V tokijském metru číhá „superhrdina“. Pasažérům pomáhá do schodů

  • 23
Lidé cestující v tokijském metru si zvykají na "superhrdinu". Muž v zeleném obleku hrdinů seriálu Power Rangers stojí u schodů a čeká na to, aby mohl někomu pomoci. Obveseluje děti, maminkám pomáhá s kočárky a starším lidem nosí těžké tašky. Dopravu zpříjemňuje lidem zadarmo, jen pro dobrý pocit.

"Pro Japonce je těžké požádat někoho o pomoc, cítili by se pak druhému člověku zavázáni. Převlek mi pomáhá v tom, co dělám," popsal agentuře Reuters Tadahiro Kanemasu, který pomáhá lidem podle agentury zhruba tři měsíce. Na pomoc si vyhlédl stanice umístěné na západní straně metra. Těm totiž často chybí eskalátory a mají málo osvětlená schodiště.

Sedmadvacetiletý hrdina pracuje přes den jako prodavač v zelenině. Právě ta ho inspirovala k tomu, že si zvolil pro svůj oblek zelenou barvu. Za jeden kostým Power Rangers a dva náhradní zaplatil v diskontu 12 000 jenů (zhruba 2 300 Kč).

Prodavač Hayato Ito novou zálibou svého kolegy překvapen nebyl. Podle něj z něj laskavost k druhým lidem vyzařovala několik let. "Náznaky takového chování zde byly dlouho a nakonec skončily tím, že se z něj stal hrdina," řekl Ito agentuře.

Ačkoliv Kanemasu za svou pomoc nic nechce, překonat nedůvěru lidí pro něj bylo zpočátku těžké. "Když jsem začínal, okřikovali mě lidé slovy: 'Běž pryč, ty příšero'. Nyní mi také říkají, že jsem podivín, ale už je to míněno dobře," popisuje mladý muž.

Vzhledem k tomu, že kvůli své práci může lidem v metru pomáhat jen pár hodin denně, hledá nyní Kanemasu další filantropy, kteří by chtěli dělat to, co on, jen v jiných barvách. Japonci by prý podle něj viděli v metru rádi také červené a růžové hrdiny.

Líbilo by se vám, kdyby vám s nákupem pomáhal člověk převlečený za superhrdinu?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 29. srpna 2013. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 1249
Ne
Ne 135