Známou figurou kudowské tržnice je paní s deštníčkem na hlavě. Prodává všechno, co hoří nebo svítí. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Plechový úkaz s atmosférou devadesátek. Polská tržnice dál láká zbožím i cenami

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Rázovitá tržnice táhne do polského pohraničního městečka Kudowa Zdrój tisíce Čechů. Autobusy sem už od 90. let vypravují kluby seniorů, odboráři i cestovní kanceláře. Že nedaleko kvetou lázně s minerálkami, které obdivoval básník Goethe, zajímá málokoho. Tady jsou v kurzu makrely, textil ve velikostech až 9XL i nářadí.

Přestože část tržnice v loňském roce bagry srovnaly se zemí a na jejím místě vznikla pobočka McDonald’s, uchovává si stále osobitý půvab a atmosféru starých časů.

Pokud člověk nemá přehnaně velké nároky, nepotrpí si na značky, příliš se nepídí po původu nebo kvalitě zboží a hlavním kritériem je cena, retro tržnici u hranic si okamžitě zamiluje.

Na první pohled sice nevypadá příliš vábně, zvlášť když je zavřená. S plechovými střechami a „fasádou“ spíš připomíná africký slum. Už při příjezdu po hlavní silnici z Náchoda je jasné, že tahounem zdejší ekonomiky jsou Češi.

S tím, že jsou balení másla nebo velké štangle uzeného sýra vystavené v téměř dvacetistupňové teplotě na papírových kartonech, si tady nikdo velkou hlavu nedělá.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se