Zimbabwe je opět tabákovou velmocí. Bílé farmáře nahradili místní

  • 39
Prodej tabáku z afrického státu Zimbabwe dosáhl rekordních hodnot. Za minulý rok se ho prodalo 237 100 tun. Úspěch na trhu by mohl zemi pomoci ze současných ekonomických potíží. Naposledy, když se v zemi vyprodukovalo srovnatelné množství tabáku pracovaly na tabákových plantážích 4 tisíce bílých farmářů, kteří dohromady vyprodukovali 80 % všeho tabáku v zemi. Dnes v sektoru pracuje 110 000 lidí.

Tabák je druhou největší vývozní položkou Zimbabwe, tou první je zlato. Celková hodnota exportu ze země byla v loňském roce 3,8 miliardy dolarů (přes 83 miliard korun), tabák z toho tvořil jednu čtvrtinu.

Starý rekord z roku 2000 činil 236 900 tun. Tehdy pracovaly na tabákových plantážích 4 tisíce bílých farmářů, kteří dohromady vyprodukovali 80 % všeho tabáku v zemi. Dnes v sektoru pracuje 110 000 lidí.

Výroba tabáku byla v minulosti především v rukou bělochů, kterým ale byla právě v roce 2000 během kontroverzních pozemkových reforem zabavena většina půdy.

„Ta změna, co se stala, tedy přechod od velkostatkářů, kteří pracovali až na 40 hektarech, k farmářům, vlastnícím pole kolem jednoho hektaru, byla pro průmysl velmi prospěšná,“ řekl Andrew Matibri, šéf zimbabwské Rady pro tabákový průmysl a marketing. 

„Umožnilo to více lidem, více rodinám, mít prospěch z tak lukrativní rostliny, jakou je tabák. Také to umožnilo Zimbabwe dohnat zbytek světa,“ dodal.

Vývozu tabáku ze Zimbabwe pomohla i stoupající poptávka z Číny, země s největším počtem kuřáků na světě.