Logo společností Lyft a Uber na samolepce čelního skla jednoho z vozidel (19....

Logo společností Lyft a Uber na samolepce čelního skla jednoho z vozidel (19. června 2022) | foto: Profimedia.cz

Uber a Lyft v New Yorku musí mít do roku 2030 auta bez emisí. Firmy souhlasí

  • 14
Úřad newyorského starosty ve čtvrtek oznámil, že vozidla alternativní taxislužby Uber a Lyft v New Yorku budou muset vykazovat do roku 2030 nulové emise. „Tato iniciativa je součástí agendy směřované především k lidem,“ oznámil starosta Eric Adams. Záměr zazněl v jeho projevu ke stavu města. Rozhodnutí se dotkne nejméně 100 000 vozidel, která současně jezdí po celém New Yorku. Oba operátoři ho vítají.

„Oznamujeme, že společnosti Uber a Lyft budou muset mít do roku 2030 vozový park s nulovými emisemi. Omezení se bude týkat více než 100 000 vozidel v ulicích našeho města,“ oznámil Adams. Dodal, že samy společnosti Uber a Lyft tento přechod podporují a že tato změna nebude pro řidiče znamenat žádné dodatečné náklady.

„Rovněž vybízíme všechny obyvatele New Yorku, kteří jezdí autem, aby také přešli na elektromobily,“ uvedl rovněž starosta a dodal, že město vybavilo dobíjecími stanicemi všech pět svých čtvrtí. Podrobnosti o tom, jakým způsobem se přechod na elektromobilitu uskuteční, aniž by to řidiče stálo více peněz, zatím neuvedl.

Jezděte na elektřinu, žádá Kalifornie Uber a Lyft. Do roku 2030, slibují firmy

Krátce po tomto oznámení vydaly společnosti Uber a Lyft své vlastní prohlášení, v nichž vyjádřily podporu nadcházející změně. Informoval o tom portál Verge.

„Jsme nadšeni, že můžeme spolupracovat s městem New York na naší cestě do budoucnosti,“ uvedl v prohlášení ředitel pro udržitelnost společnosti Lyft Paul Augustine.

Manažer společnosti Uber Josh Gold v prohlášení své firmy upřesnil, že Uber oceňuje ambici starosty snížit emise. „Je to pro nás důležitý cíl, který budeme sdílet,“ dodal. Obě firmy se již nějakou dobu snaží přimět řidiče k výměně emisních vozů za elektromobily pomocí nejrůznějších výhod a pobídek.

Starostou New Yorku se stane bývalý policista Eric Adams. (3. 11. 2021)

Společnost Uber nabízí řidičům, kteří používají elektromobil, dodatečný 1 dolar za jízdu, spolupracuje rovněž s autopůjčovnou Hertz, aby byla možnost pronájmu elektromobilů co nejširší.

Společnost Lyft nabídla podobné akce a slíbila, že rozšíří možnosti pronájmu elektromobilů pro řidiče, kteří si nechtějí koupit nový vůz.

Podle agentury Bloomberg k září loňského roku používalo elektromobily pouhé 1 procento řidičů sdílených jízd v New Yorku.

Kalifornie již dříve přijala pravidla, podle nichž by řidiči sdílených jízd měli do roku 2030 také používat výhradně elektromobily.


Elektromobil