Deutsche bank, UBS, UBS a Depfa Bank podváděly při obchodech v Itálii, rozhodl soud.

Deutsche bank, UBS, UBS a Depfa Bank podváděly při obchodech v Itálii, rozhodl soud. | foto: Reuters

Světové banky podváděly při prodeji derivátů, rozhodl soud v Itálii

  • 10
Skupina mezinárodních bank závažně podváděla při prodeji finančních derivátů městu Milán. Rozhodl o tom italský soud. Jde o první případ svého druhu v Itálii.

Vzhledem k tomu, že stovky dalších místních regionů mají obrovské ztráty z podobných finančních transakcí, je možné, že se začnou také soudit.

Soud podle agentury Reuters za viníka označil největší německou banku Deutsche Bank, největší švýcarskou banku UBS, americkou JP Morgan a rovněž německou Depfa Bank. Deutsche Bank však podle agentury vinu odmítá.

V Německu však v současné chvíli čelí vyšetřování kvůli podvodům při prodeji emisních povolenek. Banka měla podle prvních zpráv německý stát připravit o stovky milionů eur. Finanční ústav však podle deníku Süddeutsche Zeitung důkazy o podvodech zničil. Vyšetřování však čelí 25 zaměstnanců banky a čtyři z nich jsou ve vazbě.

Také švýcarská banka UBS má už značně poškozenou reputaci. Ve středu se omluvila za manipulaci s úrokovou sazbou Libor a souhlasila s tím, že zaplatí úřadům v USA, Británii a Švýcarsku pokutu 1,5 miliardy dolarů, tedy 28,5 miliardy korun, což je druhá nejvyšší pokuta, jakou kdy nějaká banka ve světě dostala (více zde).

,