322 kcal
Počet porcí/kusů 8
Špenátový salát s křupavou slaninou, vejci a nakládanými houbami
Suroviny: 8 plátků anglické slaniny, olej na orestování slaniny, 4 vejce, 400 g mladých špenátových listů, 1 červenou cibuli, 1 svazek ředkviček, 150 g nakládaných malých lesních hub, 2 lžíce olivového oleje, 1-2 lžíce červeného vinného octa, sůl, mletý černý pepř
?Postup:
1. Plátky anglické slaniny nakrájíme na kostky. Na pánvičce s troškou oleje slaninu z obou stran dokřupava opečeme, přeložíme ji na savý papír a necháme vsáknout přebytečný tuk.
2. Vejce uvaříme natvrdo (10 minut od bodu varu), slijeme horkou vodu a vejce zchladíme pod proudem studené vody. Pak je oloupeme, nakrájíme na čtvrtiny, nebo rozpůlíme. Špenátové listy omyjeme a necháme vykapat.
3. Cibuli oloupeme, rozkrojíme a podélně nakrájíme na menší kousky. Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na plátky. Nakládané lesní houby zbavíme nálevu.
4. Všechnu zeleninu a houby vložíme do velké mísy, zakapeme olivovým olejem, zalijeme octem, osolíme a opeříme. Salát necháme asi 15 minut odležet na chladném místě, poté ho rozdělíme na talíře, přidáme křupavou slaninu, vejce a podáváme s opečenou tmavou bagetou.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1125 kJ/269 kcal
Počet porcí/kusů 4
Bylinkový bulgur se špenátem
Suroviny: 200 g bulguru, 500 ml zeleninového vývaru, 200 g čerstvého špenátu, 100 ml olivového oleje, sůl, mletý černý pepř, 3 lžíce vinného octa, hrst pažitky, 8 lístků máty, hrst hladkolisté petrželky, 2 šalotky, 1 svazek ředkviček, 200 g sterilovaného hrášku
Postup:
1. Bulgur nasypeme do misky, zalijeme horkým vývarem, zakryjeme a necháme alespoň 15 minut nabobtnat. Špenát opereme a necháme okapat.
2. V misce promícháme olivový olej, sůl, pepř a vinný ocet. Očištěnou pažitku, mátu a petrželku pokrájíme najemno. Oloupanou šalotku nakrájíme na nudličky, omyté a očištěné ředkvičky na plátky. Hrášek scedíme a necháme okapat.
3. Všechnu zeleninu vložíme do mísy, přidáme bulgur a ochutíme dresinkem. Lehce promícháme a podáváme.
Doba přípravy 25 minut.
1 porce obsahuje 1906 kJ/455 kcal
Počet porcí/kusů 4