Spis s případy poškozených seniorů, z nichž muž lákal peníze.

Spis s případy poškozených seniorů, z nichž muž lákal peníze. | foto: Policie ČR

Vezu mobil vaší dceři, zaplaťte, balamutil seniory. Před policií se skrýval v Británii

  • 5
Ve Velké Británii se několik let ukrýval muž podezřelý z toho, že okrádal a podváděl seniory z různých míst České republiky. Tvrdil jim, že veze zboží jejich dětem, převážně mobily, které chtěl zaplatit. Ve spolupráci s britskými kolegy ho policisté dopravili do Česka a v případech z roku 2020 ho obvinili. Na soud čeká ve vazbě.

V uplynulých dnech vydal soudce příkaz k zadržení 43letého muže, který podle kriminalistů vstoupil k seniorům domů a pod smyšlenými zkazkami z 12 lidí vylákal peníze nebo se o to pokusil. Někdy si tam i přisvojil jejich věci. Škoda v devíti případech dosahuje téměř 330 tisíc korun.

Trestné činnosti se podle našich zjištění dopouštěl na seniorech. Tvrdil jim, že dovezl jejich dětem zboží. Mělo se jednat převážně o mobilní telefon a v jednom případě o objednané prášky. V některých případech dokonce před seniorem předstíral, že s nimi telefonuje a zboží jim u rodiče zanechá s tím, že za něj vyinkasuje peníze. V seniorech věrohodným, ač smyšleným telefonátem s dcerou či synem vzbudil o to větší důvěru. V jiném případě u seniora doma odcizil finanční prostředky nebo věci,“ řekl kriminalista, který se případu intenzivně věnoval.

Muž se ve svém trvalém bydlišti v Jihlavě dlouhodobě už několik let nezdržoval, bylo po něm vyhlášeno také pátrání. Vzhledem k tomu, že se ukrýval v zahraničí a nebylo možné zjistit jeho místo pobytu, předali mu kriminalisté usnesení o zahájení trestního stíhání až po jeho vypátrání.

„Naším cílem bylo dosažení účelu trestního řízení, muže vypátrat a předat mu obvinění,“ dodal kriminalista.

Podvody i v zahraničí

Podle informací policie byl muž v té době v procesu vyhoštění ve Velké Británii, kde se také dopouštěl trestné činnosti a vystupoval tam pod různými identitami. Po příletu do České republiky jej k nutným procesním úkonům eskortovali kriminalisté Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.

„Muže viníme z výše uvedených spáchaných skutků hned z několika trestných činů, za něž mu hrozí až pětiletý trest odnětí svobody,“ sdělila mluvčí hradecké policie Magdaléna Vlčková.

Muž čelí obvinění z přečinů krádeže, podvodu, neoprávněného opatření platebního prostředku a porušování domovní svobody.

Policisté původně z několika přečinů obvinili také 19letého muže, který staršího doprovázel a čekal na něj v autě. Stíhán byl na svobodě. V květnu 2021 jeho stíhání zrušil státní zástupce.