Pasivní sledovací systém Věra.

Pasivní sledovací systém Věra. | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Továrna na radiolokátory Věra podruhé změnila majitele

  • 9
Američané si předávají "zbraně". Společnost SRA International koupila pardubického výrobce pasivních radarů Věra. Je to druhá změna majitele během posledních dvou let, v roce 2006 se Era stala majetkem americké společnosti Rannoch Corporation, která později změnila jméno na Era Corporation.

"Nepředpokládám, že případné změny majitele by měly na spolupráci s armádou vliv," řekl mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek s tím, že armáda pasivní sledovací přístroj Věra používá.

Věra je patrně jedinou českou "zbraní", která kdy dokázala nejsilnější armádu světa znepokojit. Jde o radiolokátor, který dokáže najednou odhalit až 200 cílů na vzdálenost 450 kilometrů a s přesností několika desítek metrů zjistit jejich polohu.

Jeho výjimečnost spočívá v tom, že oproti běžným radarům pracuje na zcela odlišném principu. Na rozdíl od aktivních radiolokátorů, které vysílají do prostoru rádiové vlny a vyhodnocují jejich odrazy, Věra z éteru pouze přijímá rádiové impulzy z komunikace a automatických systémů na palubách hledaných cílů.

,