ilustrační snímek | foto: archiv Veroniky Šramaté, Profimedia.cz

Pokus o puč nechává trhy v klidu. Indexy i komodity reagují jen mírně

  • 3
Na neúspěšnou víkendovou vzpouru ruských žoldáků reagují trhy během pondělí jen velmi mírně. Cena ropy oproti pátku mírně stoupla, a to o dvě desetiny procenta na 74,02 dolarů za barel (asi 1606 korun). Rubl naopak pár desetin procenta odepsal a obchoduje se na patnáctiměsíčních minimech.

Podobně reagují i další významné indexy a komodity. Asijsko-pacifický index MSCI odepsal pár desetin procenta. Menší ztráty v Číně, Tchaj-wanu či v Austrálii kompenzovaly zisky v Jižní Koreji, přesto ale tento index klesl na třítýdenní minima. Japonský akciový index Nikkei oslabil o 0,1 procenta. Informovala o tom agentura Reuters.

Vývoj kurzu rublu k dolaru (26. června 2023)

Ruští žoldáci se během soboty krátkodobě vzepřeli a po obsazení několika měst na jihu země postupovali na Moskvu. Během svého pochodu přitom požadovali výměnu velitelů, kteří jsou odpovědní za vedení vojenské války na Ukrajině. Wagnerovci v čele s Jevgenijem Prigožinem se ale po dohodě s běloruským prezidentem Lukašenkem nakonec stáhli a svou cestu do ruského hlavního města odvolali.

Mnozí analytici spekulovali, jak se tato událost během pondělí propíše do fungování finančních trhů. Ty ale na ni zatím příliš nezareagovaly. „Akce Wagnerovců nepochybně zesiluje globální geopolitická rizika. Puč odhalil trhliny a křehkosti ruského režimu,“ uvedl pro agenturu Reuters ekonom Mizuho Vishnu Varathan.

Větších změn se nedočkaly ani futures na index S&P 500 nebo na index FTSE. Futures kontrakty představují dohodu dvou stran na tom, že k určitému datu dojde k provedení předem určeného obchodu za předem stanovenou cenu. Futures se využívají i při obchodování s drahými kovy nebo například se zemědělskými produkty.