- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
100% a to neumím pořádně nakrájet ani cibuli
Á, už je to tu zase, oblíbené "měknutí" nerezové oceli v myčce Už jsem slyšel i od TV "šéfkuchařů" věty typu: nůž v myčce "změkne jako sejra", jako bláto, atd. ...
Zkuste se zajít na nějakou SPŠ strojní a půjčit si učebnici pro prvák, možná druhák, a přečíst si něco o tom vašem měknutí, tj. opaku kalení, tj. popouštění. A hlavně za jakých teplot tento metalurgický proces probíhá!
Koukám tu na svou myčku, většinou pouštím univerzální program na 60°, ale umožňuje mi navolit rozsah od 40° do 70° na ultra napálené hrnce. To rozhodně není popouštěcí teplota nerezové oceli!
Pokud máte nějaké historické, ručně kované kudly z uhlíkové oceli, tak je samozřejmě do myčky nedávejte, aby vám nezrezly. "Změkknutí" bych se ale nebál ani u nich. Vždyť by se s nimi nesmělo krájet ani čerstvě upečené maso, které má ke 100°!
Vlastnit doma 10 různých nožů zbytečný nesmysl. Já jsem z oboru, ale stejně doma používám jeden ostrý nůž který mi padne do ruky, střední velikost, dvěvěná rukojeť a výborně s sním nakrájím a vykostím cokoli.
V podstatě se jedná o špikovací nůž. S tím se dá dělat všechno
Jeden kvalitní nůž stačí......
https://www.nuz.cz/eshop/kuchynske-noze/noze-spikovaci/spikovaci-nuz2012-09-25-12-15-52-22-detail
My máme doma asi deset nožů. Jeden velký placatý (dobrý na dorty), jeden velký dlouhý (příjemné na velké kusy masa, člověk nepižlá furt sem a tam) a dva zubaté na pečivo. A pak asi pět univerzálních nožů na cokoliv.
Samozřejmě, stačil by jeden, ale furt ho umývat je otrava Navíc i když jsou tak nějak na všechno, tak pořád na cherry rajčátka použiju menší než třeba na kostku sýra
Nože se nemají dávat do myčky protože 1. se může poškodit rukojeť pokud je třeba dřevěná a 2. když se neopartně nahází do košíku s dalšími příbory tak se může poškodit ostří o ty ostatní kusy.
S teplotou vody to nemá co dělat - copak se mi v myčce zničí polívková lžíce nebo kastrol?! Těch 85 stupňů a trocha detergentu s nerezovou ocelí ani nehnou. Už tenhle nesmysl přestaňte dokola omílat.
tak ja jsem uz par nozu, co bezne hazeli do mycky videl. a verte tomu, ze se to na nich podepise a ne na rukojeti
Už stačí otázka s myčkou a nemá cenu číst dál. Je to běžné nepochopení toho, co to vlastně nůž je. Pokud máte nůž z uhlíkové oceli, tak Vám v myčce nejspíše zrezne jeho ostří. A pokud máte nůž s dřevěnou rukojetí, asi taky není dobré ho dát do myčky. Ale nedávat do myčky nože, které má doma 99% z nás z nějaké Tescomy nebo odkud je nesmysl.
85° nemůže noži absolutně ublížit. To je jako bát se opaření v 20° vodě.
Horká voda může způsobit měřitelnou korozi ostří, reálně si ale nevšimnete, protože běžným používáním se tupí víc. Otázka spíš je co s ním udělá chemie myčky.
Ta posledni otazka je drobatek chytak, tim ze tam to nakiri neni videt cely, resp. cela cepel. Jo, a predposledni otazka ma dve spravny odpovedi, bo vysokouhlikova ocel se vynacuje i korodovanim, neni to nerez, a je nutny nuz po pouziti oplachnout a utrit do sucha..
Tak to je síla. "Vaše znalosti by vám mohl závidět i mnohý profesionální kuchař"
Myslím, že ne, Time. Takové znalosti by měl mít každý začínající kuchtík, nebo někdo, kdo kolem nožů aspoň prošel. K formulaci prakticky každé otázky a příslušné odpovědi bych měl drobnou připomínku. Je to o to smutnější, že to bylo připraveno s firmou Nožezostra... Marek, bývalý kuchař, má na trubce pěkný seriál o nožích, broušení, kamenech, a moc pěkně o tom povídá, rád koukám. Ot. 9/10 Speciální japonské oceli se vyznačují:
Vybral jsem a) no koroduje vy tupci!
Je to c) tvrdost a houževnatost
Takže to je otázka zpracování. (viz. čepele japonských mečů) A trvám si na tom, že uhlíkaté nože reznou. To je zákonitost, jako že ráno vyjde slunce.
Hned první otázka a lež, nechtěl bych zažít ocel měknoucí při 85°C.
Vyhodnocování odpovědi trvá na mobilu i pár desítek vteřin. To není kvíz o kuchyňských nožích, ale test trpělivosti.
nemáte nějaké blokování reklamy?