ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Ztrátový Uber hledá další příjmy. Propojí firmy se skladníky i barmany

  • 16
Alternativní přepravní služba Uber se pouští do nového byznysu. V americkém Chicagu spouští novou aplikaci, která propojí například uklízečky nebo skladníky s firmami, které jejich služby poptávají. Firmě by to mělo pomoci v době, která úplně nepřeje její hlavní činnosti, zprostředkování přepravních služeb.

Nová aplikace Uber Works je určena pro ty, kteří hledají příležitostný přivýdělek. Lákat tak bude například číšníky, barmany, skladníky či uklízeče. Ty bude následně propojovat se zaměstnavateli, kterým zrovna daný personál chybí. Aplikace firmy s potenciálními pracovníky spojí na základě konkrétních požadavků, uvedla zpravodajská stanice BBC.

Uber Works bude nejprve dostupná pouze v americkém Chicagu, kde již má společnost zkušenosti s testováním svých služeb a produktů. Hodlá tak konkurovat obdobným aplikacím jako jsou Wonolo, Workpop nebo Shiftgig. Jestli bude aplikace dostupná v České republice zatím není známo.

Práva pro pracující, povinnosti pro Uber

Novinka byla oznámena v době, kdy se Uber potýká s mnohými peripetiemi ze strany regulátorů po celém světě. Kalifornie, ve které společnost Uber sídlí, nedávno předložila zákon, který posiluje práva takzvaných příležitostných pracovníků. Těmi jsou i šofeři jezdící pro Uber.

Ti by podle návrhu zákona měli mít stejně jako klasičtí zaměstnanci nárok na placenou dovolenou či nemocenskou. S novými povinnostmi však firmu čekají i další náklady, které se promítnou do cen poskytovaných služeb. Podle odhadů by mohly narůst až o třicet procent.

Uber se nechal slyšet, že jeho aplikace zlepší podmínky pro zaměstnance i samotné firmy. Podle globální společnosti je její systém otevřenější než je tomu u pracovních agentur. 

Pracovníkům aplikace poskytne detaily o výši případné odměny či podrobnosti o podmínkách na pracovišti. Zaměstnanci v ní také mohou sledovat délku pracovní doby a přestávek. Najímající firmy naproti tomu získají možnost je veřejně ohodnotit.

Společnost Uber, která v České republice působí od roku 2014, v nedávné době přivedla na český trh i aplikaci UberEats. Ta se specializuje na rozvoz jídla a je možné ji využívat v Praze.


Témata: Chicago, Uber (taxi)