Vahy

Vahy - Vahy spravedlnosti | foto: Profimedia.cz

Šéf argentinské centrální banky zůstane ve funkci, rozhodl soud

  • 1
Guvernér argentinské centrální banky Martin Redrado, kterého odvolala argentinská prezidentka, se má vrátit do svého křesla. Rozhodl o tom soud, informovaly v pátek večer argentinské televizní stanice TN a C5N.

Redrada ve čtvrtek odvolala prezidentka Cristina Fernándezová a na jeho místo dosadila viceguvernéra Miguela Pesca. Z funkce ho odvolala proto, že odmítl splnit její příkaz a vydat z rezerv banky peníze na úhradu státního dluhu.-  čtěte Argentinská prezidentka odvolala šéfa centrální banky, nechtěl platit dluhy z rezerv

Soud také zablokoval snahu Fernándezové prosadit transfer peněz přes jí dosazeného guvernéra, argentinská média ale uvedla, že centrální banka pokračuje v přípravách na převod finančních prostředků. K tomuto účelu prý centrální banka založila zcela nový účet. Celkem jde asi o 6,6 miliardy dolarů (zhruba 121,7 miliardy Kč).

Fernándezová včera opakovala, že na svém požadavku trvá. Podle ní je lepší použít peníze na úhradu části dluhu, než si půjčovat peníze další a za vysoký úrok. Opozice už avizovala, že kroky Fernándezové považuje za protiústavní a bude se proti nim bránit. Fernándezová opozičním politikům jen vzkázala, aby ji nechali vládnout.

Bezprecedentní kroky

Prezidentka vyzvala Redrada k rezignaci už začátkem týdne. Redrado ale odstoupit odmítl a uvedl, že funkci opustí jen v případě, že jeho odchod schválí parlament. To se ale nestalo. Fernándezová proto ve čtvrtek přijala zvláštní dekret, který jí umožnil Redrada odvolat.

Agentura Reuters uvedla, že Redrado se chce proti svému odvolání bránit u soudu. Po pátečnímu rozhodnutí, že má ve funkci zůstat, nejsou další Redradovy kroky zatím jasné.

Útok na nezávislost centrální banky, jak jej nyní vede argentinská prezidentka, je zcela bezprecedentní. Právní experti ale nejsou jednotní v názoru, zda zákonodárci či soudy mohou rušit prezidentské dekrety. Opozice trvá na tom, že zmíněné dva dekrety, které Fernándezová přijala, jsou protiústavní, protože ani jeden neschválil Kongres.

,