Kradl, řídil se zákazem a pod vlivem drog. Mladík skončil ve vazbě

  • 7
Nezakryté dýchací cesty se nevyplatily mladíkovi z Náchodska. Ve středu ho oslovili policisté na nádraží v Pardubicích, aby si nasadil respirátor. Když si ho chtěl vyndat z batohu, policisté si všimli, že v něm má několik občanských průkazů a dalších dokladů. Muž se přiznal, že jsou kradené. Posléze policisté zjistili, že muž spáchal několik trestných činů. Nyní je ve vazbě, v případě odsouzení mu hrozí až 8 let vězení.

„Trutnovští kriminalisté ve spolupráci s náchodskými a krajskými kriminalisty obvinili z pěti trestných činů 24letého muže z Náchodska, který má na svědomí několik trestných činů. Je obviněn ze zločinu krádeže, přečinů porušování domovní svobody, maření výkonu úředního rozhodnutí, výtržnictví a dalšího přečinu neoprávněné užívání cizí věci. Jelikož je spáchal v době nouzového stavu, hrozí mu až 8leté vězení,“ uvedla krajská mluvčí policie Iva Kormošová.

Do hledáčku policie se muž dostal začátkem března, kdy jel s kradeným autem po Jaroměři. Hlídka si vozidla všimla, protože mělo otevřený zavazadlový prostor, proto se policisté rozhodli provést kontrolu. Zjistili, že automobil je kradený a řídí ho muž se zákazem řízení a pod vlivem drog.

Policisté při vyšetřování došli k závěru, že muž kradl po celém Královéhradeckém kraji a začali po něm pátrat.

Na nádraží bez respirátoru

„K jeho dopadení pomohla malá náhoda. Ve středu odpoledne na Hlavním nádraží v Pardubicích na sebe upoutal pozornost policistů tím, že neměl zakryté dýchací cesty. Policejní hlídka ho vyzvala k nasazení respirátoru. Když respirátor začal vytahovat z batohu, policisté si všimli, že má v batohu několik občanských průkazů a několik osvědčení o registru vozidla. Vyzvali ho k vysvětlení, při kterém spolupracoval a přiznal, že jsou kradené. Muže zadrželi a převezli do trutnovské policejní cely k dalším procesím úkonům,“ popsala Kormošová.

Kriminalisté muže viní ze spáchání patnácti skutků, které spáchal během necelých tří měsíců. Spáchal škodu za téměř 360 tisíc korun. 

Největší škodu mají policisté hlášenou z vloupání do sklepu v Hradci Králové, odkud odcizil desítky láhví vína a dvě láhve investičního tvrdého alkoholu, sportovní vybavení, náčiní a oblečení, počítačové hry a další věci za více než 220 tisíc korun. 

Další vysokou škodu způsobil podle vyšetřování v penzionu na Trutnovsku, kde využil příležitosti, že zde byly otevřené dveře. Po prohledání budovy odcizil holicí strojky, smartbook, hodinky a klíče od vozidla, s kterým z místa činu odjel. 

Muž se vloupal do odběrového místa antigenních testů a sousedících ordinací v Jaroměři, odkud si odnesl flash disk a pár klíčů. Ze společných prostor jednoho domu v Hradci Králové odcizil několik párů značkových nošených bot v hodnotě 4 500 Kč. Dohromady mladý muž odcizil tři auta, do dalších tří se vloupal. 

Policistům není neznámý, na konci ledna se dopustil výtržnosti při odchodu ze služebny. „Slovně a gestem policistům pohrozil odplatou a za vstupem se otočil, vytáhl přirození, které ukazoval před dalšími osobami,“ popsala incident mluvčí.

Podle vyšetřování je mladík každodenním uživatelem pervitinu již několik let a nemá žádné zaměstnání. Zákaz řízení má na rok od loňského prosince. Část odcizených věcí, které policisté u zadrženého nalezli, bude moci být majitelům vrácena.

„Muž byl v minulosti již několikrát za majetkovou trestnou činnost potrestán​. Naposledy v září loňského roku byl za krádež odsouzen k 300 hodinám obecně prospěšných prací. Jelikož už policistům došla trpělivost, podali ke státnímu zástupci podnět na uvalení vazby. V sobotu odpoledne soudce návrh akceptoval a muže do vazby poslal,“ dodala Kormošová