Velkým hráčem na finančních trzích jsou nyní emoce. To s nástupem robotů skončí.

Velkým hráčem na finančních trzích jsou nyní emoce. To s nástupem robotů skončí.

Většinu akciových a měnových obchodů už na burzách obstarávají roboti

  • 51
Prostřednictvím automatického počítačového obchodování se na světových finančních trzích uskutečňuje stále větší objem transakcí. Jejich podíl na obchodování s americkými akciemi nebo světovými měnami již převyšuje 60 procent.

V Česku je zatím podíl obchodů pomocí umělé inteligence zanedbatelný, nevýhodou může být větší rozkolísanost kurzů.

Výhodou takzvaných vysokofrekvenčních automatických obchodů (HFT) jsou velká rychlost a automatizace některých kroků, uvedl analytik J&T banky Milan Vaníček. Na druhou stranu stále jde o stroje, a ty se chovají dle určitých naprogramovaných algoritmů.

V případě neočekávané události, která se nedá zařadit do běžně předprogramovatelných osnov, mohou nastat extrémní výkyvy. Tímto stavem se podle něj aktuálně zabývají regulátoři světových finančních center, kteří chtějí zavést nová pravidla, jež by měla předcházet podobným stavům.

Automatickým obchodům se vyčítá růst rozkolísanosti trhů a násobení cenových výkyvů. Existují ale i zastánci názoru, že 'robo obchody' mohou výkyv trhu tlumit, míní analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Na českém trhu je nízká likvidita, takže podobné obchody zde podle něj nemají potřebný prostor ani se nevyskytují.

Na vrcholu systému je vždy člověk

Obchodní ředitel investiční společnosti Conseq Lukáš Vácha upozornil na to, že na vrcholu systému je lidské rozhodnutí a počítač pak realizuje akce podle člověkem zadaného algoritmu. Při dnešní likviditě a objemech zejména na derivátových a měnových trzích jsou počítače v této roli nezastupitelnými pomocníky všude ve světě. "Ale situace, kdy počítač bude samostatným tvůrcem investiční myšlenky, ne jen jejím realizátorem, je dle mého názoru spíše sci-fi," podotkl.

Počítač může být podle něj úspěšný pouze v situacích, kdy využívá slabostí a nedokonalé analýzy svých protivníků, tedy lidí. Ve chvíli, kdy budou všichni účastníci dokonalí, ztratí krátkodobé obchodování z ekonomického pohledu smysl a cena instrumentů se bude čistě odvíjet jen na základě externích faktorů.

S roboty se z obchodování vytrácí emoce

Velkým hráčem na finančních trzích jsou nyní subjektivní lidská očekávání a emoce. "Pokud ty se nástupem strojů vytratí, získají finanční trhy na efektivitě, ale ztratí na zajímavosti. Ta doba je naštěstí ještě v nedohlednu," uzavřel Vácha.

Mezi největší obchodníky na světových finančních trzích patří česká společnost RSJ, která k obchodování používá vlastní matematické modely a algoritmy. Obchodování na burzách uskutečňuje plně automatizovaně pomocí vlastního softwaru provozovaného na serverech umístěných v datových centrech burz. Problematiku automatického počítačového obchodování ale firma nechtěla komentovat. Zakladatelem a největším spolumajitelem RSJ je protikorupční aktivista Karel Janeček.

,