Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Slovenská koruna pokořila hranici 31,50 za euro

  • 7
Euro je pro Slováky čím dál levnější. Slovenská koruna je při chuti a vůči evropské měně v posledních dnech dobývá nové rekordy. Dnes ráno prolomila hranici 31,50 SKK/EUR a obchodovala se za 31,49. Měna stoupá na maxima již osmý den za sebou.

Koruna začala zpevňovat rychlejším tempem 7. května, kdy se Evropská komise vyslovila příznivě ke slovenské žádosti o přijetí do eurozóny. - čtěte Slovensko může přijmout euro

Od té doby kurz posílil k euru o 1,7 procenta a nyní je jedenáct procent nad střední paritou k euru, což je hodnota, od níž se tržní kurz nemá odchýlit o více než 15 procent. Od počátku roku koruna získává na euro 6,7 procenta.

Kurz koruny se na nový rekord dostal dnes ráno v 8:45. Překonal tak čtvrtečních také rekordních 31,60 SKK. Podle agentury Reuters koruna i poté dál rostla a hranici 31,50 SKK překonala.

Korunu posilují také očekávání, podle nichž bude muset centrální banka zvýšit střední paritu. Ta by se měla stát i konverzním kurzem, v němž budou Slováci měnit koruny za eura. Vláda v čele s premiérem Robertem Ficem požaduje, aby tento kurz byl pro Slováky co nejvýhodnější.