Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tuzemské firmy se zahalily do černého kvůli Polsku

  16:19
Polská tragédie přiměla některé tuzemských firmy k netradiční "akci". Bez jakékoliv vzájemné domluvy přebarvily své internetové stránky načerno. Je mezi nimi například petrochemický kolos Unipetrol, Česko-polská obchodní komora či mBank. Firmy tím chtějí Polákům vyjádřit svou soustrast.
Česko-polská obchodní komora se na znamení smutku přebarvila načerno

Česko-polská obchodní komora se na znamení smutku přebarvila načerno - Některé firmy přebarvily své internetové stránky do černé barvy na znamení účasti s polskou tragédií.. | foto: mBank

Unipetrol se zahalil do černé barvy dva dny po leteckém neštěstí u Smolenska."Stránky jsou vyvedeny v černé barvě na znamení účasti s tím, co se Polsku o víkendu stalo. Zůstanou tak minimálně do smutečního pohřbu," říká Blanka Růžičková, mluvčí Unipetrolu, který spadá pod polskou společnost PKN Orlen.

Petrochemická firma uctila památku obětí leteckého neštěstí včera také dvěma minutami ticha. "Ve výrobních závodech jsme v poledne spustili sirénu a do všech společností naší skupiny jsme umístili kondolenční knihu, kde mohou zaměstnanci nechávat své vzkazy," dodala Růžičková.

Podobně se zachovala i mBank, kterou vlastní polská banka BRE Bank. Své stránky obarvila načerno po vzoru polských kolegů v pondělí a nechá je tak až do neděle. Zároveň na svých stránkách zřídila blog pro své klienty, kteří by se chtěli k vyjádření soustrasti připojit.

Některé firmy přebarvily své internetové stránky do černé barvy na znamení účasti s polskou tragédií..Polská banka BRE Bank se na znamení smutku přebarvila načerno.

Ne všem se však nápad banky zamlouval. "Nelíbí se mi forma vyjádření soustrasti ze strany mBank. Stránky vypadaly jak nahackované a bál jsem se přihlásit na účet. Takovéto změny v designu stránek jsou ze strany banky celkem šokující. Podle mne stačil banner u aktualit dole na stránce a ne toto," napsal uživatel s nickem kox.

Lidé se však podle mluvčí banky ničeho bát nemusí. "Pro nikoho se nic nemění, stránky jsou identické, jen černobílé a všechno funguje naprosto standardně," ujišťuje Pavla Renčínová.

Do černé se odělo i občanské sdružení Jagello 2000.

Po černé barvě sáhlo také například občanské sdružení Jagello 2000, které vzniklo po vstupu Česka a Polska do NATO a informuje o vojenských projektech, či americká společnost ProLogis, která správuje průmyslové nemovitosti a svou centrálu pro střední a východní Evropu má umístěnou ve Varšavě.

ProLogis ladí do černé barvy své tiskové zprávy."Šedou barvu budeme používat v našich tiskových zprávách určených pro Evropu po celou dobu státního smutku v Polsku," říká Michaela Dvořáčková ze společnosti Best Communication, která ProLogis mediálně zastupuje.

Česko-polská komora se zahalila do černé už v sobotu. Zaměstnanci firmy, která jim server spravuje, tak do práce museli přijít o víkendu. "Bylo to samozřejmé. Přebarvit stránku na černou barvu není tak těžké, hodiny to rozhodně netrvá," uvedla Klára Neplechová ze společnosti Se-Mo Data, jenž se zaměřuje na správu podnikového internetu a na černou barvu přeměnila čtyři společnosti. "Další žádosti o změnu stránek zatím nemáme," dodala.

Je to unikátní reakce, říkají odborníci

Podle odborníků zabývajících se firemní identitou či reklamou je reakce firem na polskou leteckou katastrofu relativně výjimečná.

"Je to ojedinělý jev. Neštěstí se stalo v minulosti dost, ale takovouto formou se k němu lidé nevyjadřovali, ani například po útocích teroristů na Spojené státy či po nedávném zemětřesení na Haiti. Lidé tehdy spíš zakládali jednotlivá diskusní fóra, firmy na to změnou image nereagovaly," říká majitel společnosti Avando Petr Šmídek, která se zaměřuje na marketing a korporátní identitu společností.

Tomáš Bučina z marketingové firmy Provocado upozorňuje, že některé firmy například na Den boje proti AIDS přidávají na své weby červené stuhy. "Ale to je mnohem menší zásah než ten, jaký Poláci ukazují dnes," podotýká.

Zároveň připomíná akci z roku 1998, kdy se stovky českých webů přebarvily nažluto na protest proti zvýšení telefonních poplatků za připojení k internetu. "Šlo ale o protestní akci, což nelze srovnat se současným stavem, kdy je to vzpomínková iniciativa a vyjádření účasti."

Protest OHF (Opravdocí hokejoví fanoušci) proti zdražení telefonních poplatků.

Podle Evy Bedrnové z Katedry psychologie a sociologie řízení VŠE Praha jde reakce firem na aktuální leteckou tragédii vysvětlit silným národním cítěním Poláků. "Firmy, které sáhly k takovémuto projevu soustrasti, mají k Polsku blízko. Pravděpodobně jsou s ním propojeny vlastnicky nebo manažersky či pomocí zakázek. A protože sobotní neštěstí se dotklo velkého počtu lidí a Poláci mají silné nacionalistické cítění, je následná odezva velká," vysvětluje Bedrnová.

Ačkoliv firmy komunikují s veřejností účelově, aby si získaly sympatie zákazníků, za aktuální akcí prý podle Bučiny žádná vypočítavost nestojí. "Jsem si jist, že v drtivé většině případů jde skutečně o vyjádření soustrasti bez nějakého přesahu do marketingu. Z profesionálního pohledu může jít o demonstraci korporátní sociální zodpovědnosti, větší firmy si to nejspíš částečně uvědomují, menší to dělají čistě z pietních důvodů," vysvětluje Bučina.

Podle něj by však naopak mohly na situaci "tratit" některé společnosti, které své weby nepřebarví. "Ty pak mohou být Poláky ostrakizovány za to, že do jisté míry pohrdaly národní tragédií. Pokud by se tak zachovala nějaká velká firma a ještě k věci uvedla nějaké necitlivé prohlášení, mohlo by dojít i k bojkotu jejích produktů a služeb ze strany polských zákazníků," dodal Bučina.

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Šok, radost i překvapení. Vylosovali jsme tři hlavní výherce jarní Megahry

29. dubna 2024  12:38

Jarní Megahra na portálu iDNES.cz dospěla do finále. Kromě poslední týdenní výhry, kterou si odnáší...

Prodejce letenek Kiwi se po čtyřech letech ve ztrátě vrátil loni k zisku

29. dubna 2024  12:30

Český prodejce letenek Kiwi.com se loni po čtyřech letech ve ztrátě dostal zpět do ziskového...

Do Německa s povinnou místenkou. Deutsche Bahn zpřísnily pravidla i kvůli fotbalu

29. dubna 2024  11:51

Kdo bude přes léto cestovat vlakem přes Drážďany dál na sever Německa, musí počítat s povinnou...

Západní banky plní Putinovu válečnou kasu. Na daních odvedly rekordních 800 milionů eur

29. dubna 2024  11:27,  aktualizováno  11:39

Velké evropské banky, které nadále působí v Rusku, přispívají rekordními částkami do jeho válečného...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...