Doporučujeme

Ryby vás zbaví nadváhy!

Pokud je máte rádi, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Budete zdraví, a ještě zhubnete!

Už jste vyzkoušeli snad všechny diety a jediný výsledek byl jojo-efekt? Přestaňte se nerozumně omezovat a vsaďte na rybí maso! Zařadíte-li některé ryby pravidelně do svého jídelníčku, váha půjde sama dolů, aniž byste museli hladovět. Vesměs mají málo kalorií a výjimečné složení. Rybí maso sice obsahuje tuky, ale tyto tvoří výjimku. Tuk ryb, a zejména těch mořských, nevadí, ba naopak. Odborníci na výživu jejich konzumaci doporučují nejen kvůli tomu, že svědčí srdci, mozku i nervům. Obsahují kvalitní bílkoviny a řadu dalších důležitých živin. Najdete v nich vitamin D, A, B12 a jód. Ale pozor, ne všechny druhy mohou být pro dietu nejvhodnější – napoví vám údaje níže. Nezapomínejte, že při redukční dietě musí výdej vždy převažovat nad příjmem. Inspirujte se našimi chutnými recepty na lehké rybí pochoutky – ani vaše chuťové buňky nemusejí strádat!


Kterou si vybrat:

kapr – 560 kJ na 100g, ale někdy mívá více tuku

treska – jedna z nejdietnějších možností, má jen 300 kJ

losos – patří k tučnějším rybám – 800 kJ – o to je však lahodnější

sardinky – dejte přednost rybičkám v tomatu, která mají asi 530 kJ; ty v oleji vám dodají stejně energie jako uzená makrela

kaviár – i ten při dietě vynechte (i když málokdo ho sní více najednou), na 100 g připadá 1 010 kJ

tuňák – volte variantu ve vlastní šťávě, má jen 460 kJ, oproti tuňáku v oleji s 830 kJ

krabí tyčinky – s krabem sice nemají nic společného, ale s dietou se snesou dobře – mají jen 410 kJ

makrela – 750 kJ, pozor však na uzenou makrelu – má až 1 050 kJ, navíc může obsahovat choroboplodné zárodky vyvolávající zažívací potíže, proto se nehodí pro děti a těhotné ženy

krab – pro dietu je velmi vhodný – má asi jen 410 kJ

slávky – vedou v kalorickém minimu, mají pouhých 220 kJ!

krevety – dejte si bez obav, přijmete jen 310 kJ

tresčí játra – tak ta jsou opravdovou kalorickou bombou, ve 100 g skrývají 2 560 kJ!


Recepty na chutný oběd na další straně!



Salát z tuňáka

Doba přípravy: cca 20 minut

1 porce: 696 kJ/166 kcal

Ingredience: 1 menší čínské zelí, 2 papriky, 2 jablka, 1 salátová okurka, 3 rajčata, 2 vejce, 1 cibule, 1 větší konzerva tuňáka, 1 menší plechovka oliv, sůl, citronová šťáva

Postup: Zelí omyjeme a necháme okapat. Pak listy nakrájíme příčně na nudličky a vložíme do mísy. Přidáme na proužky nakrájenou papriku, na kostičky nakrájenou okurku, rajčata, vejce, najemno nasekanou cibulku, nastrouhaná jablka a konzervu tuňáka. Dle chuti zakápneme citronem, osolíme a posypeme olivami.


Pstruh na zelenině

Doba přípravy: cca 40 minut

1 porce: 866 kJ/206 kcal

Ingredience: 1 pstruh, 2 citrony, svazek petržele, 2 mrkve,  1 pórek, 1/2 sáčku mraženého hrášku, 250 g zelených fazolek, sůl

Postup: Pstruha omyjeme, osušíme, osolíme, dutinu naplníme jedním na kolečka nakrájeným citronem a zelenou petrželkou, rybu položíme do trouby pod gril a z každé strany pečeme 7 minut. Zeleninu (mrkev, pórek, cukrový hrášek, fazolky) očistíme, nakrájíme na kousky a vložíme do hrnce, podlijeme a krátce podusíme (nebo uvaříme v páře). Podle chuti osolíme, nasypeme na talíř, přidáme rybu a dílek čerstvého citronu.


Pečená ryba

Doba přípravy: cca 30 minut

1 porce: 1 837 kJ/440,5 kcal

Ingredience: 1 bílá ryba, 1 citron, vařené brambory, hlávkový salát, červené a bílé zelí, sůl, pepř, olej

Postup: Porci bílé ryby osolíme, opepříme, pokapeme citronem a necháme rozležet. Dáme do olejem vytřené zapékací misky a upečeme. Podáváme s vařeným bramborem, hlávkovým salátem a jemně nakrájeným červeným a bílým zelím.



  • Vybrali jsme pro Vás