ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: MAFRA

Britské aktivistky se radují. Brexit umožnil zrušení „tampónové daně“

  • 31
K poslednímu prosincovému dni Británie definitivně opustila Evropskou unii. Společně s tímto krokem přestala platit pětiprocentní daň z přidané hodnoty vztahující se na menstruační potřeby. Radost mají britské aktivistky, které za zrušení daně bojovaly.

Aktivistky o zrušení daně usilovaly dlouhá léta, daň označovaly jako sexistickou a staromódní. „Dnes se děje spousta vzrušujících věcí. Nemohu uvěřit tomu, že od dnešní půlnoci bude tampónová daň konečně zrušena,“ uvedla na svém Twitteru sedmadvacetiletá Laura Corytonová k poslednímu prosincovému dni loňského roku.

Právě ona byla jednou z žen, které bojovaly za zrušení daně. Kampaň zahájila ve svých jednadvaceti letech. „Menstruace není luxus. Nevolíte si ji dobrovolně jako nějakou výstřednost. Naše vláda se nám snaží dát najevo, že bychom se měly za menstruaci stydět,“ tvrdila Corytonová.

Nulová daň na dámské hygienické potřeby byla ve Spojeném království zakotvena v legislativě již v roce 2016. Pravidla Evropské unie však nedovolovala svým členským státům zavést nižší než pětiprocentní sazbu DPH. Nulová daň tak mohla začít platit až po oficiálním vystoupení Británie z EU.

I tak však Velká Británie se svou pětiprocentní sazbou patřila k zemím s nejnižšími sazbami v Evropské unii, pětiprocentní sazba vztahující se na dámské hygienické potřeby platila od roku 2001.

„Jsem hrdý na to, že plníme svůj slib zrušit tampónovou daň. Hygienické výrobky patří mezi nezbytné zboží, takže je správné, že se na ně nebude vztahovat DPH,“ uvedl britský ministr financí Rishi Sunak. Jak dodal, tento závazek je dalším krokem na cestě k tomu, aby se tyto pomůcky staly cenově dostupné pro všechny ženy.

Podle odhadů britského ministerstva financí může tento krok ušetřit průměrné ženě za celý život téměř 40 liber (zhruba 1 168 korun).

Nulová „tampónová daň“ je spíše ojedinělá

Na světě neexistuje příliš mnoho zemí, které by se mohly chlubit nulovou daní na dámské hygienické potřeby. Kromě Velké Británie jsou ženy osvobozeny od DPH v dalších šestnácti zemích. 

Seznam zemí, kde byla zrušena „tampónová daň“
Velká Británie (od 1. ledna 2021)
Irsko
Jihoafrická republika
Austrálie
Kanada
Indie
Malajsie
Nikaragua
USA (daň byla zrušena pouze v některých státech USA)
Uganda
Keňa
Tanzanie
Nigérie
Jamajka
Libanon
Kolumbie
Rwanda

Přestože je Irsko řádným členem Evropské unie, dámské hygienické potřeby tam sazbě DPH nepodléhají. Jde totiž o výjimku, Irsko daň zrušilo ještě před zavedením právního předpisu EU.

Na nátlak místních feministek reagovalo například i Německo. Od ledna loňského roku jsou dámské hygienické potřeby považovány za „nezbytné zboží“. Vložky a tampóny předtím spadaly mezi „luxusní zboží“. Došlo tak k výraznému snížení sazby, a to z 19 na 7 procent.

Skotsko se stalo první zemí na světě, která ženám umožňuje získat menstruační pomůcky ve veřejných zařízeních bez placení. Od listopadu loňského roku je mohou zájemkyně na vyžádání dostat například v lékárnách. Studentky základních, středních a vysokých škol dostaly volný přístup k vložkám již dříve, umožnil jim to zákon z roku 2018.

Skotská zpráva z loňského listopadu vyvolala politickou debatu i v České republice. 

Na snížení sazby ministerstvo financí v současné době pracuje. „Ministerstvo financí plánuje navrhnout, aby byly dámské menstruační pomůcky přesunuty do nejnižší sazby daně z přidané hodnoty, tedy do sazby 10 procent. Pomůže to v současné nelehké ekonomické situaci mnoha nízkopříjmovým rodinám,“ uvedl pro iDNES.cz Zdeněk Vojtěch,  mluvčí resortu.