Ruská válečná lodi... Na známku se slavným momentem se stála fronta

  • 93
Stovky lidí v několikahodinové frontě stály před hlavní kyjevskou poštou, aby si pořídily do sbírky známku vydanou na počest obránců Hadího ostrova. Ti se proslavili na začátku ruské invaze, když na ruskou výzvu reagovali slovy „Ruská válečná lodi, jdi do p....e!

Pošta známku prezentovala před několika dny. Lze lze koupit přes internet i na pobočkách pošty. Její vítěznou podobu vybrali lidé v hlasování na sociálních sítích.

Před kyjevskou hlavní poštou se ale tvořila několikahodinová fronta. Lidé chtěli mít příslušný aršík u sebe. „Je mi 63 let a nikdy jsem nepocítil takovou hrdost. Je to symbol naší odvahy a vytrvalosti,“ citoval web Baystpost.com jistého Viktora Fjodoroviče, který ve frontě strávil čtyři hodiny.

Autorem známky je Borys Hroch, umělec žijící ve Lvově. Byl jedním ze skoro 500 soutěžících z Ukrajiny i dalších zemí, kteří pro Ukrajinskou poštu navrhli známku nazvanou „Ruská válečná lodi, jdi do pr...e“. Na vítězném díle stojí ukrajinský voják na břehu a ukazuje ruku se zdviženým prostředníkem ruskému vojenskému plavidlu na moři.

Pokyn adresovaný ruské lodi, který zazněl z úst příslušníka pěchoty Romana Gribova, se stal zřejmě nejznámějším heslem současného konfliktu.

Po prvním dnu ruské invaze na Ukrajinu vláda v Kyjevě informovala, že třináct obránců Hadího ostrova v Černém moři přišlo o život. Později se ale ukázalo, že jsou naživu v ruském zajetí.

Známka nazvaná je první, kterou Ukrajinská pošta vydala od začátku ruské invaze. „Lidé se do ní (známky) zamilovali. Je to odraz nálady celého světa vůči Rusku,“ prohlásil šéf Ukrajinské pošty Igor Smeljanskyj. Jak web uvádí, lidé si s ním pořizovali selfie, navíc měl na sobě tričko s obrázkem, který je právě na známce.

,